craig-federighi-mac-wwdc-2014

WWDC 2015: wat kunnen we verwachten?

WWDC 2015 komt eraan. Wat kunnen we verwachten op Apple's grote ontwikkelaarsconferentie? Lees mee wat wij verwachten vanavond te horen.

craig-federighi-mac-wwdc-2014Apple’s jaarlijkse ontwikkelaars-conferentie komt steeds dichterbij. Hoog tijd dus om ons te verdiepen in alle voorspellingen. Wat kunnen we verwachten en hoe geloofwaardig zijn de geruchten die momenteel circuleren? Bereid je nu alvast mentaal voor op al het moois dat gaat komen! En: er is een livestream, dus ga vanavond gezellig net als wij voor de buis zitten!


Let op: dit artikel verscheen eerder op 3 juni 2015 en is bijgewerkt met allerlei nieuwe info.

iOS 9

Tijdens de afgelopen jaren is op WWDC steeds een nieuwe iOS-versie aangekondigd. Het is een traditie geworden en Apple heeft eigenlijk geen reden om er vanaf te wijken. De enige gekkigheid die Apple zich nog zou kunnen veroorloven, is dat er zó weinig vernieuwingen in de komende iOS-versie zitten dat ze het iOS 8.5 gaan noemen. Maar dat lijkt ons sterk. Het wordt gewoon iOS 9.
Geloofwaardigheid: 99%

iOS 9: vooral stabieler

ios9iOS kreeg twee jaar geleden een nieuw uiterlijk. Vorig jaar kondigde Apple een hoop nieuwe functies aan, die vooral de gevorderde gebruikers aanspraken. iOS 8 was eigenlijk een ‘nerd-release’: zaken als Handoff en AirDrop tussen apparaten zorgden op de iCulture-redactie voor blije gezichten, maar we vragen ons af of de gewone gebruiker er opgewonden van werd. Die zag vooral dat het installatiebestand véél te groot was en dat sommige functies nog niet goed werkten. Eigenlijk was iOS 8 een vrij dramatische release. Elke tussentijdse update om de problemen op te lossen, leverde weer nieuwe klachten en problemen op. Bij iOS 9 gaat Apple dat naar verluidt beter aanpakken. We hoeven geen grote aankondigingen van het kaliber HomeKit, HealthKit en CarPlay te verwachten (zoals voor), want de nasleep van die aankondigingen dreunt nog na. Wel zullen we vooral meer stabiliteit krijgen. Apple heeft een grote voorjaarsschoonmaak gehouden en zoveel mogelijk overbodige ballast uit het besturingssysteem gehaald, zodat alles weer soepel draait. We kunnen rekenen op minder bugs, beter performance en minder crashende apps. Dat zal ongetwijfeld leiden tot klachten dat Apple eigenlijk niets spannends heeft aangekondigd, maar dat kunnen ze hebben. De opmerkingen ‘dat Apple over z’n hoogtepunt heen is’ zijn inmiddels verstomd.
Geloofwaardigheid: 90%

iOS 9: werkt beter op oudere toestellen

Apple zou bij iOS 9 het ontwikkelproces anders hebben ingericht. In plaats van een supersonische iOS-versie te ontwikkelen die volledig op de nieuwste apparaten is afgestemd, zou Apple meer aandacht hebben besteed aan de performance op oudere apparaten.
Geloofwaardigheid: 80%

iOS 9 heeft nieuw lettertype

san-francisco-macApple heeft op de Apple Watch een nieuw lettertype ingevoerd: San Francisco. Op termijn zou dat ook het Helvetic Neue-lettertype op de iPhone en iPad kunnen vervangen. Maar waarom haastig invoeren? San Francisco is bedoeld om lettertjes op een klein scherm goed te kunnen lezen en invoeren van een nieuw lettertype zou betekenen dat heel veel standaard-apps opnieuw moeten worden ontworpen. Dat past niet goed in het plan om iOS 9 eindelijk weer eens stabieler te maken. Wij hebben er een hard hoofd in dat het al op WWDC wordt aangekondigd.
Geloofwaardigheid: 50%

Multitasking in iOS 9

splitscreen-ipadVorig jaar gingen er al even geruchten en dit jaar zijn ze opeens weer terug: Apple zou plannen hebben om twee apps naast elkaar te tonen op het scherm. Je zou dan kunnen multitasken: terwijl je in de browser iets bekijkt, kun je ook je Twitter-berichten in de gaten houden of makkelijker teksten plakken van de ene naar de andere app. Alles goed en wel, maar we denken dat die functie beter op de iPad past dan op de iPhone en dat Apple het pas later gaat aankondigen, als de nieuwe iPads komen. Het zou dan onderdeel kunnen zijn van iOS 9.1.
Geloofwaardigheid: 50%

iOS 9-betaversie voor ontwikkelaars

Alle voorgaande jaren heeft Apple steeds een betaversie van de nieuw aangekondigde software beschikbaar gesteld aan ontwikkelaars. Waarom zouden ze daarvan afwijken? Ze willen dat ontwikkelaars meehelpen testen en alvast hun apps kunnen aanpassen voor de nieuwe iOS-versie. Daarom is het vrijwel een zekerheid: je kunt maandag gewoon een betaversie van iOS 9 downloaden – als je ontwikkelaar bent. De betaversie voor publieke betatesters komt waarschijnlijk ietsje later.
Geloofwaardigheid: 99%

Native Apple Watch-apps

Apple heeft er opeens een nieuw besturingssysteem bij: WatchOS. Als ze ontwikkelaars op de hoogte willen stellen van de nieuwste ontwikkelingen, zullen ze ook WatchOS moeten benoemen. Veel verbeteringen zitten er waarschijnlijk niet in, want de Apple Watch is nog maar net op de markt en een versie 2.0 zou erg vroeg zijn. Maar er lonkt wel iets anders: de belofte dat er een ontwikkelkit voor native-apps komt. Dat zit er nu nog niet in, waardoor apps van derden zo traag zijn dat je eigenlijk sneller je iPhone kunt pakken. De nieuwe apps draaien op de Apple Watch, zijn sneller en kunnen hopelijk ook wat meer gebruik maken van de ingebouwde sensoren.
Geloofwaardigheid: 70%

Apple’s streaming muziekdienst: Apple Music

beats solo2 kleurenMeer dan een jaar geleden nam Apple Beats over. Maar van veranderingen is nog niet veel te zien. De headsets en oordopjes staan wat prominenter in de App Store en nu er een terugroepactie is, komt die boodschap vanuit Apple en niet vanuit Beats. Apple zat misschien niet echt op de oordoppen te wachten, maar wel op een streaming muziekdienst met potentie. De verkoop van iTunes-nummers loopt terug en mensen stappen massaal over naar Spotify. We hebben de afgelopen weken regelmatig aandacht besteed aan de geruchten rondom Apple’s streaming muziekdienst. Apple zou van plan zijn om er $10 per maand voor te vragen, met onbeperkte toegang tot muziek. De nadruk zal daarbij liggen op curatie: bekende artiesten treden op als dj. Ze stellen afspeellijsten samen en dienen als smaakmaker voor mensen die zelf niet goed weten wat ze zullen luisteren. Volgens geruchten zal Kanye West’s nieuwe album exclusief via Apple’s nieuwe muziekdienst te luisteren zijn. Maar of dat Apple-fans nou over de streep trekt? Een dag voor WWDC bevestigde de CEO van Sony Music dat Apple’s muziekdienst vanavond inderdaad aangekondigd wordt.
Geloofwaardigheid: 80%

Een nieuwe versie van Swift

swift-icoonOver ontwikkelaars gesproken: de Swift programmeertaal die tijdens WWDC 2014 werd aangekondigd is inmiddels door tal van ontwikkelaars opgepikt, dus zou een nieuwe, verbeterde versie geen gek idee zijn. Bovendien is het precies een jaar later, dus de kans dat we het vogeltje van Swift zien verschijnen op het scherm schatten we redelijk groot in.
Geloofwaardigheid: 70%

Force Touch voor iOS

De eerstvolgende versie van iOS zou ondersteuning krijgen voor Force Touch op de opvolger van de iPhone 6. Maar het is nog te vroeg om aan te kondigen, want Apple zal dan ook details moeten vrijgeven over nieuwe apparaten en dat doen ze gewoonlijk niet op WWDC. We verwachten deze aankondiging pas komend najaar.
Geloofwaardigheid: 10%

Apple Kaarten met openbaar vervoer-informatie

Apple is de afgelopen twee jaar bezig geweest met verbeteringen in Apple Maps. Er ontbreken nog twee belangrijke functies: straatweergave en openbaar vervoerinformatie. Dat laatste komt eraan, maar voor een beperkt aantal steden. Voor Europa worden slechts drie steden genoemd: Berlijn, Londen en Parijs. Dat is niet indrukwekkend genoeg om op het podium aan te kondigen, vrezen we. Gaandeweg moeten er meer steden bij komen.
Geloofwaardigheid: 50%

OS X: stabiliteitsupdate en Wi-Fi/-netwerkverbeteringen

yosemite-os-x-logoNet als bij iOS is de verwachting dat OS X niet veel grote vernieuwingen mee zal brengen. Wel zal er onder de motorkap flink zijn vernieuwd: de stabiliteit is beter en de beveiliging is ook beter geregeld. Misschien komt er ook een nieuw lettertype en snel toegang tot veelgebruikte instellingen. Maar dat Apple de opvolger van OS X Yosemite gaat aankondigen staat vrijwel vast. Het is alleen nog even gokken welke bijnaam deze nieuwe versie krijgt. Sequoia? Napa? De mogelijkheden voor geografisch georiënteerde namen in Californië zijn eindeloos.
Geloofwaardigheid: 95%

Apple Pay breidt uit naar Europa

Apple-PayHet Britse The Telegraph beweert dat Apple Pay onderweg is naar het Verenigd Koninkrijk. De krant stelt dat we tijdens WWDC meer te weten krijgen. Opvallend genoeg worden andere landen nog niet genoemd in deze geruchten, dus de kans is klein dat Nederland vanavond genoemd wordt met betrekking tot Apple Pay. Wel houden we de teruggetrokken bevestiging van een Belgische bank in ons achterhoofd. Zouden ze voor hun beurt gepraat hebben?
Geloofwaardigheid: 40%

Apple Pay krijgt een beloningsprogramma

Ook de New York Times zegt voorkennis te hebben over de rol van Apple Pay tijdens de WWDC-keynote. Een speciaal Rewards Program moet mensen aanmoedigen om Apple’s betaalmethode te verkiezen boven alternatieven. Wat deze beloningen inhouden, en hoe je ze precies krijgt is nog niet duidelijk, maar als Apple Pay vanavond ter sprake komt, kan het een leuke voetnoot zijn om even te noemen.
Geloofwaardigheid: 40%

Nieuwe functies voor HomeKit

HomeKit werd vorig jaar al aangekondigd, maar we kunnen er nog helemaal niets mee. Fabrikanten moesten erg lang wachten op de specificaties en op de benodigde chips. Ondertussen lijkt het zover. De eerste HomeKit-apparaten zijn deze week al aangekondigd, zoals trouwens ook al was voorspeld. Er zou namelijk geen ruimte op het podium zijn om demo’s van allerlei producten te geven tijdens WWDC. Maar Apple móet wel iets nieuws roepen over HomeKit, al was het alleen maar als reactie op Google’s Brillo-project. Mensen moeten een reden hebben om vanaf juli naar de winkels te gaan en dat gaat niet gebeuren als Apple hetzelfde verhaal van vorig jaar nog eens herhaalt. De presentatie over HomeKit zal veel bekende punten bevatten, maar we verwachten toch wel wat verrassingen.
Geloofwaardigheid: 70%

Nieuwe app Home voor HomeKit

HomeKitIn iOS 9 komt een nieuwe Home-app die vergelijkbaar is met de Gezondheid-app. De Home-app is eigenlijk wel noodzakelijk, want hoe weet je anders dat alle apparaten die HomeKit-ondersteunen met elkaar samenwerken? We zijn trouwens wel benieuwd hoe de app in het Nederlands gaat heten? De Huis-app klinkt niet erg spannend.
Geloofwaardigheid: 80%

Nieuwe Apple TV

We hebben al zo vaak uitgekeken naar een nieuwe Apple TV, dat het bijna een lachertje wordt om nu opnieuw te noemen. De huidige Apple TV 3 bestaat al drie jaar en het is hoog tijd voor een update. Documentatie voor HomeKit wijst erop dat er eentje aan zit te komen: Apple spreekt over de “derde generatie Apple TV of nieuwer”. Dat doen ze normaal nooit, als het om onaangekondigde producten gaat. Toch werden geruchten over een nieuwe Apple TV alweer de kop ingedrukt: het apparaat zou gekoppeld zijn aan een nieuwe tv-dienst en die komt er voorlopig niet.
Geloofwaardigheid: 5%

Apps en games op de Apple TV

Een nieuwe Apple TV met precies dezelfde functies en specs is natuurlijk niet zo spannend. De nieuwe Apple TV zou dezelfde processor hebben als de iPhone 6, is voorzien van opslagruimte en heeft een nieuwe interface die je met je stem (Siri) kunt bedienen. Er zou ook een afstandsbediening met touchpad bij zitten, die te bedienen is met Force Touch. Al die vernieuwingen zijn nodig om apps en games op de Apple TV te kunnen installeren. De Apple TV zou dan een concurrent worden voor bestaande gameconsoles, zoals de Xbox 360.
Geloofwaardigheid: 5%

Streaming tv-dienst

De kans dat Apple een tv-dienst aankondigt op WWDC, werd de afgelopen dagen de kop ingedrukt door Re/code. Volgens de goed ingelichte website heeft Apple de deals nog niet rond en is het te vroeg om aan te kondigen. Geen punt, want dan schuift Apple de aankondiging gewoon door naar een later moment. Bovendien zou het voor ons ook niet meteen interessant zijn, want als Apple de deals in de VS nog niet rond heeft, kan het in de Europese landen nog wel even gaan duren.
Geloofwaardigheid: 5%

Proactive

Een paar dagen geleden schreven we over Proactive, de codenaam voor een reeks activiteiten binnen Apple, waarbij ze Siri, Spotlight en andere bekende diensten slimmer willen maken. Het moet Apple’s antwoord worden op Google Now, de dienst die voorspelt wat je wilt gaan doen. Proactive zal waarschijnlijk niet de definitieve naam worden. De nieuwe functie zou zich links van het homescreen bevinden en een vervanger zijn van Spotlight. Je krijgt relevante informatie te zien op basis van je locatie, afspraken en dergelijke. Daarbij wordt ook rekening gehouden met je gewoontes. Mogelijk is het nog niet klaar voor iOS 9 en wordt het opgesplitst in losse verbeteringen voor bestaande functies, waardoor de introductie eigenlijk geruisloos zal plaatsvinden.
Geloofwaardigheid: 30%

Vrouwen op het podium tijdens de keynote

angela-ahrendts-ipadApple’s WWDC keynote staat bepaald niet bekend als een plaats waar vrouwen het podium regelmatig betreden. Als we Tim Cook mogen geloven, komt daar vanavond echter verandering in. Toen Mashable aan Cook vroeg wat hij te zeggen had over de afwezigheid van vrouwen tijdens keynotes zei hij het volgende: “Kijk morgen en laat me weten wat je ervan vindt.” De volgende vraag is natuurlijk wie deze vrouwelijke verschijning dan is. Wij zetten ons geld op Angela Ahrendts, hoofd van Apple Retail. Zij weet ons vast iets interessants te vertellen over hoe het gaat met Apple Stores en de Apple Watch die daar binnenkort in verschijnt.
Geloofwaardigheid: 80%

Nieuwe iPhones en iPads

WWDC is een ontwikkelaarsconferentie, waar de focus op software ligt. Het lijkt ons erg sterk dat Apple nieuwe iPhones en iPads aankondigt, die traditioneel pas in september en oktober komen. Maar we willen het toch nog even noemen.
Geloofwaardigheid: 0%

Nieuwe Macbooks en iMacs

Bovenstaande argument geldt natuurlijk ook voor nieuwe Macbooks en iMacs, die we vanavond naar alle waarschijnlijkheid niet zullen zien. De kans is extra klein omdat Apple vorige maand nog een nieuwe 15-inch Macbook Pro en een iMac met 5K-scherm introduceerde.
Geloofwaardigheid: 0%

Heb jij nog meer voorspellingen? Dan horen we die natuurlijk graag!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 juni 2015, 18:14
Categorie Geruchten
Onderwerpen wwdc, wwdc 2015
42 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.