Concept: nieuwe Muziek-app in macOS

Gerucht: ‘macOS 10.15 krijgt native Apple Music-app’

Apple voegt een losse Apple Music-app toe aan macOS 10.15, de aankomende update voor de Mac. Bronnen bevestigen de eerdere opsplitsing van iTunes in meerdere losse apps. De nieuwe Apple Music wordt speciaal voor de Mac gemaakt.

Onlangs schreven we op iCulture dat Apple van plan was om voor macOS 10.15 losse apps uit te brengen voor muziek, podcasts en meer. Het is één van de grootste vernieuwingen in macOS 10.15, zo bekrachtigt vandaag ook Mark Gurman van Bloomberg. Het gaat echter om een app die speciaal voor de Mac gemaakt is. Daarnaast krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om hun iPad-apps over te zetten naar de Mac.

‘Ontwikkelaars kunnen iPad-apps voor Mac-maken’

Project Marzipan is Apple’s naam voor het langdurige project om apps echt universeel te maken. Vorig jaar bracht Apple al enkele eigen iOS-apps naar de Mac, zoals de Woning- en Aandelen-app. Dit jaar staat de volgende stap op de planning, want ontwikkelaars kunnen hun eigen iPad-apps aanpassen, zodat ze kunnen draaien op de Mac. Hierdoor kan de Mac App Store rekenen op veel meer nieuwe apps. Het is voor ontwikkelaars hierdoor veel makkelijker om een app te maken voor zowel iPad als Mac, hoewel beide versies wel apart ingediend moeten worden.

Vanaf volgend jaar wil Apple ook iPhone-apps beschikbaar stellen op de Mac. In het daarop volgende jaar moet het mogelijk zijn om één app te downloaden die vervolgens op alle apparaten beschikbaar is. Apple zou zelfs zover willen gaan om de App Stores samen te voegen tot één overkoepelende App Store op al je apparaten.

‘Losse Apple Music-app wordt standaard Mac-app’

In tegenstelling tot wat eerder beweerd werd, wordt de nieuwe losse Apple Music-app voor de Mac geen overzetting van de iPad-versie. Bloomberg suggereert dat de app ontwikkeld wordt als een standaard Mac-programma. Dat duidt er dus op dat hij speciaal ontwikkeld wordt voor de Mac. Dat is aan de ene kant goed nieuws, want Apple’s huidige aanbod van iPad-apps die overgezet zijn naar de Mac werken op de desktop toch iets minder goed. Hoe de nieuwe Apple Music-app eruit gaat zien, is nog niet bekend.

De Podcasts-app en de samengevoegde Zoek mijn iPhone en Zoek Vrienden-app van iOS 13 worden wél overgezet van iPad naar de Mac. Deze aankomende Mac-apps lijken dus qua vormgeving straks heel erg op de iPad-versies.

Andere functies die Apple nog toe gaat voegen aan macOS 10.15, zijn Schermtijd, iMessage-effecten en Siri Shortcuts. We schreven eerder al dat deze functies naar de Mac kwamen en nu herhaalt Bloomberg de eerdere vermoedens. Ook de nieuwe Herinneringen-app van iOS 13 maakt de overstap naar de Mac. Tot slot kun je nog rekenen op een vernieuwde Apple Boeken-app, zoals eerder ook al bekend was.

Tot slot kun je straks je iPad als extern scherm in macOS 10.15 gebruiken. Er zijn al enkele toepassingen die dat mogelijk maken, zoals het Luna Display en Duet Display.

Focus op software, maar ook nieuwe Mac Pro
Volgens Bloomberg overweegt Apple ook om dit jaar de nieuwe Mac Pro aan te kondigen, ook al staat de WWDC in het teken van software. Daarbij komt ook een nieuw Apple Display om de hoek kijken, die nu nog codenaam J290 heeft. Dit scherm krijgt volgens Bloomberg ondersteuning voor HDR, zodat de kleuren mooier zijn.

Meer vooruitzichten lees je in onze macOS 10.15 vooruitblik. Check ook onze uitgebreide verwachtingen voor WWDC 2019, waarin we vooruitblikken op alle aankondigingen.

Lees onze eerdere artikelen over gelekte functies van nieuwe software-versies:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 mei 2019, 15:33
Bron Bron Bloomberg
Categorieën Geruchten, Mac & macOS
Onderwerpen apple music, macOS Catalina
Software macOS 10.15 Catalina
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.