privacy-vingerafdruk

Apple gebruikt in iOS 10.3 iCloud-gebruikersdata voor verbeteren Siri, maar doet dat wel veilig

In iOS 10.3 kun je als gebruiker meehelpen met het verbeteren van Siri door je iCloud-data te delen. Met speciale technieken zorgt Apple ervoor dat je privacy gewaarborgd blijft.

privacy-vingerafdrukApple gaat in iOS 10.3 gegevens van iCloud-accounts gebruiken om ‘intelligente functies en diensten zoals Siri’ te verbeteren. Door Differential Privacy, een speciale techniek in iOS 10, kan Apple deze data analyseren zonder het gevaar dat deze te herleiden zijn naar de eigenaar. Gebruikers moeten de functie wel zelf inschakelen als ze willen meehelpen.


Privacy van gebruikers garanderen
De verzamelde data worden alleen geanalyseerd nadat technieken om de privacy van gebruikers te garanderen zijn toegepast, zo valt te lezen in de release notes bij de laatste beta van iOS 10.3. Een zo’n techniek is differential privacy en werd toegevoegd in iOS 10. Deze techniek voegt ruis toe aan de verzamelde gegevens. Daarmee kan in de analyse wel naar trends gekeken worden, maar wordt een specifieke gebruiker als het ware onherkenbaar.

Niet te herleiden naar een persoon
Bij de verzameling van grote hoeveelheden data bestaat altijd het gevaar dat data naar een persoon herleid kunnen worden, ook al claimen bedrijven dat de data geanonimiseerd zijn. Een beproefde manier om dit te doen is door verschillende datasets over elkaar te leggen en daarin de verbanden te vinden. Met technieken als differential privacy wordt de privacy van gebruikers beter gewaarborgd, is het idee en kunnen gegevens niet herleid worden naar een specifieke persoon.

Met name voor Siri zijn grote hoeveelheden gebruikersdata wenselijk. Waar assistenten als Amazon Alexa en Google Assistant toegang hebben tot gebruikersdata, heeft Apple er omwille van de privacy van gebruikers voor gekozen om dat juist niet te doen. Voor Apple zijn dergelijke gebruikersgegevens echter zeer waardevol. Met de data die door iOS worden verzameld, kan Apple bijvoorbeeld de spraakherkenning van Siri verder verbeteren zodat de persoonlijk assistent beter in staat is om context te begrijpen. Met Machine Learning kan Siri door het analyseren van deze data zichzelf verder verbeteren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2017, 17:15
Categorie iOS
Onderwerpen icloud, ios 10, privacy, Siri
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.