Spatial audio voor Netflix

Netflix nu toch met ruimtelijke audio voor AirPods Pro en Max

Netflix is nu toch begonnen met de uitrol van spatial audio voor een ruimtelijker effect in combinatie met de AirPods Pro en AirPods Max. Er gingen eerder al berichten dat dit getest zou worden.

Update 19 augustus: Goed nieuws voor Netflix-kijkers met AirPods Pro of AirPods Max. Uit berichten op Reddit blijkt dat bij het kijken van Netflix spatial audio actief is. Inmiddels heeft een woordvoerder van Netflix dit ook bevestigd. Geschikte Netflix-content met de juiste audioopties worden automatisch in spatial audio afgespeeld als je dit ingeschakeld hebt op de AirPods Pro of AirPods Max. Je kan het inschakelen via het Bedieningspaneel, door de audioregelaar ingedrukt te houden.

Netflix Spatial Audio: films en series met ruimtelijke audio.

Met ruimtelijke audio klinkt wordt een soort surroundsound gecreëerd. Het lijkt net alsof je middenin de actie zit, waarbij ook rekening gehouden wordt met bewegingen met je hoofd. Vanaf iOS 15 wordt ook content dat oorspronkelijk niet geschikt is voor spatial audio afgespeeld met ruimtelijke audio, dankzij de functie Spatialize Stereo.

In januari van dit jaar werd nog beweerd dat Netflix de functie aan het testen was, maar een maand later werd dit weer ontkend door Netflix. Of Netflix daarna aan de slag gegaan is met de functie, is niet helemaal duidelijk. Het goede nieuws is in ieder geval dat het nu ondersteund wordt.

Update 23 februari: Netflix heeft tegenover MacRumors gereageerd op het bericht dat ze ondersteuning voor ruimtelijke audio aan het testen zouden zijn. Volgens de streamingdienst is daar niets van waar. De woordvoerder zegt dat Netflix spatial audio niet aan het testen is en ook geen plannen heeft om dit binnenkort voor het publiek beschikbaar te maken. Wel was Netflix aan het testen met multi-channel ondersteuning voor ingebouwde speakers.

Oorspronkelijk artikel 15 januari
Als de test is geslaagd zou de filmdienst in het voorjaar met een “kleine catalogus” van start willen. De functie zou al sinds december 2020 worden getest, zo ontdekte de Franse website iPhonesoft. Bron van de geruchten is een Amerikaanse medewerker van Netflix zelf. Een specifieke releasedatum of om welke films het gaat, is nog niet bekend. Ruimtelijke audio is beschikbaar op de AirPods Pro en AirPods Max. Het is sinds juni 2020 beschikbaar. Door op bewegingen van je hoofd te letten kan ruimtelijke audio ervoor zorgen dat je midden in de actie lijkt te zitten. De audio komt van alle kanten.

Spatial audio voor Netflix-films

Daarbij worden de gyroscoop en de accelerometer in de AirPods gebruikt om je positie te bepalen en bewegingsdata vast te leggen. Het geluidsprofiel wordt er vervolgens op aangepast, zelfs als je je hoofd beweegt. Het geluid lijkt daardoor driedimensionaal, alsof je in een bioscoop zit. Momenteel zijn er maar weinig diensten die spatial audio al ondersteunen. Apple’s eigen Apple TV+ werkt er uiteraard mee, maar verder ben je vooral aangewezen op content van Disney+ en HBO Max.

Spatial audio voor Netflix

Spatial audio werkt alleen op de iPhone en iPad, dus als Netflix het invoert werkt het alleen op de titels die je op beide apparaten bekijkt – en bijvoorbeeld niet via de smart tv-apps of op de Apple TV. Voor televisies zijn er al allerlei standaarden voor het creëren van een goede geluidskwaliteit, zoals Dolby Atmos. De Apple TV 4K ondersteunt Dolby Atmos, maar ook de iPhones kunnen dergelijke content afspelen.

https://www.iculture.nl/uitleg/ruimtelijke-spatial-audio-apple/

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 19 augustus: Artikel bijgewerkt na introductie van ruimtelijke audio in Netflix.
  • 2021 - 23 februari: Artikel bijgewerkt na ontkenning van Netflix.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.