WebKt icoon

Instagram en andere iOS-apps gebruiken voortaan Apple Kaarten

Een paar jaar geleden zou het nog ondenkbaar zijn geweest: appontwikkelaars die de voorkeur geven voor Apple Kaarten. Maar nu Instagram over is gestapt, zien we steeds meer apps van derden de sprong maken.

Apple Kaarten in Instagram

Eerder viel het ons al op dat Foursquare is overgestapt naar Apple Kaarten. Deze locatie-app wordt niet meer zoveel gebruikt, maar bij Instagram is dat uiteraard wel anders. Als je naar een locatie zoekt en vervolgens op de kaart kijkt zul je zien dat voortaan de kaart van Apple te zien is. Bij Foursquare staat er zelfs  Maps in de benedenhoek om duidelijk te maken wie het kaartmateriaal levert. Wellicht heeft het te maken met de prijsverhoging die Google vorig jaar doorvoerde voor de Google Maps-diensten. Apple biedt sindsdien ook de mogelijkheid aan om kaarten te gebruiken en is veel goedkoper.


Andere apps die Apple’s kaartmateriaal gebruiken zijn DuckDuckGo, Nike Run Club, Flightradar24, PulsePoint en Zillow. Ontwikkelaars zijn in iOS niet verplicht om gebruik te maken van Apple Maps; ze hebben de keuze. Op Android wordt vaak gebruik gemaakt van OpenStreetMaps of Google Maps.

Apple Kaarten in apps van derden

Een jaar geleden schreven we al over het feit dat je steeds minder Google Maps zou gaan zien, omdat de kaartdienst ‘onbetaalbaar’ was geworden. We noemden toen HERE Maps als het voor de hand liggende alternatief, maar Apple Kaarten blijkt ook bij veel ontwikkelaars in de smaak te zijn gevallen.

Apple biedt sinds anderhalf jaar de mogelijkheid om Apple Kaarten in websites te gebruiken, dankzij de komst van MapKit JS. Daarmee kun je kaarten insluiten op je eigen website en Apple gebruikt het zelf al op de zoekpagina van Apple Stores en de Zoek mijn iPhone-functie van iCloud.com.

In iOS 13 heeft Apple weer nieuwe functies toegevoegd. Zo is het nu mogelijk om vector overlays te gebruiken voor bijvoorbeeld druktemeters, weer of gebouwen. Deze worden bovenop de normale kaart getoond. Je kunt ook filteren op nuttige plaatsen en meer. Bovendien ondersteunt het de dark mode en dat is ook in Instagram te zien. De Instagram-app heeft sinds kort een donkere modus en dat geldt ook voor het opzoeken van locaties op de kaart. Meer over WebKit in iOS 13 zie je in deze video.

Bekijk ook

Instagram ondersteunt vanaf nu de donkere modus: zo werkt het

Instagram heeft nu ook een donkere modus. Dat betekent dat de de app zich automatisch aanpast aan de gekozen weergave van je iPhone. Kies jij voor licht of donker?

Het grote Apple Kaarten-debacle dateert alweer uit 2012. Tim Cook bood destijds een excuusbrief aan, omdat het kaartmateriaal op dat moment nog behoorlijk knudde was. Het kostte uiteindelijk Scott Forstall de kop: hij weigerde de excuusbrief te ondertekenen en vertrok gelijktijdig met de kortstondige retail-topman John Browett. Sindsdien werkt Apple er hard aan om de kwaliteit van de kaarten te verbeteren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.