OLED-balk toetsenbord

‘Nieuwe iMacs in oktober met macOS Monterey en Touch Bar-toetsenbord’

Apple gaat in oktober nieuwe iMacs met Xeon-processor uitbrengen, samen met een Touch Bar-toetsenbord en macOS 10.13 Monterey.

Apple gaat nog dit jaar nieuwe iMacs uitbrengen, waaronder modellen voor professionals. De grote vraag is alleen: wanneer dan? Volgens Pike’s Universum kunnen we de volgende generatie iMac in oktober verwachten en zitten er heel wat verbeteringen in. Wacht dus nog even met je aankoop.

OLED-balk toetsenbord

Nieuwe iMacs in oktober

Apple heeft zelf geen details gegeven over de nieuwe iMacs, maar volgens betrouwbare bronnen van het blog zijn er al wel wat gegevens bekend. Ze zullen ervoor zorgen dat Apple’s desktopcomputer krachtiger is, zowel voor gewone consumenten als voor professionals. De nieuwe iMacs zullen pas na de volgende iPhone worden aangekondigd, wellicht tijdens een apart evenement samen met d nieuwe iPad Pro’s of via een persbericht.

Dit zijn de specs waarop we ons alvast kunnen verheugen.

Intel Xeon E3 processors

De nieuwe iMac is voorzien van een Xeon E3-1285 v6, een processor die Intel nog niet heeft uitgebracht. Deze zou gecombineerd kunnen worden met een geïntegreerde Intel HD Graphics P630.

16 tot 64GB RAM
Ook qua werkgeheugen gaan we erop vooruit. Apple zal standaard 16GB RAM gebruiken, maar je kunt dit upgraden naar 32GB tot 64GB. Momenteel zijn de iMacs voorzien van 8GB RAM, dat je kunt upgraden naar 16GB tot 32GB. Voor de zware werkpaarden is er dus iets moois om naar uit te kijken. De bron weet nog niet of het om DDR3L of DDR4 gaat.

Snellere SSD’s en AMD GPU
De volgende generatie iMac krijgt sneller NVM Express PCIe-gebasseerd flashgeheugen, net als de huidige 4K en 5K iMacs. Je kunt kiezen voor een maximale opslag van 2 terabyte, net als de huidige modellen. Wat de grafische kaart betreft zal Apple kiezen voor AMD, met ondersteuning voor virtual reality en professionele, veeleisende grafische toepassingen. In de huidige 27-inch iMacs zit een AMD Radeon R9.

(Geen) verrassing: Thunderbolt 3
Bij de nieuwste MacBook Pro (check onze review!) ging Apple all-in voor Thunderbolt 3. Dat zal bij de nieuwe iMacs niet anders zijn. Met een Thunderbolt 3-aansluiting kan Apple meerdere zaken regelen: stroomtoevoer, USB, DisplayPort, HDMI en VGA. Daarmee komt er één standaard voor het aansluiten van accessoires, maar je zult er in veel gevallen wel weer adapters voor nodig hebben. Geen nood, want die had je natuurlijk al in Apple’s uitverkoop gekocht.

Apple bracht in oktober 2015 voor het laatste een update voor de iMac uit en dat betekent dat we al bijna 550 dagen op een nieuw model zitten te wachten.

OLED-balk toetsenbord

Nieuw Magic Keyboard in oktober

De nieuwe iMac-modellen zullen waarschijnlijk eind oktober in de schappen liggen, samen met een nieuw toetsenbord. Apple zou plannen hebben om een Magic Keyboard met Touch Bar uit te brengen. Of dit ook gebeurt hangt er vanaf of mensen de functie ook daadwerkelijk gebruiken op de MacBook Pro. Zoals we in onze review van de MacBook Pro met Touch Bar al aangaven, bevindt de Touch Bar zich nog in een pril stadium. Met de komst van een toetsenbord met Touch Bar kan dat wel eens in een stroomversnelling komen, omdat veel meer mensen het kunnen gaan gebruiken zonder een (vrij dure) nieuwe laptop aan te schaffen.

Verder zou Apple werken aan een 8K-scherm om in combinatie met de Mac Pro te gebruiken. Apple gaf zelf al aan dat ze aan externe schermen werken, maar ze hadden nog niet onthuld dat het om een 8K-scherm zou gaan. Dell heeft al een dergelijk scherm in het assortiment. Het zou wel bij Apple passen: een dergelijk scherm kost duizenden euro’s.

‘macOS 10.13 heet Monterey’

Ondertussen blijft het ook nog gissen welke naam macOS 10.13 krijgt. Volgens de bronnen van Pike’s Universe zal deze nieuwe versie niet naar een berg of een park worden genoemd. Het begint in ieder geval met een M. Kijk je naar de namen die Apple al heeft geregistreerd als merknaam, dan voldoet de naam Monterey, maar ook de namen Miramar en Mammoth (twee stadjes). Monterey is een stadje in Californië met zo’n 30.000 inwoners. Andere namen die Apple vastlegde zijn macOS Sequoia, Mojave (een natuurgebied, dus valt af), Sonoma, Ventura, Redwood, California, Big Sur, Pacific, Diablo, Rincon, Redtail, Condor, Grizzly, Farallon, Tiburon, Skyline, Shasta en Sierra. Ondertussen is macOS Sierra al realiteit geworden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 april 2017, 19:48
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen imac, macos, touch bar

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.