CNET interview met Schiller en Federighi

Phil Schiller over de nieuwe MacBooks: ‘Ervaring is belangrijker dan prijs’

Waarom zijn de nieuwe MacBooks zo duur? En waarom moesten we er zo lang op wachten? Daarop antwoorden Apple-topmannen Schiller, Ive en Federighi in een interview.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Heel wat mensen zullen geschrokken zijn van de prijzen van de nieuwe MacBooks. De Touch Bar is een mooie uitvinding, maar je bent wel een paar honderd euro extra kwijt ten opzichte van eerdere modellen zonder Touch Bar. Als je in onze line-up van MacBooks voor het najaar van 2016 kijkt, blijkt dat je minimaal €1999 kwijt bent aan het instapmodel van 13-inch. Instapmodellen zonder Touch Bar zijn voor €1449 te krijgen en als je shopt bij andere winkeliers kun je ze nog goedkoper vinden. In een interview hebben Apple-topmannen Phil Schiller, Jony Ive en Craig Federighi meer opheldering gegeven over de prijs en waarom het zo lang duurde.

CNET interview met Schiller en Federighi

Twee jaar aan gewerkt
CNET had een interview met de drie topmannen, waarin ze een aantal ontwerpbeslissingen voor de nieuwe MacBook langsliepen. De OLED Touch Bar in de nieuwe MacBook Pro is al minstens twee jaar in ontwikkeling, zo vertelde Jony Ive. Volgens hem markeert dit het begin van een “erg interessante richting” voor toekomstige producten.

MacBook Pro met Touch Bar

Waarom duurde het zo lang?
Tijdens het interview stipten ze twee grote klachten aan: dat het zo lang heeft geduurd voordat er nieuwe modellen kwamen en de hoge prijzen. Om met het eerste te beginnen: volgens Schiller wordt Apple niet geregeerd door de kalender. Het gaat om innovaties in de Mac-lijn, niet om het feit of het alweer oktober is. Dat het zo lang heeft geduurd voordat deze nieuwe MacBook-modellen op de markt komen, heeft er ook mee te maken dat het bedrijf niet de zoveelste “speed bump” wilde uitbrengen, maar een grote stap vooruit wilde maken. Volgens hoofd marketing Phil Schiller zal de MacBook Pro zorgen voor een “boel toekomstige ontwikkelingen”, waarvan we “sommige nog niet kunnen voorstellen”.

MacBook Pro zijkanten

Waarom zijn de nieuwe MacBooks zo duur?
Het andere heikele punt is de prijs. Een instapmodel met 13-inch MacBook Pro en Touch Bar kost $1799 en in Europa ben je €1999 kwijt. Dat is een paar honderd euro meer dan voorgaande modellen. Schiller merkte op dat Apple zich druk maakt over de prijs, maar ontwerpt in eerste instantie voor de gebruikerservaring. De kosten komen pas op de tweede plaats. “Betaalbaarheid is absoluut iets waar we rekening mee houden”, aldus Schiller. “Maar we ontwerpen niet voor prijs, we ontwerpen voor de ervaring en de kwaliteit die mensen van de Mac verwachten. Soms betekent het dat we aan de hoge kant zitten, maar dat is niet met opzet. Dat is omdat het meer kost.”

Wat, geen Mac met touchscreen?
Dat er nu een Touch Bar in de nieuwe MacBooks zit, wil niet zeggen dat Apple interesse heeft om touchscreen Macs te maken, zo wordt uit het interview wel duidelijk. De topmannen zien een Mac met touchscreen niet zitten. Ive vindt het “niet bijzonder nuttig” en Schiller vertelt dat Apple het samenvoegen van iOS en Mac wel heeft onderzocht, maar uiteindelijk niet heeft besloten te doen. “We besteedden een aantal jaren geleden een hoop tijd hieraan, maar we kwamen tot de conclusie dat om de beste personal computer te maken, je geen macOS in een iPhone moet stoppen”, aldus Schiller. “Andersom moet je iOS niet in een Mac stoppen. Elk is het beste waar ze voor bedoeld zijn.”

Liggen er nog interessante nieuwe vormfactoren in het verschiet? Als het aan Federighi en Schiller ligt niet. De huidige laptop is een apparaat dat we nog lang zullen gebruiken. “Zover onze ogen kunnen zien, zien we een plaats voor deze basis laptop-architectuur”, aldus Schiller. Hij verwees daarbij naar de 25 jaar dat Apple al laptops maakt, zoals ook tijdens de keynote duidelijk werd gemaakt.

Alle informatie over de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar lees je op onze website. Ook maakten we een round-up van alle modellen die momenteel verkrijgbaar zijn.

Er is helaas geen video van het interview, maar YouTube-ster Marques Brownlee had ook de mogelijkheid om Craig Federighi te interviewen en hij maakte wél een filmpje:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 oktober 2016, 10:53
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen interview, macbook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.