iTunes-voorwaarden in stripverhaal

Zou jij de iTunes-voorwaarden lezen als het een stripverhaal was?

Een tekenaar heeft de iTunes-voorwaarden omgezet in een stripverhaal in tientallen stijlen, geïnspireerd op bekende stripfiguren van anderen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iTunes-voorwaarden in stripverhaal

Het is vaak gortdroge kost: de gebruikersvoorwaarden van software zoals iTunes. Goed te begrijpen dat je het niet voor de lol gaat zitten, doorlezen, al zou je dat wel moeten doen. Een tekenaar maakt het nu iets makkelijker door de voorwaarden van iTunes als stripverhaal te presenteren. We schreven in 2015 al over dit stripboek, toen het nog een ambitieus plan was. Nu is het stripboek af en kun je het kopen via de tekenaar of je favoriete stripboekhandel.

Apple iTunes-voorwaarden

iTunes-voorwaarden als stripverhaal

iTunes bestaat 16 jaar en dat betekent dat miljoenen mensen de gebruikersvoorwaarden voor hun neus hebben gekregen. Meestal klik je haastig door, ervan uitgaande dat er toch nists bijzonders in staat. Er is moeilijk doorheen te komen en je gaat er misschien vanuit dat mensen met meer tijd wel aan de bel zullen trekken als er echt iets onredelijks in staat.

Misschien ben je makkelijker over te halen als je het stripboek Terms and Conditions ($15) doorbladert, een samenvatting van de iTunes-voorwaarden in stripformaat. In bijna 100 pagina’s krijg je de belangrijkste do’s en dont’s te zien. Het meest bijzondere is dat elke pagina in de stijl van een andere stripfiguur is uitgevoerd, van Snoopy tot Superman en van X-Men tot Garfield. De tekenaar, Robert Sikoryak, geeft toe dat hij voorheen ook nooit de iTunes-gebruikersvoorwaarden had doorgelezen voordat hij aan het boek begon.

Sikoryak maakte eerder de serie Masterpiece Comics, waarin hij klassieke verhalen van Shakespeare, Dante en Dostoyevsky omzette naar een stipverhaal. Hij maakte ook illustraties voor de New Yorker en The Onion. In zijn eerstvolgende boek ‘The Unquotable Trump’ zet hij uitspraken van Trump in een stripverhaal.

Het idee om de iTunes-voorwaarden in stripverhaal te gaan zetten ontstond toen de tekenaar zit had om een wat langer stripboek te maken – en daarvoor had hij een hoop tekst nodig. Het idee om daarvoor de iTunes-voorwaarden te gebruiken paste goed bij zijn gewoonte om het absurde op te zoeken.

Het meest opmerkelijke wat hij ervan heeft geleerd? Dat de iTunes-voorwaarden veel minder elegant geformuleerd zijn dan de producten die Apple maakt. Er was weinig poëzie in te ontdekken.

Het resultaat is een stripboek in heel verschillende stijlen, van superhelden (Batman, Wonder Woman) tot krantenstrips (Peanuts) en manga (Dragon Ball). De tekenar verwerkte er zelfs tekenfilms in, zoals My Little Pony en The Simpsons.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 maart 2017, 8:54
Categorie Achtergrond
Onderwerpen itunes, voorwaarden

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Apple is in 2019 gestopt iTunes, maar er zijn opvolgers!

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.