Microsoft Soundscape-app

Microsoft Soundscape-app helpt blinden navigeren met 3D-geluid

Met de Microsoft Soundscape-app heeft Microsoft opnieuw een handige iPhone-app uitgebracht waarmee blinde en slechtziende gebruikers makkelijker door het leven kunnen gaan. De app gebruikt 3D audio-hints om te zorgen dat je niet tegen objecten botst of erover struikelt.

Microsoft voor al je slechtzienden-apps?

Het is alweer een tijdje geleden dat we op iCulture een special over blinden en slechtzienden maakten. We publiceerden toen ook een lijst met apps voor blinden en slechtzienden. Vaak gaat het daarbij om apps van specialistische partijen, maar Microsoft is tegenwoordig ook een factor om rekening mee te houden. Het softwarebedrijf bracht al eerder de Seeing AI-app uit (daarover later meer), maar heeft nu weer iets nieuws: Microsoft Soundscape. Het is alleen balen dat je er een Brits iTunes-account voor moet aanmaken, want de app is nog niet beschikbaar in Nederland en België.

Microsoft Soundscape

De Microsoft Soundscape-app helpt je navigeren met hoorbare 3D-audiohints. De app is afkomstig uit het researchlab van Microsoft. Daar wordt al langere tijd gewerkt aan Soundscape.

Microsoft Soundscape-app

Terwijl de gebruiker door een omgeving loopt geeft Soundscape aanwijzingen via de oordopjes. Tijdens het lopen veranderen die 3D-audiohints, zodat je weet of je in de richting van je bestemming beweegt. Onderweg krijg je nuttige plaatsen te horen, zoals straatnamen en kruisingen. Ook kun je bij herkenningspunten een audiobaken plaatsen, bijvoorbeeld bij een standbeeld of een bekend gebouw, zodat je weet waar je ongeveer bent.

In de app zitten drie knoppen: ‘My Location’ voor de huidige locatie, ‘Ahead of Me’ voor herkenningspunten waar de gebruiker naartoe loopt en ‘Around Me’ voor nuttige punten in alle vier richtingen. Dit helpt om je te oriënteren als je bijvoorbeeld uit een metrostation komt en geen idee hebt in welke richting je moet lopen. De app werkt alleen op de iPhone en vereist oordopjes. Microsoft raadt daarbij Apple’s AirPods aan, of andere oordopjes die je gehoorgang niet volledig afsluiten. Tijdens het navigeren kun je gewoon naar je muziek blijven luisteren, of naar podcasts.

Soundscape is vooral bedoeld om je naar een bepaalde winkel te loodsen, terwijl andere hulpmiddelen zoals een blindenstok of geleidehond nog steeds nodig zijn om je veilig te laten oversteken en te voorkomen dat je struikelt. Microsoft werkte vier jaar aan de app, in samenwerking met LightHouse for the Blind, een nonprofit-organisatie.

Microsoft Soundscape-app

Je kunt de app gratis downloaden op een iPhone 5s of nieuwer, maar zoals gezegd: hij is nog niet in de Nederlandse App Store te vinden. Je zult even een account in de Britse App Store moeten aanmaken (hier lees hoe je een buitenlands iTunes-account aanmaakt).

Microsoft Seeing AI

Baal je dat je deze app niet zo makkelijk kunt downloaden, dan is er gelukkig een alternatief: Seeing AI. Deze is al langer beschikbaar. Aanvankelijk alleen in de VS, Canada, India, Hongkong, Nieuw-Zeeland en Singapore, maar sinds een tijdje ook in andere landen, waaronder Nederland. De Seeing AI-app is bedoeld voor blinden en slechtzienden en gebruikt kunstmatige intelligentie om je makkelijker door het leven te laten stappen. De app beschrijft mensen, teksten en objecten in de buurt. Daarvoor heb je wel de camera van je iPhone nodig.

Je kunt met Seeing AI bijvoorbeeld documenten lezen, inclusief hints wat er in de kopteksten en tussenkopjes staat. Zo krijg je een beter idee van een structuur van een document dan met Apple’s VoiceOver.

Ook kun je producten herkennen op basis van de barcode, wat vooral bij blijkgroenten handig kan zijn. Je beweegt met de camera langs het product en krijgt een piepje als er een barcode in beeld is en of je dichtbij genoeg bent.

De app kan ook mensen op basis van hun gezicht herkennen en maakt een inschatting van geslacht en gezichtsuitdrukking. Tenslotte kan de app foto’s binnen andere apps herkennen.

De Seeing AI-app is gratis te downloaden uit de App Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.