Jony Ive: ‘Geen touchscreen op de Mac, maar we werken wel aan andere dingen’

In een interview geeft Jony Ive aan dat Apple geen touchscreen toe zal voegen op de Mac, maar dat er naast de Touch Bar wel aan anderen dingen gewerkt wordt. Ook praat hij nog over de ontwikkeling van de nieuwe Touch Bar.

Terwijl Apple vorige week de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar aankondigde, kwam Microsoft een dag eerder met de nieuwe Microsoft Surface Studio, een iMac-achtige computer waarbij het scherm een groot touchscreen is. Hoewel Microsoft dus vol inzet op een volledig aanraakgevoelig scherm, kiest Apple voor een subtielere oplossing met de aanraakgevoelige Touch Bar boven het toetsenbord. Had je de hoop dat Apple dit nog uit zou breiden naar het hele scherm, dan helpt Jony Ive je uit de droom. Maar dat wil niet zeggen dat er geen andere aanraakgevoelige toepassingen in het verschiet liggen.

Close-up van de Touch Bar op de MacBook Pro.

Geen touchscreen in Mac, maar wel andere plannen

Het is geen verrassing dat de nieuwe MacBook Pro geen compleet touchscreen heeft. Apple heeft in het verleden al meerdere keren aangegeven dat ze een touchscreen op een Mac niet prettig vinden werken. Tijdens de onthulling van de iPad gaf Steve Jobs dit al aan, onder andere omdat een aanraakgevoelig scherm niet verticaal moet staan. Maar om de Mac toch een gevoel van aanraking te geven, heeft Apple de laatste twee jaar gewerkt aan de nieuwe Touch Bar. Op de vraag van CNET waarom er geen touchscreen op de MacBook Pro zit, antwoordt Jony Ive dat dit vanwege meerdere praktische redenen niet goed is. Hij wilde er echter niet te veel over kwijt, omdat hij anders moest praten over zaken waar Apple wél aan werkt. “Ik wil er liever niet meer over vertellen”, is het enige wat hij daarop zei.

Hiermee lijkt Jony Ive indirect te hinten op een mogelijke komst van een E-ink toetsenbord. Enkele weken geleden gingen de geruchten dat Apple hier mee bezig is. Een E-ink toetsenbord maakt het mogelijk om de toetsen aan te passen aan de hand van de gebruikte app of programma, zonder dat je het gevoel van een fysieke knop kwijt raakt. Apple zou hiervoor samenwerken met de startup Sonder.

Bekijk ook

'Apple werkt aan toetsenbord met E-Ink-knoppen'

Apple zou van plan zijn de start-up Sonder over te nemen. Zij hebben een Magic Keyboard met E-Ink-toetsen gemaakt , die in 2018 op de markt moet komen.

Ontwikkeling van Touch Bar duurde zo’n twee jaar

Om tot de nieuwe Touch Bar te komen, zijn er echter wel veel prototypes gemaakt, ook van concepten die het niet gered hebben. Er zijn designs gemaakt die op papier goed leken te werken, maar in de praktijk toch anders uitpakten. Dit is de afgelopen tijd ook uitvoerig getest, voordat ze het prototype van de nieuwe Touch Bar gemaakt hadden. “Je ziet pas echt de waarde van iets als je terugkeert naar een traditioneel toetsenbord”, zegt Ive.

Apple wilde bij het ontwikkelen van de Touch Bar het beste van twee werelden samenvoegen: een vast en traditioneel toetsenbord, gecombineerd met een onderdeel dat zich aanpast aan de context. De rij functietoetsen was voor Apple daarom de beste plek om te ontdekken. Het prototype was echter behoorlijk lastig om te maken, omdat het niet alleen de nodige hardware-aanpassingen vereist, maar ook qua software afgestemd moet worden.

Bekijk ook

Phil Schiller over de nieuwe MacBooks: 'Ervaring is belangrijker dan prijs'

Waarom zijn de nieuwe MacBooks zo duur? En waarom moesten we er zo lang op wachten? Daarop antwoorden Apple-topmannen Schiller, Ive en Federighi in een interview.

Het eerste prototype was echter niet voor een specifiek product bedoeld, want het ging meer over het idee van de Touch Bar gecombineerd met een toetsenbord. Het idee werd uitgevoerd in de vorm van een haptische trackpad, wat uiteindelijk gevormd werd tot de Touch Bar. “Het prototype zag er niet erg goed uit, maar het zorgde er wel voor dat we konden zien of dit in de praktijk net zo aantrekkelijk was als dat het op papier leek.”

In het interview met CNET lees je meer over bijvoorbeeld de materialen waarmee Apple geëxperimenteerd heeft. Hoewel Jony geen voorbeelden wilde geven, geeft dit wel aan dat Apple nog steeds actief nadenkt over onderdelen zoals het materiaal.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.