Jay Z

Jay Z verwijdert albums van Apple Music en Spotify

Jay Z heeft zijn albums van Spotify en Apple Music gehaald. De eigenaar van Tidal heeft nog geen verklaring gegeven waarom.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Jay-Z

De albums van Jay Z zijn niet meer te vinden op Apple Music en Spotify. Het gaat om eigen albums van Jay Z; albums waarop hij als artiest meewerkt zijn nog wel te beluisteren. De hiphopper, die in het dagelijks leven Shawn Carter heet, is tevens eigenaar van de streaming muziekdienst Tidal en van platenlabel Roc-A-Fella-Records.


Update 10 april: Veel albums van Jay Z zijn teruggekeerd op Apple Music, met uitzondering van de drie Blueprint-albums en zijn solodebuut Reasonable Doubt. Je kunt luisteren naar acht studioalbums van Jay Z, die niet bij Spotify te vinden zijn. Mogelijk heeft de actie van Jay Z te maken met het nieuwe contract dat Spotify heeft gesloten met Universal Music Group, waar Jay Z’s platenlabel Roc-A-Fella-Records deel van uitmaakt. Het contract houdt in dat sommige nieuwe albums niet meteen gratis te beluisteren zijn op Spotify, maar de eerste twee weken alleen beschikbaar zijn voor betalende Spotify Premium-klanten.

Jay Z verdwenen van Spotify en Apple Music

Zoek je nu naar ‘Jay Z’ in Spotify, dan vind je nog maar een drietal albums uit 1997 en 1998. In het verleden heeft Jay Z wel vaker albums offline gehaald, bijvoorbeeld Reasonable Doubt (die staat dan toevallig wel nog steeds in Spotify). Ook albums als The Blueprint en The Black Album verdwenen eerder al eens. Je kunt nog wel luisteren naar samenwerkingen met artiesten als Kanye West, Linkin Park, R. Kelly en Rihanna.

Aantal Tidal-abonnees wordt overdreven
Spotify bevestigde dat de albums offline zijn gehaald door de artiest zelf. Bij Tidal willen ze niets erover kwijt en ook bij Apple Music blijft het stil.

Rondom Tidal zijn wel wat overnamegeruchten gaande: zo zouden Spotify, Google en anderen interesse hebben om Tidal in te lijven. En Noorse krant onthulde dat Tidal de abonneecijfers waarschijnlijk had overdreven. Er zouden maar 850.000 abonnees zijn en niet de 3 miljoen waar Tidal vorig jaar over sprak.

Eén van de mogelijkheden is dat Tidal meer exclusieve content wil en voor eigenaar Jay Z zou het dan een kleine stap zijn om zijn eigen materiaal offline te halen. Verder praat Tidal met aandeelhouder Sprint over het exclusief aanbieden van content aan klanten en andere marketingacties.

Jay Z

Tidal is in ieder geval veel kleiner dan Apple Music en Spotify. Apple heeft zo’n 20 miljoen betalende gebruikers, Spotify 50 miljoen. Maar Apple is op mobiel wel beter vertegenwoordigd met 40 miljoen gebruikers, versus 30 miljoen bij Spotify. Dat zou te maken hebben met de langere proefperiode bij Apple Music. Die proefperiode is onlangs in Nederland verkort van 3 naar 1 maand, zo ontdekte een iCulture-lezer.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 11 april: Sommige albums zijn weer teruggekeerd op Apple Music.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.