Rewound iPhone muziek.

Review Rewound: je iPhone met klassieke iPod-bediening, hoe handig is dat?

Een stukje nostalgie: deze Rewound app is ontworpen zoals een iPod Classic van jaren geleden. Met de click wheel scroll je net zo door je muziek als vroeger. Maar hoe handig is dat in de praktijk?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 16 December: De app is helaas door Apple uit de App Store verwijderd, zo licht de ontwikkelaar toe. De reden voor het verwijderen is niet gegeven, maar het heeft vermoedelijk te maken met het design van de app. In plaats daarvan start de ontwikkelaar met de ontwikkeling van een webapp.

Originele artikel:

Op iCulture schreven we onlangs over een app in ontwikkeling waarmee je je iPhone omtovert tot een heuse iPod, inclusief click wheel. Hoewel deze app nog niet beschikbaar is, is er inmiddels wel een nieuwe app beschikbaar die nagenoeg hetzelfde doet. Rewound van de ontwikkelaar Louis Anslow doet hetzelfde als de nog naamloze app van de ontwikkelaar waar we eerder over schreven. Je kan je muziekbibliotheek van Apple Music afspelen op je iPhone, maar dan in de vorm van een iPod met click wheel. Wij hebben Rewound getest en delen onze ervaringen. Kan deze manier van bedienen beter een herinnering blijven of is het echt handig?

Rewound review: app maakt van je iPhone een iPod met click wheel

Om te voorkomen dat Apple de app niet goedkeurde, maakt de ontwikkelaar gebruik van een slim trucje. Het onderste deel van het scherm in de app bestaat namelijk uit een leeg deel. Je moet daar zelf een afbeelding van bijvoorbeeld een click wheel aan toevoegen. Via een link naar een Twitter-zoekopdracht voeg je zo je eigen skin toe. Je downloadt één van de afbeeldingen uit Twitter en voegt de afbeelding dan toe aan de app via je eigen fotobibliotheek. Op deze manier maakt de app geen inbreuk op ontwerpen van Apple zelf. Het is wat omslachtig en de manier hoe dit in de app uitgelegd wordt is in het begin behoorlijk verwarrend, maar uiteindelijk mag het resultaat er wezen.

Rewound-app.

De app kiest automatisch een bepaalde lay-out voor de knoppen, afhankelijk van de grootte van de afbeelding die je gebruikt. Je kan dit eventueel zelf nog wijzigen, maar uit ervaring is gebleken dat je hier maar beter vanaf kunt blijven. De app herkent automatisch het formaat en past daar op een goede manier de knopbediening op aan. Bijkomend voordeel van deze methode is dat je de app persoonlijker kan maken, bijvoorbeeld met een eigen ontworpen click wheel.

Bediening is pure nostalgie
Als je ooit een iPod met click wheel gehad hebt, dan weet je meteen hoe je de app moet bedienen. Met een draaibeweging over de click wheel scroll je door het lijstje in het ‘scherm’ bovenaan. Bij elke draai voel je een klein tikje van de Taptic Engine. Met de middelste knop selecteer je een optie, waarbij je weer een tik van de trilmotor voelt. Dit simuleert de druk op een fysieke knop en laat de app tot leven komen. Met het onderste deel van de click wheel speel of pauzeer je een nummer en voor- en achteruit spoelen doe je door het rechter of linker deel ingedrukt te houden. Een functie die we wel missen is cover flow, waarmee je op een mooie manier door je albums kon bladeren.

Rewound: muziek op de iPod manier.

Rewound is door deze bediening een leuk stukje nostalgie, maar praktisch is het niet. De app laat vooral zien dat er in de jaren sinds de vroegere iPods veel veranderd is. Rewound wordt dan ook waarschijnlijk niet je go-to muziek-app, want je mist heel veel opties zoals het Voor jou-tabblad, het ontdekken van muziek en het lezen van songteksten. Met de app blader je alleen door je eigen bibliotheek, maar ook dat vinden we in bijvoorbeeld de standaard Muziek-app toch makkelijker.

Rewound is gratis te gebruiken, maar er zit wel een in-app aankoop in. Voor €2,29 krijg je ook toegang tot je afspeellijsten. Een kanttekening is dat de app momenteel alleen nog ondersteuning biedt voor Apple Music, maar er wordt wel al gewerkt aan Spotify-support. Je kan in de app aangeven als je Spotify-gebruiker bent, waarna je een melding krijgt zodra dit toegevoegd is.

Score

8

Rewound

Rewound

Gratis (met optionele in-app aankoop)

Voordelen +

  • Pure nostalgie
  • Eén op één vertaling van de klassieke iPod-interface
  • Zelf de interface aanpassen

Nadelen -

  • Werkt nog alleen met Apple Music
  • Niet de meest praktische muziekbediening

Rewound review

Heb je heimwee naar de tijd van de iPod en vind je het click wheel Apple’s beste uitvinding ooit? Dan is Rewound zeker het downloaden waard. De interface van de iPod is zeer natuurgetrouw geïmplementeerd en brengt je echt 15 jaar terug in de tijd. Ook als je nog nooit een iPod gehad hebt en de iPhone je eerste Apple-product was, is het tof om te ervaren hoe de bediening toen werkte.

Dat gezegd hebbende, blijkt wel dat de tijd niet stilgestaan heeft. We zijn inmiddels zo gewend geraakt aan de vele opties en uitgebreide mogelijkheden van apps, waardoor Rewound qua mogelijkheden als een flinke stap terug voelt. Desalniettemin is het tof om de iPod-tijden opnieuw te laten herleven, al is het maar voor heel eventjes.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 16 december: App is helaas uit de App Store verwijderd. Zie update in het artikel.
  • 2019 - 11 december: Artikel aangepast na verschijnen van soortgelijke app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.