Dydell introduceert nieuwe led-lampen met iPhone-bediening

Het Nederlandse bedrijf Dydell heeft een LED-lichtbol uitgebracht, die geen gebruik maakt van de traditionele gloeilampfitting. De lichtbol is te bedienen met een iPhone-app. Afgelopen donderdag was de Nederlandse presentatie van dit nieuwe lichtconcept, dat in drie uitvoeringen verkrijgbaar is: basic (alleen wit licht), premium (één helft met gekleurd licht) en ultimate (beide helften instelbaar). […]

dydell-iphone-lampHet Nederlandse bedrijf Dydell heeft een LED-lichtbol uitgebracht, die geen gebruik maakt van de traditionele gloeilampfitting. De lichtbol is te bedienen met een iPhone-app. Afgelopen donderdag was de Nederlandse presentatie van dit nieuwe lichtconcept, dat in drie uitvoeringen verkrijgbaar is: basic (alleen wit licht), premium (één helft met gekleurd licht) en ultimate (beide helften instelbaar). De lichtbol heeft een diameter van 14 cm en bestaat uit twee halve bollen, die onafhankelijk van elkaar in kleur kunnen wisselen. Je kunt kiezen uit warm wit en diverse kleuren. De bolvorm levert volgens de fabrikant een goede verlichting rondom en een hoge lichtopbrengst van 1605 Lumen, vergelijkbaar met een 100 Watt-gloeilamp.

dydell-appDe insteek van Dydell is totaal anders dan die van Philips met de Hue-lampen. Bij Philips koop je LED-lampen die in een normale fitting passen en daardoor in allerlei bureaulampen, staande schemerlampen en hangende armaturen kunnen worden toegepast. Bijvoorbeeld in de Artemide Tolomeo, een lamp die veel designliefhebbers thuis hebben staan. Maar de Hue-lamp past net zo goed in een IKEA-lamp van €6,95.

Dydell is anders. Bij Dydell koop je een staande of hangende bollamp met een levensduur tot zo’n 30 jaar. Een bijzonderheid van de lamp is de LED-Lifetime Protector. Dit is een intern koelsysteem dat in het midden van de bol zit. Van onderen zuigt het koelelement koele lucht aan, van boven blaast het warme lucht uit. Wordt de lamp te heet, dan dimt het licht vanzelf waardoor de warmte afneemt. De lamp gaat daardoor langer mee. Je kunt je alleen afvragen: hebben we over 30 jaar nog iPhones met een Dydell-app, om de lamp te bedienen?

dydell-lampBen je niet gecharmeerd door de kale ronde vorm, dan is het ook mogelijk om de Dydell-lamp te gebruiken in combinatie met de Flos Lumen-hanglamp (€825) op de foto hiernaast of de Rontonton 75-hanglamp (vanaf €1401). De bediening van deze lampen vindt plaats via je draadloze netwerk thuis en een smartphone-app of een los verkrijgbare controller. Je kunt met de app voor elke halve bol de kleur instellen, dimmen en andere handelingen doen. Verder geeft de app je de mogelijkheid om een lijst met favoriete kleuren aan te maken. Je krijgt via de app inzage in het energieverbruik, er zijn mogelijkheden voor lichttherapie en en komen op termijn nog meer “spraakmakende functionaliteiten” bij. Wat nu al mogelijk is, is dat je de optie ‘vitamine z’ instelt om meer energie te krijgen tijdens donkere dagen. Of je kiest de optie ‘opperste concentratie’ om bij het schijnsel van geel licht gemakkelijker zwarte letters te kunnen lezen. De themakleuren en nieuwe functies zijn afkomstig van een server, zodat er geen app-updates nodig zijn om nieuwe mogelijkheden toe te voegen.

Dydell staat voor Dynamic Design LED Lights en noemt zich een online consumentenplatform voor designlampen. Toch meldt het persbericht dat de lampen niet zozeer voor consumenten zijn bedoeld, maar voor de hospitality-branche, zoals hotels, restaurants, wellnesscentra en ziekenhuizen. Als een consument dit koopt, dan zal het vooral de early adopter zijn, die bereid is wat meer te betalen voor een innovatief LED-lichtconcept. Helaas heeft Dydell voorzover wij konden nagaan zich niet aangesloten bij één van de bestaande protocollen voor domotica. Dat is jammer, want als eigenaar van een high-end woonhuis loop je met deze aanpak rond met tien verschillende apps en afstandsbedieningen (van fabrikanten die nog geen app hebben uitgebracht). Dydell meldt dat het protocol vrij te gebruiken is door domotica-leveranciers, maar legt de bal dan wel bij gevestigde aanbieders om dit (nog onbekende) Nederlandse initiatief te ondersteunen.

dydell-dimmerVoordeel van Dydell is het koelsysteem en het feit dat extra thema’s op afstand kunnen worden toegevoegd aan de app. Nadeel is dat je vastzit aan de lampen en het protocol van deze ene aanbieder. Je zult je favoriete lamp moeten vervangen door een lamp uit de collectie van Dydell en zult niet meteen al je lampen gaan vervangen. Daardoor heb je je verlichtingsprobleem thuis nog niet opgelost. Daarmee vergeleken is de starterskit van Hue eigenlijk een koopje: voor 200 euro heb je drie lampen die je op verschillende plekken in huis kunt ophangen en die ongeveer hetzelfde kunnen. Ze hebben niet het koelsysteem van deze Dydell-lampen, maar bij dit soort vernieuwingen is een levensduur van 5 tot 10 jaar ook al heel mooi. Rond die tijd is er al lang een nieuwe innovatie op lampengebied en bedienen we de verlichting misschien wel met een Google-bril op de neus door met onze ogen te knipperen. In dat geval heb je liever een setje led-lampen die je kunt vervangen, dan een designlamp met een eigen bedieningssysteem, waar je nog 30 jaar aan vastzit. Het enige gevaar is dat de Hue-lampen ook het gewone publiek aanspreken, waardoor de buurman ze misschien ook koopt. Maar daar moet je je maar even overheen zetten.

Downloaden: Dydell Lamp Bediening (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wvoYV4gG5KE

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 december 2012, 11:07
Categorie Accessoires
Onderwerpen lamp, verlichting

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.