Boeken en kranten op de iPad lezen wordt goedkoper

Boeken, kranten en tijdschriften lezen op de iPad wordt goedkoper. Het BTW-tarief voor digitale publicaties gaat omlaag naar 6%.

Het wordt aantrekkelijker om boeken, kranten en tijdschriften op de iPad te lezen. Voorheen gold voor digitale kranten het hoge BTW-tarief van 21%, maar de Europese Commissie komt nu met een voorstel om het lage BTW-tarief van 6% te gaan rekenen. Voor papieren kranten en boeken geldt al het lagere tarief. Een EU-ambtenaar heeft de plannen aan de Volkskrant bevestigd.


Blendle Kiosk NL

Lage BTW-tarief van 6% ook voor digitaal

Er circuleerden al eerder geruchten over het invoeren van het lagere BTW-tarief. Ook waren er al eerder initiatieven van individuele landen: zo werden Frankrijk en Luxemburg vorig jaar nog door het Europees Gerechtshof op de vingers getikt omdat ze eigenhandig besloten hadden de BTW op digitale kranten te verlagen. De verontwaardigde reacties van de cultuurministers van Frankrijk, Duitsland, Polen en Italië aan Commissievoorzitter Juncker hebben er nu toe geleid dat er opnieuw naar het BTW-tarief is gekeken.

‘Krom dat digitale publicaties zwaarder worden belast’
Het voorstel van de Europese Commissie zal donderdag 1 december worden gepresenteerd en voldoet aan de eisen van de lidstaten. De Nederlandse Vereniging van Journalisten noemt het een goede ontwikkeling. “Het is ontzettend krom dat digitale publicaties zwaarder worden belast”, aldus woordvoerder Thomas Bruning. Volgens Bruning zet het hoge tarief een rem op innovaties.

Dat blijkt ook wel uit de tijdschriften- en kranten-apps die de afgelopen jaren op iOS zijn verschenen. Aanvankelijk was er nog veel animo voor het ontwikkelen van nieuwe apps met initiatieven zoals NRC Reader en allerlei andere nieuwe kranten-apps. De afgelopen twee jaar is de spoeling dunner geworden: Volkskrant Select verdween uit de App Store en Persgroep Paper-app werd verkocht aan Blendle, een van de weinige initiatieven dat wél succesvol is.

Meer armslag voor redacties
Ook bij de Nederlandse overheid zal de BTW-verlaging worden toegejuicht: staatssecretaris Wiebes van Financiën liet in januari 2015 weten dat hij niets begreep van het onderscheid dat de EU maakt tussen papieren en digitale boeken en kranten. De Nederlandse Vereniging van Journalisten vindt het nog te vroeg om in juichstemming te zijn: het verlaagde BTW-tarief moet wel leiden tot lagere prijzen voor de consument en meer armslag voor redacties. Het geld moet niet in de zakken van uitgevers verdwijnen.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.