apple-music-drake-video1

Minder exclusieve albums bij Apple Music

Apple Music zal minder exclusieve albums aanbieden. De platenmaatschappijen zien het niet zitten en topman Jimmy Iovine richt zich liever op eigen video's en tv-series.

Misschien is het je al opgevallen: in het begin waren er heel regelmatig exclusieve nieuwe albums op Apple Music. De afgelopen tijd lijkt het wat te zijn afgenomen. Daar is een verklaring voor: platenmaatschappijen zijn er niet gek op.


apple-music-drake-video1

Minder exclusieve albums

Met exclusieve albums proberen streamingdiensten zich te onderscheiden van de concurrentie. Maar zelfs Apple krijgt niet altijd voor elkaar wat ze willen. Volgens Apple Music-topman Jimmy Iovine heeft zijn bedrijf wel geprobeerd om exclusieve albums te scoren, maar daar zal in de toekomst minder de nadruk op liggen. “We zullen soms iets doen met de ene of andere artiest”, aldus Iovine in een interview. “Maar de labels houden er niet van en uiteindelijk is het hun materiaal.” Dat de platenmaatschappijen er niet van houden is eerder een understatement. Vorig jaar was er een relletje rondom het nieuwe album van Frank Ocean op Apple Music. De platenmaatschappij van Ocean, Universal Music Group, verbood om nog langer exclusieve contracten af te sluiten met streamingdiensten.

Artiesten die niet bij een label zijn aangesloten, kunnen zich wat makkelijker een exclusive permitteren. Voor de artiest zelf is het financieel interessant: Chance the Rapper onthulde in maart dat hij $500.000 had ontvangen voor een twee weken durende exclusive op Apple Music. Het ging daarbij om zijn nieuwe album Coloring Book, waarmee hij later een Grammy won.

Liever exclusieve video’s
Apple Music lijkt zich meer te willen richten op exclusieve video’s, zoals documentaires over artiesten en muziekproducers. “We doen nu exclusieve videocontent en stoppen daar een hoop geld in”, aldus Iovine. Er komt dan ook heel wat aan, zoals een documentaire over Cash Money Records. Volgens Iovine wil Apple voor het einde van het jaar 10 eigen series aanbieden op Apple Music. Mogelijk krijgen we op WWDC 2017 meer daarover te horen. Eén van onze verwachtingen voor WWDC 2017 is een losstaande Apple Music-app op de Mac, maar ook op iOS kan er nog wel wat verbeterd worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.