iOS jaaroverzicht 2012, 2e kwartaal: iOS 6, gratis tethering en steeds meer iPhone 5-geruchten

In dit jaaroverzicht lopen we nog eens langs al het belangrijke iOS-nieuws uit het tweede kwartaal van 2012.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Apple 2012De jaarwisseling staat alweer bijna voor de deur, reden voor ons om terug te kijken op het afgelopen jaar. Op iPhoneclub vind je de komende dagen een vierdelige terugblik op 2012, waarin we de beste apps en andere hoogtepunten nog eens rustig langslopen. Het eerste deel (over het 1e kwartaal van 2012) verscheen een paar dagen geleden. In dit artikel kijken we naar het tweede kwartaal, met onder andere: de introductie van de ‘nieuwe iPad’, de eerste informatie over iOS 6 en de toenemende geruchten over de iPhone 5. Tim Cook beloofde dat hij nieuwe producten nog beter geheim zou houden. Maar of hij daar ook in slaagde…?

April 2012

Apple bleek in april goede cijfers te hebben geboekt in het voorgaande kwartaal. Er werden meer dan 35 miljoen iPhones verkocht, terwijl er 11,8 miljoen iPads, 7,7 miljoen iPods en 4 miljoen Macs over de toonbank gingen. Apple zette met het aantal verkochte iPhones een record neer.

iPhone 5-geruchten

iPhone 5-geruchtenIn april hadden we net twee grote nieuwsfeiten achter de rug: de iPad derde generatie was op de markt verschenen en de Apple Store in Amsterdam had eindelijk zijn deuren geopend. Daarmee hadden we de geruchten over deze twee onderwerpen eindelijk achter ons gelaten, waardoor het volgende grote nieuwe Apple-product opeens aan bod kwam: de iPhone 5. Daar hadden we in eerdere maanden al over gehoord, maar in april kwamen er opeens heel veel feiten over de nieuwe iPhone naar buiten. Zo werd al snel duidelijk dat de iPhone 5 een 4-inch scherm en 4G-ontvanger zou krijgen en dat Apple keek naar dunnere schermpanelen om de iPhone dunner te maken dan voorheen. De geruchtenmolen verwachtte dat de iPhone 5 hierdoor 15 procent dunner werd dan de iPhone 4 en iPhone 4S. Geruchten die achteraf allemaal vrij dicht op de waarheid bleken te zitten. Niet alle geruchten die voorbijkwamen bleken echter te kloppen: zo werd er nog voor korte tijd beweerd dat de iPhone 5 een rechthoekige homeknop zou krijgen en dat hij in juni al op de markt verschijnt. Uiteindelijk zagen we de iPhone 5 pas in september, met dezelfde homeknop die we al jaren gewend zijn. We hebben zelfs een tijdje gedacht dat de iPhone 5 misschien een achterkant gemaakt van het hippe ‘liquid metal‘ zou krijgen, maar later bleek dit ‘gewoon’ aluminium te zijn.

De ophef rond Apple-fabrikant Foxconn stak in april ook nog heel eventjes zijn kop omhoog: na de nepverslaggeving die eerder binnen de fabrikanten plaatsvond, was er nu een tweede journalist in de productiehallen binnengelaten.

Instagram overgenomen door Facebook

InstagramMisschien wel de grootste verrassing in april was de overname van sociaal fotonetwerk Instagram door de Silicon Valley-titaan Facebook. Voor het foto-app’je werd op het moment van overname een bedrag van 1 miljard dollar neergelegd. Goed nieuws voor de oprichters van het bedrijf, maar niet iedere Instagram-gebruiker kon zich in de overname vinden: sommigen waren bang dat Facebook de app uiteindelijk zou vullen met advertenties, of dat persoonsgegevens in Instagram opeens op vervelende wijze gebruikt zouden worden. Android-gebruikers konden in april ook eindelijk Instagram installeren, iets waar Apple-topman Phil Schiller zich absoluut niet in kon vinden. Hij verwijderde dan ook zijn account bij de fotodienst.

Ashton Kutcher is Steve Jobs

KutcherIn april doken ook de eerste geruchten op over een Steve Jobs-film met niemand minder dan Ashton Kutcher in de hoofdrol. De goedlachse acteur in de rol van Jobs leek in de eerste instantie wat vreemd, al helemaal als je Kutcher kent uit televisieseries zoals Two and a Half Men en That 70’s Show. Zet je hem echter naast een foto van een jonge Jobs, dan wordt het opeens een stuk duidelijker waarom hij voor de rol gekozen was. Het duurde dan ook niet lang totdat Kutcher zelf bevestigde dat hij de rol op zich had genomen. Details over de film bleven tot later in het jaar schaars, maar we hoorden in april wel dat de werktitel ‘Jobs: Get Inspired‘ was. Inmiddels weten we dat de film zal bestaat uit drie lange scènes en dat de eerste screening op het Sundance Festival in januari zal plaatsvinden.

Grote storing bij Vodafone

Vodafone storingVodafone-klanten hadden het in april even moeilijk. Een brand bij de operator zorgde ervoor dat een deel van het netwerk een tijd niet gebruikt kon worden, waardoor direct het gehele netwerk overbelast raakte. De storing begon tijdens de eerste dagen van april, maar het duurde tot zeker 10 april totdat de eerste berichten over een stabiele ochtendspits op het netwerk verschenen. Dit betekende dat veel Vodafone-klanten niet alle netwerkmogelijkheden konden gebruiken tijdens het paasweekend. Vodafone boog zich achteraf diep en bood klanten vier dagen gratis bellen en sms’en aan, om het goed te maken.

Maar ook…

Macfan 100April was ook de maand waarin WhatsApp flink bleek te groeien in Nederland. Het aantal verzonden sms-berichten bleek dan ook in 2011 voor het eerst te zijn gezakt. Het Nederlandse Apple-tijdschrift MacFan gaf in april ook zijn 100e nummer uit. Slechter nieuws in april was de iPhone-app Syn: deze bleek spam te verspreiden, maar stond wel mooi bovenin de App Store-hitlijsten.

Leuke Nederlandse apps van deze maand: WTF.nl, Open Huis, Gemeente Publicaties, Van Dale Middelgroot, Paypool, De Nieuwe Pers, Ajax1 en Time2Makeup.

Mei 2012

Geruchten over de iPhone 5 gingen in mei gewoon verder, met vooral veel bronnen die wederom op het grotere 4-inch scherm wezen. Steve Jobs zou zelfs aan zo’n iPhone hebben gewerkt. Hierdoor begonnen deze geruchten toch steeds waarschijnlijker te klinken. De eerste bezels van de iPod touch lieten hetzelfde grotere scherm zien en wezen ook uit dat hij vooral langer zou worden. Geruchten die later allemaal bleken te kloppen. Verder fantaseerden we in mei vooral over deze mogelijke iPhone 5: zo doken er concepten op die lieten zien hoe een Liquid Metal-achterkant er uit kan komen te zien en gaven de bezitters van iPhone5.com al aan dat Apple het domein gratis kon overnemen. Apple verlaagde ook de productie van de iPhone 4S, wat er op wees dat een aankondiging niet ver weg meer kon zijn.

De iPhone 5 zou uiteindelijk een kleinere nano-simkaart krijgen, waarover in mei druk werd gediscussieerd: zo zou er eindelijk een beslissing genomen worden over de precieze vorm van dit nieuwe kaartje. Hier moesten de grote telefoonfabrikanten het namelijk eerst eens over worden. Hoewel er een deadline van half mei stond, hoorden we in deze maand weinig over de plannen. Pas in juni bleek het de officiële standaard. te worden.

Gratis tethering

TetheringNederland werd in 2012 één van de eerste landen waar netneutraliteit in de wet werd opgenomen. Telecomproviders leken zich daarom geroepen te voelen om tethering voor iedere iPhone-abonnee mogelijk te maken. Met tethering kun je de internetverbinding van je iPhone delen met bijvoorbeeld een laptop, zodat je geen vast netwerk meer nodig hebt. Omdat er geen onderscheid meer gemaakt mocht worden tussen de manieren waarop abonnees hun data verbruiken, was er immers geen reden meer om de functie te blokkeren. In mei kondigde T-Mobile aan tethering gratis beschikbaar te stellen, waarna Vodafone en Mobistar de functie activeerden. T-Mobile zelf liet uiteindelijk nog even op zich wachten: later in het jaar activeerden ze de functie, maar voor een select aantal abonnees. Pas veel later mochten alle abonnees tetheren.

Experimentele uitrol van 4G in Nederland

De telecomveilingen waren nog lang niet begonnen, maar in mei kondigden de grote providers al hun 4G-netwerken aan. Ziggo, KPN, T-Mobile en Vodafone kwamen met 4G-netwerken in een experimentele fase, die alleen op een klein aantal locaties door zakelijke klanten gebruikt konden worden.

iOS 5.1.1, iOS 6 op komst

iOS 5.1.1Apple bracht in mei ook iOS 5.1.1 uit: de toen nog nieuwste versie van het iOS-besturingssysteem. Deze nieuwe versie van iOS verbeterde de HDR-optie binnen de Camera-applicatie en lostte meerdere verbindingsproblemen op. Ook werd er een groot phishinglek opgelost in Safari. Met een nieuwe versie van iOS komen vaak ook nieuwe geruchten en iOS 5.1.1 was geen uitzondering: uit de code van de nieuwe firmware-versie waren de eerste hints naar het gebruik van Facetime via 3G ontdekt. Een functie die later in het jaar in iOS 6 bleek te zitten. iOS 6 dook in mei ook al op in app-logbestanden, wat suggereerde dat het niet lang kon duren totdat Apple de grote nieuwe iOS-update zou uitbrengen.

Pebble

PebbleKickstarter werd in 2012 groter dan ooit en één van de hoogtepunten daarvan zagen we in mei met de Pebble. Dit slimme iPhone-horloge wist uiteindelijk 10 miljoen dollar via de crowdfundsite binnen te halen. Sindsdien wachten alle donateurs ongeduldig op op hun iPhone-horloge: de Pebble zou in september worden verscheept, maar deze streefdatum ging zonder pakje in de brievenbus voorbij. Op het moment van schrijven is er nog steeds niet bekend wanneer de Pebble zal worden verstuurd.

Apple iTV

Apple iTVGeruchten over de iTV van Apple bleven ook nog de ronde maken in mei. Zo bevestigde de baas van Apple-fabrikant Foxconn de televisie van Apple. Althans, dat leek zo: de berichtgeving bleek later niet helemaal te kloppen. Apple’s overnameplannen bij de Duitse tv-fabrikant Loewe zorgden er ook voor dat het bestaan van de televisie bijna onontkombaar leek te zijn.

Maar ook…

1 miljard Angry BirdsIn mei gebeurden er ook een hoop kleinere dingetjes. Zo kwamen we er achter dat Instagram 50 miljoen gebruikers telde en bracht de toen nog bestaande iPad-krant The Daily een iPhone-applicatie uit. Draw Something probeerde ondanks het kleinere aantal spelers toch nog centen te verdienen, door spelers advertenties te laten tekenen. BlackBerry-maker RIM breidde zijn anti-iPhonecampagne uit met advertenties en een website en T-Mobile-abonnees bleken korting te krijgen op muziekdienst Deezer. Angry Birds haalde ook een ultieme mijlpaal: het vogelslingerspelletje werd 1 miljard keer gedownload. Samsung bleek sterk afhankelijk van Apple, toen het bedrijf 10 miljard dollar marktwaarde verloor op basis van geruchten over het verlies van een Apple-chipcontract. Ook voegde Apple in mei de Nederlandse garantievoorwaarden eindelijk toe aan de website.

Leuke Nederlandse apps van deze maand: Welkom in Twente, Quest scheurkalendar, AppMatch, Eindexamen, Campina Goedemorgen, Herdenking, Drop It Online en Filfanaat.

Juni 2012

MapsIn juni was het tijd voor Apple’s jaarlijke ontwikkelaarsconferentie: WWDC. Tijdens dit evenement worden er vaak een hoop nieuwe producten aangekondigd en ook dit jaar was geen uitzondering. Op 11 juni 2012 kondigde Apple iOS 6 aan, de nieuwste versie van het iOS-besturingssysteem. iOS 6 maakte gebruik van een eigen kaartendienst, die Google Maps ging vervangen. Ook nieuw was Passbook, een plek voor al je digitale kaartjes en kortingsbronnen. Siri kreeg een aantal nieuwe functies, al schitterde Nederlandse taalondersteuning nog steeds door afwezigheid. Facebook-integratie zorgde er op zijn beurt voor dat je berichten rechtstreeks vanuit iOS op twee sociale netwerken kunt delen: Twitter werd in iOS 5 toegevoegd. Een nieuwe iPhone of iPad werd niet aangekondigd, maar Apple deed wel een MacBook Pro met retinascherm uit de doeken.

Met iOS 6 was de strijd tussen Apple en Google groter dan ooit. Bij het spelen van geruchten over 3D-kaarten in Apple Maps introduceerde Google snel een toen nog buggy app met 3D-kaarten en het zoekbedrijf beloofde een aparte Google Maps-applicatie die ontzettend strak in elkaar moest steken. Analisten voorspelden ondertussen dat het aantal Google Maps-gebruikers flink zou gaan dalen.

MobileMe sluit zijn deuren

MobileMeOp 30 juni sloot cloud-dienst MobileMe officieel zijn deuren. Met de komst van het gratis iCloud zou de betaalde dienst volgens Apple overbodig zijn geworden. Daarnaast konden oud-MobileMe-gebruikers gewoon hun MobileMe-informatie blijven gebruiken voor e-mail. Om extra motivatie te bieden kregen oud-gedienden van Apple tijdelijk 20GB iCloud-opslag bij het maken van de overstap. Was je er te laat bij: geen zorgen. Archiveteam wist namelijk nagenoeg alle openbare MobileMe bestanden op te slaan.

Geen iPhone 5 op WWDC, weer geruchten

iPhone 5 beeldenDe iPhone 5 was op WWDC niet te vinden, maar dit hield de geruchtenmolen niet tegen. Zo dook er in de code van de iOS 6-bèta een hint naar een zuinigere Wi-Fi-chip op en verschenen ook de eerste beelden van de nieuwe iPhone-achterkant. Apple verlengde ook het contract met Liquid Metal, maar inmiddels had de bedenker van deze techniek gezegd dat het onwaarschijnlijk is dat een volgende iPhone-achterkant hier gebruik van maakt. Nieuwe geruchten wezen op een kleinere dock-connector in de iPhone 5, die tevens 7,6 millimeter dik moest worden. Nederlander Martin Hajek bundelde de geruchten in renderings die zo realistisch waren, dat sommigen dachten dat het foto’s betrof.

Maar ook…

In juni kondigde Microsoft ook SmartGlass aan, waardoor je de Xbox 360 kunt besturen met je iPhone of iPad. Zelf namen we de Nest-thermostaat onder de loep, om te zien hoe goed hij het in Nederland eigenlijk doet. Tijdens een valtest werden de iPhone 4S en Samsung Galaxy S III met elkaar vergeleken. App-ontwikkelaars bleken ook meer toegang tot gegevens dan veel mensen dachten: 1 op de 5 apps zou je adresboek in duiken. T-Mobile begon in juni met het activeren van tethering, al beperkte de operator zich nog tot de nieuwste abonnees. Apple erkende ook een kleine flater: sociaal muzieknetwerk Ping zou bij de volgende iTunes-release zijn deuren sluiten.

Leuke Nederlandse apps van deze maand: Ichi, De Lokale Omroep, Dichtbij, Volkskrant, AD, Trouw en Parool, KPN Hotspots, Infomaps RailwayNL, ANWB Campinggidsen, Hyves 5.0, Voetbalnieuws, Stiktu, Natuur in Nederland, Zin in Goud en Dys

Binnenkort lees je meer over het belangrijkste nieuws in het derde kwartaal van 2012. We zijn benieuwd: wat was voor jou de belangrijkste gebeurtenis van dit jaar? En is er een interessant patroon te ontdekken in de gebeurtenissen?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 december 2012, 23:10
Categorie Apple
Onderwerpen jaaroverzicht, jaaroverzicht 2012

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.