iPhone 6s batterijprobleem

Vergelijkingsvideo laat zien wat een nieuwe accu met de prestaties van een iPhone 6s doet

iPhone 6s-gebruiker Bennett Sorbo heeft een video gemaakt waarin het verschil in prestaties te zien is na de vervanging van de accu. In de video voert hij een aantal taken uit, waaronder het openen van verschillende apps. Na de batterijvervanging blijkt de iPhone 6s ruim een minuut sneller te zijn.

Sinds begin dit jaar startte Apple met de goedkopere batterijvervanging voor de iPhone, nadat eerder al bleek de iPhone bewust trager te maken. Apple doet dit om te voorkomen dat de iPhone spontaan uitvalt bij zogenaamde piekprestaties, omdat een versleten batterij de extra kracht niet op kan vangen. Een vervanging van de batterij is daarvoor een oplossing en in een video is voor het eerst te zien wat zo’n batterijvervanging precies met een iPhone doet.

Vergelijkende video over accuvervanging
De video is gemaakt door Bennett Sorbo, waarvan zijn twee jaar oude iPhone 6s in prestaties achteruit gegaan is. De linker iPhone 6s is de situatie voordat hij de batterij liet vervangen, terwijl de rechter de versie is met de nieuwe batterij. In de video zie je hem vrij standaard taken uitvoeren, zoals het openen van Safari, Google Maps, de Sonos-app, Spotify en de App Store. Ook start hij een SEGA-game en om de video af te sluiten start hij een Geekbench, om de scores met elkaar te vergelijken. Hij heeft al deze stappen dus twee keer apart opgenomen: op de iPhone 6s voor en na de batterijvervanging. Het gaat dus om precies hetzelfde toestel en niet om twee vergelijkbare modellen waarbij de batterij wel en niet versleten is. Je ziet dus precies wat de batterijvervanging met de prestaties van een iPhone kan doen.

Voordat hij de Geekbench-test start, is de iPhone met de nieuwe batterij zo’n zeventien seconden sneller met het uitvoeren van de taken. Dit verschil is dus al merkbaar bij het gebruik van vrij standaardapps. Na de Geekbench-test, een vrij zware taak voor een iPhone, is het verschil in tijd opgelopen tot een ruime minuut. De Geekbench-score bleek na de batterijvervanging ook fors hoger: 2520 tegenover 1437 bij een single-core en 4412 tegenover 2485 bij een multi-core test. Het vervangen van de batterij heeft dus wel degelijk effect voor de prestaties, zelfs voor alledaags gebruik. Met ingang van iOS 11.3, die naar verwachting deze maand verschijnt, is er een nieuwe functie genaamd Batterijconditie waarmee je de teruggeschroefde prestaties uit kunt schakelen. Het risico daarvan is wel dat de iPhone spontaan opnieuw op kan starten bij zwaardere taken.

Wachttijden batterijvervanging opgelopen

De goedkopere batterijvervanging zorgt echter wel voor problemen bij de Apple Store. Uit een analyse bleek dat de wachttijden voor een dergelijke vervanging opgelopen zijn. Gemiddeld gezien ligt de wachttijd op zo’n 2,7 weken, wat neer komt op zo’n 19 dagen. In sommige gevallen kan de wachttijd oplopen tot maar liefst ruim vier weken. Ook van diverse iCulture-lezers hebben we te horen gekregen dat accu’s vaak niet op voorraad zijn en dat de Apple Store nog niet kan zeggen wanneer er weer voldoende voorraad is. Vooral voor de iPhone 6 en iPhone 6 Plus is de voorraad beperkt, terwijl de batterijen voor de iPhone 7 nog wel te krijgen zijn.

Bijkomend nadeel is dat er door de grote vraag naar accuvervanging ook minder plek is in de Apple Stores voor andere reparaties, zoals schermvervanging. Op moment van schrijven kun je in Haarlem en Amsterdam nog wel een afspraak maken, maar in Den Haag is deze week helemaal geen plek meer. Mocht je overwegen om de batterij van je iPhone goedkoper te laten vervangen, maar heb je hier geen haast bij, dan lijkt het verstandiger om nog even af te wachten. De actie geldt nog het hele jaar, dus er is nog tijd genoeg om de batterij van je iPhone te laten vervangen tegen het extra voordelige tarief.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 maart 2018, 10:07
Categorie iDevices
Onderwerpen accu, batterij
Device iPhone
Software iOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.