MacBook Pro concept met OLED-balk van de zijkant

‘macOS onthult komst van OLED-strip op MacBook’

Ontwikkelaars hebben zich op de code van macOS Sierra gestort en ontdekt dat er verwijzingen zijn naar een OLED-strip, Touch ID en 5K-ondersteuning voor MacBooks.
Eveline Meijer - · Laatst bijgewerkt:

Hoewel het tot nu toe niet besproken is bij WWDC, lijken de geruchten toch waar te zijn: er komt een OLED-strip op de MacBook. Die conclusie hebben een aantal ontwikkelaars kunnen trekken nadat ze de code van het nieuwe macOS Sierra hadden doorgespit op zoek naar aanwijzingen. En het blijft niet bij die strip, ook Touch ID en ondersteuning voor 5K-displays komen naar de nieuwe MacBook, als we de onderzoekers moeten geloven.


MacBook Pro concept met OLED-balk van de zijkant

‘Code macOS verwijst naar OLED-strip en Touch ID’

Het is mogelijk dat Apple deze maand nog een aankondiging doet voor een nieuwe MacBook Air, maar de nieuwe MacBook Pro wordt pas in september met de iPhone 7 verwacht. Dat betekent echter niet dat er niet al talloze geruchten de ronde doen en een aantal daarvan lijken nu bevestigd.

Grootste gerucht is die over de OLED-strip op de MacBook. In de nieuwe code van macOS zit een onderdeel van IOKit, waarin zeer duidelijk verwezen wordt naar juist deze strip, ontdekten diverse ontwikkelaars. Hierbij gaat het om functies als “IOHIDKeys”, “Usage_LED_Player1″en “KeyboardUsageMapKey”, die allemaal verwijzen naar nieuwe toetsen die met LED werken en aan functietoetsen gekoppeld worden.

In een ander deel van de code is te zien wat je met die OLED-strip kunt doen. Zo kun je zien hoeveel acculading je nog over hebt, FaceTime-gesprekken opnemen, de webcam inschakelen en media en het systeemvolume bedienen. Er zijn zelfs nog wat algemene functies, waaronder het laten knipperen van een LED, een indicator voor notificaties, een equalizer en printerfuncties als “paperjam”.

Touch ID komt naar MacBooks

Ander hardnekking gerucht is dat Touch ID ook op MacBooks beschikbaar wordt. En volgens de ontwikkelaars die op zoektocht gingen is ook dit nu bevestigd.

De aanwijzingen voor deze feature zijn ook in IOKit te vinden. Hierbij gaat het om mogelijkheden voor biometrische authenticatie. Het lijkt er tot nu toe op dat de vingerafdrukscanner een onderdeel wordt van de OLED-strip, aangezien de functies in hetzelfde bestand zitten als de functies voor het koppelen van FN-toetsen.

5K beeldschermen via DisplayPort 1.3

Laatste ontdekking in de code van macOS Sierra gaat over de grafische drivers. In de code staan verwijzingen naar AMD Polaris 10 en 11 GPU’s, waardoor het vrijwel zeker is dat dit de grafische chips voor de MacBook Pro worden. Het is nog de vraag om welke modellen het precies gaat, maar we weten dat alle AMD Polaris-chips DisplayPort 1.3 voor 5K beeld ondersteunen. De kans is dus groot dat de nieuwe MacBook Pro ondersteuning biedt voor 5K-schermen, al zijn deze schermen helaas nog wel behoorlijk duur.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (13- en 16-inch) en verschillende kleuren en specificaties. Er zijn momenteel drie lijnen: de 13-inch MacBook Pro met M1-chip (eind 2020), de high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip (voorjaar 2020) en de 16-inch MacBook Pro met Intel-chip (eind 2019). De MacBook Pro is ook kenmerkend vanwege de Touch Bar. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.