iPhone 6s Apple Watch concept 1

Zeven dingen die de iPhone 6s kan leren van de Apple Watch

Apple staat er om bekend nieuwe technologieën langzamerhand in alle apparaten te verwerken, maar welke Apple Watch-functies zitten straks in de iPhone 6s? We zetten onze wensen op een rij.

iPhone 6s Apple Watch concept 1De komst van de Apple Watch brengt vele vernieuwingen met zich mee – zelfs als je de Watch niet gaat kopen. Apple staat er namelijk om bekend nieuwe technologieën later in andere producten te introduceren. De kans is dus aanwezig dat functies van de Apple Watch ook worden toegevoegd aan nieuwe iPhones of iPads. Wat zou de nog niet aangekondigde iPhone 6s allemaal kunnen leren van de Apple Watch? We zetten er zeven op een rij.

1. Force Touch

force touch trackpad macbookDe Apple Watch heeft een speciale Force Touch-druksensor, waardoor het horloge ziet hoe hard je precies op het scherm drukt. Force Touch zorgt voor een paar slimme interfacetrucs. Zo verschijnt er bijvoorbeeld een speciaal menu als je vanuit sommige apps hard op het scherm drukt, waardoor er geen virtuele knop getoond hoeft te worden. Dat lijkt op het grotere scherm van de iPhone 6s ideaal. Op het moment bevinden veel menuknoppen zich namelijk bovenaan het scherm, waar je met je duim moeilijk bij kunt. Met Force Touch zou je onderaan het scherm hard kunnen drukken om ditzelfde menu te openen. We rekenen er hoe dan ook al een beetje op dat Force Touch in de iPhone zal worden geïntroduceerd: meerdere geruchten verwijzen hier nu al naar.

Lees ook: Force Touch: zo werkt het op Apple Watch en MacBook

Maar Force Touch zou nog veel meer op de iPhone kunnen betekenen. Een tekenapplicatie kan bijvoorbeeld zien hoe hard je op het scherm drukt, wat weer handig is bij het tekenen van lijnen. Door hard te drukken zet je een dikke streep, terwijl een simpele veeg een dun lijntje maakt. Apple moet dan Force Touch openstellen voor ontwikkelaars, maar dat zien we wel gebeuren: Apple deed al hetzelfde met de Force Touch-trackpad van de Mac.

2. Taptic Engine

taptic-engine-apple-watchApple vindt de trilmotor in de Apple Watch zo bijzonder, dat hij een eigen naam heeft gekregen: de Taptic Engine. Dit kleine apparaatje zorgt ervoor dat je Watch trilt bij binnenkomende berichten, maar deze trilling voelt totaal anders aan dan op bijvoorbeeld de iPhone. Een trilling van de Taptic Engine is kort maar krachtig, waardoor je het gevoel hebt dat iemand op je pols tikt. Apple gebruikt deze trillingen om je dingen te laten ‘voelen’. Zo kan de Apple Watch bijvoorbeeld op de maat van een hartslag trillen.

De Taptic Engine lijkt ideaal voor de iPhone. Apple gebruikt al jaren een trilmotor in de iPhone, maar dit onderdeel is altijd wat lomp en luidruchtig geweest. We zouden maar al te graag subtiele tikjes ontvangen bij binnenkomende e-mails op de iPhone. Apps zouden hier ook slim op kunnen inhaken. Bij het spelen van een spelletje zou je bijvoorbeeld een subtiele tap kunnen voelen, als je personage na een sprongetje weer op de grond landt. Een veeg in je Twitter-tijdlijn om te verversen? Een simpel tok-geluid kan worden vergezeld met een trilling van de applicatie. Laat Apple maar experimenteren met het voelen van apps.

Lees ook: Taptic Engine: zo tikt de Apple Watch op je pols

3. Snelle blik op ontgrendelscherm

Met een veeg over de wijzerplaat open je op de Apple Watch het Snelle blik-scherm (Glances). Hier zie je de meest recente informatie van geïnstalleerde apps, zoals bijvoorbeeld het laatste weerbericht, ingecheckte vrienden in de buurt op Foursquare en de laatste nieuwskoppen. De Snelle blik-functie doet denken aan widgets in iOS 8, maar met één wezenlijk verschil: ze zijn niet interactief.

WatchKit glances notifications

De Snelle blik-schermen lijken ons ideaal voor het ontgrendelscherm van de iPhone. Met een paar vegen opzij zie je de laatste updates van je favoriete apps, zonder dat je de iPhone hoeft te ontgrendelen. Het zou ervoor zorgen dat we de iPhone er sneller bijpakken om de meest relevante zaken te checken.

4. Meer vanuit notificaties

Apps kunnen al sinds iOS 8 knoppen toevoegen aan notificaties, waardoor je bijvoorbeeld automatisch een mailtje archiveert. Op de Apple Watch hebben ontwikkelaars echter toegang tot veel meer opties, om vanuit een notificatie simpele acties te ondernemen. Dat is meer waard dan je wellicht zou denken: door veel knoppen voor interacties toe te voegen aan berichten, is het namelijk steeds minder vaak nodig om een app te openen. Een e-mail verwijderen, archiveren of in een bepaalde map kan gewoon vanuit het pushbericht, waardoor je een simpele actie ook echt binnen een seconde uitvoert. Zo bespaar je ontzettend veel tijd en stapelen gecompliceerde ‘klusjes’ in apps minder snel op.

5. Minder wachtwoorden

touch-id-vingerJe hoeft op de Apple Watch maar één keer per dag je viercijferige code in te voeren. Met behulp van sensoren ziet de Watch dat hij nog steeds om dezelfde pols hangt, waardoor er niet nog eens om een wachtwoord wordt gevraagd. Een functie die we graag ook op de iPhone willen zien. Apple zou bijvoorbeeld speciale sensoren in de behuizing van de iPhone 6s kunnen verwerken, die zien of je de iPhone nog steeds vasthoudt. Is dit het geval, dan zou je slechts één keer een wachtwoord of Touch ID-vingerafdrukscan nodig hebben om de iPhone te ontgrendelen of misschien zelfs in te loggen in iTunes.

6. Tappen om te activeren

Apple kan dit jaar een stap richting een knoppenloze iPhone maken, door schermtechnologie van de Apple Watch te gebruiken. Je kunt het scherm van de Watch namelijk activeren door op het scherm te tappen, waardoor je niet op één van de knoppen hoeft te drukken. Een techniek die direct in de iPhone kan worden doorgevoerd, waardoor de home- en powerknop iets minder essentieel worden. Sterker nog: verwerk de homeknop van de iPhone in het Force Touch-scherm en je kunt nu al één van de iPhone-knoppen weghalen. De power-knop blijft nodig, omdat deze schermtechnologie alleen werkt als de iPhone is geactiveerd.

7. Meer nadruk op communicatie

Apple Watch: contactenDe Apple Watch heeft een knop speciaal voor het communiceren met vrienden en familie. Met een druk op deze toets opent er een cirkel, vanuit waar je een iMessage, telefoongesprek, tekeningen of je hartslag kunt versturen naar je favoriete contactpersonen. Hoewel we niet denken dat de iPhone 6s een extra knop krijgt, zou het Apple wel sieren om iOS 9 en de iPhone 6s meer te richten op communicatie met je meest naaste contacten. We gebruiken de iPhone geregeld om een snel berichtje naar huis of naar collega’s te sturen, dus een snelle manier hiervoor is alleen maar handig.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 juni 2015, 15:37
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple watch, iPhone 6s

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.