Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

CarPlay komt dichterbij met nieuwe iOS-schakelaar

iOS in the Car komt dichterbij dankzij een schakelaar in iOS 7.1 beta 2.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ios-in-the-car-beeldDe gisteren verschenen update iOS 7.1 beta 2 (alleen voor ontwikkelaars) wijst erop dat Apple voortgang boekt met CarPlay (voorheen iOS in the Car). In het beperkingenmenu is nu een schakelaar voor een autodisplay zichtbaar. Dat kan op twee dingen wijzen: een vereenvoudigd menu waarmee je zonder ongelukken je iPhone kunt bedienen of een koppeling met entertainmentsystemen in de auto. Apple kondigde CarPlay afgelopen zomer aan tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC. Bij het verschijnen van iOS 7 was deze functie nog niet klaar voor het grote publiek. CarPlay zorgt voor een naadloze integratie tussen je iPhone of iPad en het entertainmentsysteem op het dashboard. Je kunt ermee veilig bellen, muziek instellen, berichten ontvangen en navigeren.


Een garantie dat CarPlay op tijd klaar is voor de definitieve release van iOS 7.1 (waarschijnlijk begin 2014) is er nog niet. Maar Apple boekt wel voortgang: in de code van iOS 7.1 beta 1 en de nieuw verschenen beta 2 is het aantal verwijzingen naar autofuncties toegenomen. In het geruchtencircuit wordt gezegd dat CarPlay in iOS 7.1 of 7.2 definitief zal worden ingebouwd.

Lees ook ons Dossier CarPlay.

ios-in-the-carTim Cook noemde automobielfuncties afgelopen zomer nog een ‘key focus’ voor Apple:

I see it as very important. It’s a part of the ecosystem. Just like the App Store is a key part of the ecosystem. And iTunes, and all of our content are key. And the services we provide from messaging to Siri and so forth – having something in the automobile is very, very important. It’s something that people want, and I think Apple can do this in a unique way – better than anyone else. It’s a key focus for us.

Bij CarPlay koppel je je iPhone draadloos of met een kabeltje aan het systeem in de auto. Via een display op het dashboard heb je vervolgens toegang tot functies. Dat kan de Apple Kaarten-app zijn, maar ook een muziekinterface. Je kunt direct aantikken wat je wilt via een iOS-achtige interface of opdrachten inspreken met Siri Eyes Free.

honda-siri-ios

Begin december maakte Honda bekend hoe het CarPlay-systeem eruit komt te zien in de Honda Civic van 2014 en de Honda Fit van 2015 (zie afbeelding hierboven). Gebruikers krijgen de vertrouwde smartphone-icoontjes te zien, waarmee ze internetdiensten zoals Pandora kunnen opstarten. Je kunt persoonlijke radiostations maken. De HondaLink-apps, die al in de App Store verkrijgbaar zijn, krijgen hun informatie via een iPhone 5, 5s of 5c. In het dashboard is een 7-inch display aanwezig, waarop je toegang krijgt tot allerlei diensten, herinneringen wanneer er onderhoud moet plaatsvinden, navigatie en makkelijk opstarten van apps van derden. De Aha-app van Honda geeft toegang tot allerlei audio-content, van radiostations tot podcasts en audioboeken. Display Audio maakt gebruik van Siri Eyes Free, zodat je met een knop op het stuur opdrachten voor Siri kunt inspreken, zoals het laten voorlezen van e-mail, binnenkomende berichten lezen of het weerbericht ophalen. Wie geen Honda Civic of Honda Fit wil kopen, kan de functies ook in de Honda Accord 2013-2014 en bepaalde Honda Acura-modellen laten inbouwen. General Motors en andere autofabrikanten gaan ook aan de slag met Siri Eyes Free, maar zullen pas in de loop van 2014 met passende autofuncties komen.

CarPlay

Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Voor 2023 werkt Apple aan de volgende generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden.

CarPlay

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.