Chance the Rapper coloring book

Zoveel betaalt Apple Music voor exclusieve deals met artiesten

Apple Music betaalde Chance the Rapper een flink bedrag om zijn album Coloring Book 2 weken exclusief te houden en financierde een reclamespotje voor de rapper. Nooit eerder kwamen details over Apple Music-deals naar buiten.

Apple maakt er geen geheim van dat ze artiesten betalen voor exclusieve deals. Een nieuw album is dan korte tijd alleen op Apple Music te beluisteren, voordat het op Spotify, Deezer en alle andere muziekdiensten komt. Hoeveel ze betalen voor zo’n deal blijkt nu uit een serie tweets van Chance the Rapper.

Chance the Rapper coloring book

Half miljoen voor Coloring Book

Chance the Rapper vond het tijd voor wat meer openheid, nadat hij zware kritiek van zijn fans had gehad. Het nieuwe album Coloring Book was namelijk 2 weken exclusief op Apple Music en fans vonden dat de artiest daarmee zijn integriteit had opgegeven. De rapper, die dit jaar een Grammy kreeg als beste nieuwe artiest, zegt dat Apple hem $500.000 betaalde om ‘Coloring Book’ twee weken lang exclusief op Apple Music aan te bieden. Ook financierde Apple een reclamespot voor het album. Na die periode mocht Chance alles ermee doen wat hij wilde, zoals gratis publiceren op SoundCloud.

Nu is het lastig om van artiesten te verwachten dat ze alles gratis doen, maar bij Chance was het gebruikelijk dat hij zijn nummers gratis via SoundCloud verspreidde. De rapper is niet aangesloten bij een platenlabel en kan dus zelf bepalen wat hij doet.

In een serie tweets legde Chance het gebeuren uit: hij had dat geld gewoon nodig en de samenwerking voelde goed. Na twee weken exclusiviteit mocht hij doen wat hij wilde. “Als je kansen krijgt om met goede mensen te werken, ervoor betaald krijgt en je integriteit kunt behouden, dan zeg ik: doe het”, aldus Chance over zijn samenwerking met Apple Music.

Exclusieve contracten: goed of niet?
Apple sloot wel meer exclusieve contracten sinds de muziekdienst in 2015 van start ging, bijvoorbeeld met Drake, Taylor Swift, Frank Ocean, The Weeknd en Katy Perry. Hoe de afspraken er precies uitzagen was tot nu toe niet bekend. Apple maakte (uiteraard) geen details bekend en ook de betrokken artiesten lieten er niets over los. De meeste artiesten zitten vast aan afspraken met hun platenlabel. Zo heeft platenlabel Universal hun artiesten verboden om nog langer exclusieve deals af te sluiten.

Chance the Rapper kan als zelfstandig artiest doen wat hij wil, al is het de vraag of hij na deze onthulling nog exclusieve deals via Apple krijgt. Voor hem was het naar eigen zeggen een belangrijke stap om “transparant te blijven”.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 maart 2017, 10:06
Categorie Diensten
Onderwerp apple music

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.