Viv-demonstratie door Dag Kittlaus

Samsung neemt startup van Siri-bedenkers over

Samsung heeft Viv overgenomen, het bedrijf van de bedenkers van Siri. Met Viv als digitale assistent is nog intelligentere interactie met allerlei diensten mogelijk.

Samsung heeft Viv overgenomen, de volgende generatie slimme assistent van de makers van Siri. Viv is bedacht door Dag Kittlaus, Adam Cheyer en Chris Brigham, de drie bedenkers van Siri die korte tijd bij Apple in dienst waren. Maar uit ongenoegen stapten ze al snel weer op en begonnen ze aan een slimmere versie van Siri, onder de naam Viv. Samsung gaat Viv vanaf volgend jaar gebruiken in eigen smartphones.

Viv-demonstratie door Dag Kittlaus

Samsung neemt Viv over

Samsung wil daarnaast ook Viv-intelligentie inbouwen in andere apparaten en het moet mogelijk worden voor externe ontwikkelaars om diensten te bouwen met Viv. Is er dan ruimte voor nóg een digitale assistent? Toch wel, want uit interviews met de bedenkers van Siri is eerder al gebleken dat ze bij Siri veel meer geavanceerde functies gepland hadden dan Apple uiteindelijk wilde toestaan. Met hun eigen startup Viv hadden ze wel de vrijheid om een assistent te ontwikkelen die ‘alles’ kan. Je kunt met Viv niet alleen een restaurant of hotelkamer boeken, maar ook het vervoer om er te komen. Ook kan Viv bioscooptijden opzoeken, ticketprijzen vergelijken, bestellingen plaatsen, alternatieve tijdstippen voor een show voorstellen, aanbevelingen doen om vóór de show een hapje te eten en een boeking annuleren. De assistent kan meerdere diensten aan elkaar knopen, zonder dat je daarvoor losse apps nodig hebt.

Aanval op Apple en Google
Er is niet bekendgemaakt hoeveel Samsung heeft betaald voor Viv. Wel is het een duidelijke aanval op zowel Apple als Google. Laatstgenoemde kondigde eerder deze week een nieuwe lijn high-end smartphones aan (de Pixels) die in dezelfde prijsklasse liggen als Samsung’s toptoestellen. Bovendien kondigde Google de Google Assistant aan, een slimme assistent die in allerlei apparaten ingebouwd zal worden. Dat Samsung een rivaal van Apple is, behoeft geen verdere toelichting. Dat juist Samsung de opvolger van Siri overneemt zal een gevoelige klap opleveren in Cupertino.

De oprichters van Viv werkten voorheen aan hun start-up Siri, dat in 2010 werd overgenomen door Apple. In 2011 bracht Apple het als digitale assistent voor de iPhone 4s op de markt. Dit jaar viert Siri de vijfde verjaardag en is inmiddels beschikbaar op de Apple Watch, Apple TV en Mac. In 2014 onthulden de makers van Viv hun nieuwe digitale assistent. Sinds de eerste publieke presentatie in mei van dit jaar wachtten de bedenkers op een overname.

Viv-demonstratie door Dag Kittlaus

Samsung is van plan om Viv voor het eerst toe te passen in de Galaxy-smartphones die volgend jaar verschijnen. Daarna moeten televisies en andere apparaten met internetverbinding volgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 oktober 2016, 8:17
Categorie Diensten
Onderwerp assistent

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.