Presto systeem iPhones updaten

Apple gaat iPhones in gesloten verpakking updaten: zo ziet het Presto-systeem eruit

Apple heeft een manier bedacht om iPhones bij te werken die nog in de verpakking zitten. Er kan dan een iOS-update worden geïnstalleerd voordat ze worden uitgepakt.

Presto: iPhone updaten in gesloten verpakking

Bij het uitpakken van een gloednieuwe iPhone moet je vaak eerst een iOS-update installeren. Dat komt omdat toestellen soms weken eerder zijn gefabriceerd en nog niet voorzien zijn van de nieuwste iOS-versie. Het gebeurde ook weer bij de iPhone 15-modellen, waar de iOS 17.0.1 update voor klaar stond. Daardoor duurt het langer voordat je van je toestel kunt genieten. Dit gaat veranderen, want Apple kan met het nieuwe Presto-systeem zorgen dat iPhones die in de winkel worden verkocht, al een update hebben gekregen. Zelfs als ze in een gesloten verpakking zitten.

Presto is de naam van het systeem dat Apple gaat gebruiken om iPhones in de doos te updaten. Aanvankelijk was er sprake van dat alleen Amerikaanse Apple Stores de Presto-machine zouden krijgen, maar het systeem komt ook naar Europa. In april wordt Presto over de hele linie uitgerold, zo ontdekte de Franse website iGen. Zij hebben ook een foto van de machine weten te achterhalen.

Presto systeem iPhones updaten
Het Presto-systeem waarmee Apple iPhones in de doos kan updaten (bron: iGen)

iPhone-broodrooster

Presto is ontwikkeld door Apple’s Backstage Operations-team, dat de gereedschappen en software maakt voor technici en winkelmedewerkers in de Apple Store. In oktober 2023 kwam voor het eerst nieuws naar buiten dat Apple op afstand iPhones in de verpakking wilde updaten.

De machine in kwestie bestaat uit een rek met twee planken, die wel wat doet denken aan een iPhone-broodrooster. Hierin kunnen 6 verpakkingen tegelijk worden geschoven. Sjablonen en rails geven aan hoe de iPhones moeten worden geplaatst. Het duurt 20 seconden om een doos op de juiste plek neer te zetten. Na 15 tot 30 minuten is de iOS-update geïnstalleerd. Dit kan klanten zo’n 20 minuten besparen bij het uitpakken van een nieuwe iPhone.

Mark Gurman van Bloomberg schrijft dat Apple vanaf april het nieuwe systeem voor het updaten van iPhones in de verpakking gaat uitrollen in de Amerikaanse Apple Stores. De nieuwe technologie, die werkt volgens een systeem dat vergelijkbaar is met MagSafe, zou aan het begin van de zomer in alle Amerikaanse Apple Stores beschikbaar moeten zijn. Het is nog niet bekend of Apple op korte termijn plannen heeft om dit ook in internationale Apple Stores te gaan gebruiken, maar we verwachten dat dat uiteindelijk wel het geval zal zijn.

Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat een nieuwe iPhone in gebruik nemen een stuk sneller gaat, omdat je na het uitpakken niet hoeft te wachten tot de nieuwste iOS-update is geïnstalleerd. Dat zal vooral in Europa goed van pas komen, omdat juist hier sinds kort meer stappen nodig zijn (denk aan het kiezen van een standaardbrowser) voordat je met je nieuwe iPhone aan de slag kan gaan.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 16 oktober 2023:

iPhone updaten zonder uitpakken

In de Power On-nieuwsbrief van Bloomberg beweert Mark Gurman dat Apple iets nieuws heeft bedacht: updaten in gesloten verpakking. Het nieuwe systeem zou nog vóór het einde van 2023 ingevoerd moeten worden. Apple heeft een soort digitale plaat ontwikkeld, waar de winkelmedewerkers meerdere ongeopende iPhone-verpakkingen op kunnen zetten. De update wordt daarna draadloos uitgevoerd. De plaat schakelt de iPhone draadloos in, voert de software-update uit en schakelt het toestel vervolgens weer uit. Gurman noemt alleen iPhones, maar hetzelfde idee is natuurlijk ook toe te passen op andere producten uit het assortiment van Apple.

iPhone 15 Pro Max eerste indruk

Gurman gaat in zijn nieuwsbrief ook in op een goedkopere versie van de Apple Vision-headset. Deze zal waarschijnlijk niet de EyeSight-functie bevatten, om kosten te besparen. De prijs zal dan ongeveer tussen de $1.500 en $2.500 komen te liggen. EyeSight is een extern OLED-scherm, waarop je een projectie van het gezicht van de gebruiker te zien krijgt. Daardoor lijkt het alsof de gebruiker door de bril heen kan kijken, maar in werkelijkheid is het een rendering. Het zorgt ervoor dat je de gezichtsuitdrukkingen van de gebruiker kunt blijven zien. Verder zou Apple het aantal camera’s en sensoren willen verminderen.

Veel nieuwe VP’s benoemd

Daarnaast gaat Gurman in zijn nieuwsbrief uitgebreid in op personele verschuivingen binnen Apple, vooral op het niveau van vice-presidenten. Daarvan zijn er zo’n 100 binnen Apple en ze hebben ongemerkt heel wat invloed. In 2022 en 2023 verlieten diverse VP’s het bedrijf, onder andere op het gebied van diensten, operationele zaken, software en retail. Sommige gingen met pensioen, andere werden ontslagen en er waren ook mensen die genoeg hadden verdiend met Apple-aandelen en geen zin meer hadden in de dagelijkse stress van werken bij Apple. Begin oktober worden meestal promoties aangekondigd, aangezien dan de aandelenplannen vrijvallen. Ook dit jaar gebeurde dat weer, maar er werden meer vice-presidenten benoemd dan gebruikelijk. Meer details lees je in de nieuwsbrief van Gurman.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 25 maart: Artikel bijgewerkt over uitrol van de functie in de VS.
  • 2024 - 25 maart: Artikel bijgewerkt over uitrol van de functie in de VS.

Reacties: 6 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.