De iPhone bevat 75 scheikundige elementen [video]

De iPhone bestaat uit 75 scheikundige elementen, waarvan een aantal niet er mens- en milieuvriendelijk moeten worden gewonnen. Goede alternatieven zijn er niet, daardoor smartphones niet het meest verantwoorde product zijn.

Als je je de lessen scheikunde nog kunt herinneren, dan weet je misschien dat het periodiek systeem 118 elementen bevat. De eerste 94 daarvan komen voor in de natuur, de overige zijn in het laboratorium gemaakt. Het menselijk lichaam bevat 30 elementen, terwijl de iPhone maar liefst 75 elementen nodig heeft, waaronder enkele zeldzame. Waarom is dat? En zijn er alternatieven?

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Volgens het YouTube-kanaal DNews, dat filmpjes maakt over dingen die je je zoal afvraagt, bevat een smartphone zoals de iPhone 75 verschillende elementen. Veel daarvan zijn niet te recyclen en zijn maar op een paar plekken te vinden. Andere zijn meer gangbaar, zoals silicium, dat gebruikt wordt in de transistors en in het versterkte glas van je iPhone-scherm. Apple gebruikt daarvoor ook aluminium, kalium en zuurstof. Lithium is te vinden in de batterij en koolstof vind je in vrijwel alle onderdelen van je telefoon.

Zeldzamen elementen: tin en goud

Bovengenoemde elementen zijn vrij gangbaar en vaak goed te recyclen. Dat geldt niet voor de zeldzame elementen die in twee opzichten een probleem vormen: de winning is slecht voor het milieu en voor de mensen die ermee moeten werken. Denk bijvoorbeeld aan goud, tin en tantalium, drie conflictmineralen waarbij het lastig is om de milieuregels te handhaven in landen waar bovendien de mensenrechten niet altijd voorop staan. Goud is nodig voor de geleidende onderdelen, tin is nodig voor het solderen. Apple probeert de materialen te halen in landen waar mensen en de natuur minder worden uitgebuit, maar uiteindelijk zijn ze lastig terug te winnen uit toestellen.

75 elementen nodig voor de iPhone

Rare earth minerals

Daarnaast worden in de iPhone ook zogenaamde rare earth minerals gebruikt. Dit zijn mineralen die in de natuur maar in kleine hoeveelheden voorkomen en lastig te winnen zijn. Het gaat daarbij om yttrium, terbium, europium en gadolinium. Ze worden gebruikt voor het kleuren van het iPhone-scherm, de trilfunctie en de speakers. De meeste van deze mineralen komen uit China, waar de milieuwetten niet zo streng zijn en bewoners blootstaan aan radioactief afval en andere gevolgen van de mineraalwinning. Soms is er echter geen keuze: er zijn weinig alternatieven om de mineralen op andere plekken te vinden. Ook voor Apple, die erom bekend staat om zo milieuvriendelijk te produceren, lukt het niet om de grote hoeveelheden die ze nodig hebben op een betere manier in te kopen.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.