Paypool: mobiel betalen met nieuwe Nederlandse dienst

Paypool is een fonkelnieuwe applicatie voor de iPhone en Android waarmee je elkaar snel mobiel kan betalen. Daarvoor moet je wel eerst geld van je bankrekening naar je Paypool-account storten.

Paypool iPhone iPod touch Android app mobiel bankierenPaypool is een gloednieuwe applicatie voor iPhone en Android die het mogelijk moet maken eenvoudig betalingen naar elkaar door te spelen. De Nederlandse dienst werkt daarbij als een soort chipknip. Je zet een bedrag via iDeal over op je Paypool-account. Daarmee kan je vervolgens moeiteloos betalingen overmaken naar andere gebruikers van de app. Om ervoor te zorgen dat je geld op je Paypool-account laat staan, verdien je spaarpunten die je aan het einde van het jaar kan omzetten in echt geld.


Omdat je niet zomaar een nieuwe dienst je geld toevertrouwt, is het goed om te weten waar de nieuwe dienst vandaan komt. In het privacystatement van de dienst, valt te lezen dat al je gegevens enkel en alleen voor de dienst worden gebruikt. Elders op de officiële site van Paypool, lees je het volgende over de organisatie en het idee achter de dienst:

Paypool is ontstaan vanuit het inzicht dat veel van de huidige bank- en betalingssystemen nogal star en absoluut niet sociaal zijn. Als gebruiker kun je niet makkelijk en transparant samen sparen, samen betalen of informatie delen. Terwijl dat technisch gezien allemaal prima mogelijk is. Bij Paypool kunnen al deze dingen daarom wel.

Paypool is opgericht door een groep ondernemers met achtergronden in de bancaire wereld en internet. Onze ambitie is een dienst aan te bieden waarmee het sparen en inzamelen van geld leuk, makkelijk en veilig wordt. Paypool is geen bank maar handelt wel conform de strikte regels die De Nederlandsche Bank stelt aan elektronischgeldinstellingen.

Functies op de website; ook crowdfunding mogelijk

Op de website van Paypool, wordt na inloggen duidelijk dat je een pool kan aanmaken met een gezamenlijk doel. Die doelen zijn Samen Sparen, Rekening Delen, Gezamenlijk Cadeau en Crowdfunding. Je kan een pool een naam meegeven en voorzien van een deadline, waarop een doel moet zijn bereikt. Daarna kan je aangeven wat het beoogde eindbedrag in totaal is, of wat het beoogde bedrag per persoon is. Ook kan je aangeven met hoeveel personen je een pool deelt: van 2 tot 100.000. De laatste optie betekent dat Paypool een serieus instrument kan zijn om in Nederland een Crowdfunding-project van de grond te krijgen.

Functies van de app

De applicatie is veel simpeler. Daarin kan je voorlopig alleen inloggen om een betaling over te maken naar een gebruiker, of een betaling aan te vragen bij een gebruiker. In beide gevallen doe je dat door op de gebruikersnaam van de gebruiker te zoeken. Je echte voor- en achternaam worden in de applicatie afgeschermd. Het betekent wel dat je goed moet opletten bij het invoeren van een gebruikersnaam. Door op het adresboek-pictogram te drukken, zie je welke van je contactpersonen beschikken over een Paypool-account – onder de voorwaarde dat ze hun telefoonnummer aan de dienst toevertrouwen.

Geld overmaken naar Paypool

Geld overmaken naar je Paypool-account is gratis als je geld overmaakt vanaf je bankrekening. De tijd die daarvoor staat, is echter 1 tot 3 dagen. Het kan ook direct via een creditcard, maar dan komt er een percentage van 2,5 tot 4 procent bij de kosten op. Geld overhevelen vanaf iDeal gaat ook direct, maar kost 1 euro per transactie. Wij gebruikten iDeal om vanaf de website geld over te maken naar Paypool. Het saldo was zowel op de site als bovenin het scherm van de applicatie meteen zichtbaar. Let op: we zagen géén snelle mogelijkheid om het bedrag weer terug te storten naar onze rekening. Als je eenmaal geld op je Paypool-rekening hebt overgemaakt, ben je van transactiekosten bevrijd: geld overmaken tussen Paypool-gebruikers is geheel gratis. En: je kan er zelfs geld mee verdienen dankzij van de spaarpunten.

Spaarpunten verdienen lijkt moeizaam

Als we ons verdiepen in de spaarpunten, zien we dat het verdienen van geld door Paypool te gebruiken, een moeilijk verhaal wordt. Eén punt staat voor één cent. Spaarpunten zijn een jaar geldig en kunnen vanaf 10 euro aan spaarpunten omgezet worden naar echt geld. Je account registreren levert 10 punten op. Het verifiëren van je bankrekeningnummer 20 punten. Daarna vergaar je 5 punten per deelnemer die zich registreert na een uitnodiging van je. Als twintig bekenden zich aanmelden in de app, heb je in totaal dus nog maar 1,30 euro aan spaarpunten. Dat schiet niet echt op dus. Wel zegt Paypool het spaarsysteem binnenkort uit te breiden.

https://www.youtube.com/watch?v=tiDYhJDddYA

Is Paypool handig?

De applicatie van Paypool lijkt op zichzelf de snelste en eenvoudigste manier om betalingen over te maken en aan te vragen op de iPhone. Daarvoor moet je wel de drempel nemen en het vertrouwen hebben om eerst geld over te maken naar je Paypool-account. Dat kost geld als je dat direct wilt doen. Bovendien is dat een extra stap ten opzichte van bestaande Mobiel Bankieren-apps. De meest directe concurrent is Rabo SMS Betalen dat ook met het chipknip-principe werkt en een bekende bank achter zich heeft staan. De aantrekkelijkheid van Paypool zal zich moeten bewijzen aan de hand van de betrouwbaarheid van de dienst, de implementatie van de pools in de applicatie en de aantrekkelijkheid van de spaarpunten. Wel lijkt het alvast een veelbelovend instrument om crowdfunding in Nederland te realiseren.

Downloaden: Paypool (gratis)
Directe link: Paypool.com

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.