Microsoft gaat op zwart met dark mode voor alle Office-apps

De Microsoft Office apps hebben een dark mode. In iOS 13 kleuren Word, Excel, PowerPoint en OneNote automatisch mee. De donkere modus sluit aan bij Apple's nieuwe functie op de iPhone en iPad, waarbij je een systeembrede dark mode kunt gebruiken in alle apps. Eerder kreeg Outlook al een soortgelijke functie.

Update 15 oktober 2019: Vanaf vandaag kun je alle Microsoft Office-apps in de donkere modus gebruiken op je iPhone en iPad. Zowel Word, Excel, PowerPoint en OneNote ondersteunen nu de weergave instelling van je apparaat. Dat betekent dat de weergave van de app zich automatisch aanpast aan de gekozen kleur in de instellingen van je toestel.

Microsoft kondigde de ondersteuning voor de dark mode in Office al in augustus aan, maar vanaf vandaag zijn deze beschikbaar in de nieuwste versies van de app. Eerder kreeg Outlook al ondersteuning voor de donkere modus.

 
 
 
 

Oorspronkelijk artikel:
Microsoft heeft laten weten dat ze al bijna een jaar bezig zijn met de dark mode. Heel gemakkelijk was het blijkbaar niet. Vanaf vandaag kun je er echter in volle glorie van genieten op al je iOS-apparaten. Bij Android-gebruikers gaat de donkere modus automatisch aan zodra je de energiespaarstand inschakelt. De donkere modus is onderdeel van een nieuw design voor Office. Ook andere apps krijgen het donkere uiterlijk, namelijk Word, Excel, PowerPoint, SharePoint, OneDrive, Planner en To-Do. Zelfs de webversie van Office.com krijgt vandaag een donkere modus. Het geldt ook voor de webversies van OneDrive en Planner.

Microsoft Office donkere modus

In een blogposting legt Microsoft uit wat er allemaal bij kwam kijken om de apps donker te maken. Ze pakten het grondig aan en ontwierpen een nieuw kleurenpalet voor Fluent, vertelt Jon Friedman, hoofd Office-design. Ook werd gezorgd voor verbeterd contrast, meer verzadigde kleuren en een consistente weergave van details zoals schaduwen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

In een video legt Microsoft uit dat een donkere modus meer is dan gewoon alles zwart-wit maken. Integendeel, er komen een hoop grijstinten en kleurgradiënten aan te pas. De redenen waarom mensen donkere modus inschakelen is ook verschillend: om batterij te sparen, omdat het er mooier uit ziet, of omdat het minder vermoeiend is voor je ogen. De situaties om documenten, mail en andere bestanden te lezen zijn ook heel verschillend. Soms zit je op plekken waar de standaard witte modus niet zo geschikt is, zoals in een donker vliegtuig of in een bioscoop.

Microsoft dark mode voor smartphone

In 2010 kregen de desktop-apps van Office een donkere modus en nu is het rijtje bijna compleet met een dark mode voor vrijwel alle apps. Met de komst van iOS 13 in het najaar zullen de donkere versies van Word, Excel, PowerPoint, SharePoint, OneDrive, Planner en To-Do beschikbaar zijn. Als het goed is zien de kleuren er sprekend uit, zonder dat te duister eruit ziet.

De update van Outlook wordt later vandaag verwacht.

Microsoft dark mode

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 15 oktober: Artikel bijgewerkt na beschikbaarheid van de donkere modus in de Office-apps.
  • 2019 - 15 oktober: Artikel bijgewerkt na beschikbaarheid van de donkere modus in de Office-apps.

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.