macOS Big Sur beta.

Apple brengt Release Candidate van macOS Big Sur 11.4 uit

Apple heeft de nieuwste beta van macOS Big Sur 11.4 beschikbaar gesteld. Zitten er nog nieuwe functies in? Dat weten we snel genoeg!

Apple gaat gewoon door met nieuwe betaversies, want Big Sur is nog niet helemaal af. Veel nieuwe functies verwachten we echter niet in de nieuwste beta van macOS 11.4, aangezien macOS Big Sur 11.3 al behoorlijk wat nieuws bevatte. Wil je een opfrisser over de macOS Big Sur 11.3 functies? Check dan ons overzicht. Verder is het goed om te weten dat we over korte tijd al de eerste functies van de opvolger macOS 12 krijgen voorgeschoteld tijdens de WWDC.

Toch voegt Apple in macOS Big Sur 11.4 een aantal nieuwe functies toe.

Meest recente macOS Big Sur 11.4

macOS Big Sur 11.4 Release Candidate

17 mei 2021 – De Release Candidate van macOS Big Sur 11.4 is beschikbaar voor ontwikkelaars.

In deze versie is onder andere ondersteuning toegevoegd voor de betaalde podcasts in de Podcasts-app.

In de tweede beta was dit nieuw:

 • Support voor AMD ‘Big Navi’ 6800, 6800XT en 6900XT

Nieuw: ondersteuning voor meer meer GPU’s

Apple geeft je op Intel-gebaseerde Macs de mogelijkheid om meer GPU’s aan te sluiten. Het gaat hier om GPU’s die gebruik maken van de AMD Navi RDNA2-architectuur. Normaal gesproken heb je maar weinig keuze en heb je niet de beschikking over PCIe-slots om extra grafische kaarten toe te voegen (behalve op de Mac Pro).

Heb je een Intel-gebaseerde MacBook met Thunderbolt 3-poorten, dan kun je een externe GPU aansluiten, de zogenaamde eGPU. Er komen in macOS 11.4 drie nieuwe opties bij, namelijk uit de 6800, 6800XT en 6900XT serie van AMD. Deze architectuur wordt ook gebruikt in de Playstation 5 en Xbox Series X gameconsoles en levert 65% betere performance dan de eerste generatie. Dit kan handig zijn voor gamers of mensen die zware grafische toepassingen willen gebruiken.

Belangrijk om te weten: op de M1-gebaseerde Macs is er nog geen GPU-support. Mogelijk volgt dit wel in de toekomst. Je hebt dus nu nog een Intel-gebaseerde Mac met Thunderbolt 3 nodig.

macOS Big Sur beta.

macOS Big Sur 11.4 beta downloaden

Voor de beta van macOS Big Sur 11.4 is een macOS betaprofiel nodig. Je vindt het macOS 11.4 betaprofiel in Apple’s Developer Portal. Publieke betatesters kunnen zich op een andere manier aanmelden voor de beta’s van macOS. De publieke beta van deze nieuwe versie verwachten we binnenkort.

Let op: deze beta’s zijn alleen bedoeld voor ontwikkelaars en publieke testers en zijn niet geschikt om te gebruiken op toestellen die je dagelijks nodig hebt.

Tijdlijn macOS 11.4 Big Sur beta

Hieronder vind je een tijdlijn van de macOS 11.4 Big Sur-beta’s voor ontwikkelaars:

 • macOS 11.4 Release Candidate: 17 mei 2021 (verschenen)
 • macOS 11.4 Beta 3: 10 mei 2021 (verschenen, buildnummer 20F5065a)
 • macOS 11.4 Beta 2: 4 mei 2021 (verschenen, buildnummer 20F5055c)
 • macOS 11.4 Publieke Beta 1: 22 april 2021 (verschenen, buildnummer 20F5046g)
 • macOS 11.4 Beta 1: 21 april 2021 (verschenen, buildnummer 20F5046g)
 • macOS 11.4 definitief: juni (verwacht)

Over macOS Big Sur
macOS Big Sur is een grote update voor de Mac. Het zit boordevol nieuwe functies, zoals een compleet nieuw design dat meer op iOS werkt, vernieuwingen voor alle standaardapps en meer opties om Catalyst-apps te maken. Safari heeft een ‘privacy report’ en een aanpasbaar beginscherm. Ook is het Bedieningspaneel naar de Mac gehaald en lijkt de Finder meer op de Bestanden-app van iOS. Alles wat er nieuw is in macOS Big Sur lees je in een apart artikel.

Over het testen van beta’s
Bij het testen van beta’s kun je vaak tegen problemen aanlopen. Allereerst zijn meestal niet alle functies direct beschikbaar, maar worden deze gaandeweg de testperiode toegevoegd en uitgebreid. Ook kun je last hebben van vastlopers of kunnen sommige apps nog niet goed werken. Hou hier dus rekening mee als je besluit een macOS-update te gaan testen. Het wordt dan ook afgeraden om een beta op een toestel te installeren dat je dagelijks gebruikt, omdat er nog veel problemen in de beta kunnen zitten. Je kan macOS 11 ook op een aparte partitie installeren.

Dit artikel zal bij nieuwe beta’s steeds opnieuw worden gepubliceerd, waarbij we de nieuw toegevoegde functies bijwerken. Daarbij kunnen reacties ook strenger worden opgeschoond dan je van ons gewend bent. Zo voorkomen we dat je je steeds een weg moet banen door tientallen inmiddels verouderde reacties van een paar weken geleden.

Revisiegeschiedenis:

 • 2021 - 17 mei: Release Candidate van macOS Big Sur 11.4 is nu beschikbaar.
 • 2021 - 10 mei: De derde beta is nu beschikbaar.
 • 2021 - 04 mei: De tweede beta is er.
 • 2021 - 22 april: De publieke beta is er nu ook.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

macOS Big Sur

macOS 11 Big Sur is de grootste update voor de Mac sinds tijden en is beschikbaar sinds november 2020. Het is de opvolger van macOS Catalina. De update brengt een volledig nieuw design, een nieuw Bedieningspaneel, verbeteringen voor Safari en nog veel meer. Apple heeft voor het eerst sinds 2001 het versienummer verhoogd, van macOS 10.XX naar macOS 11.

macOS Big Sur
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.