homekit-apps

Eerste HomeKit-chips onderweg naar fabrikanten

De eerste HomeKit-chips van Broadcom en Texas Instruments zijn onderweg naar fabrikanten, zodat ze HomeKit-ondersteunde producten kunnen gaan maken.

Er is een reden waarom er nog zo weinig HomeKit-geschikte producten op de markt zijn. De benodigde HomeKit-chips zijn nog niet beschikbaar. Maar dat kan snel gaan veranderen, want Broadcom en Texas Instruments melden dat de eerste partij HomeKit-chips op weg is naar fabrikanten. Binnenkort verschijnen de eerste apparaten die via HomeKit te besturen zijn.

HomeKit-2

Het heeft even moeten duren. In juni kondigde Apple HomeKit al aan, tijdens de introductie van iOS 8. De verwachting was dat HomeKit-ondersteuning standaard in iOS 8 zou zitten, maar de benodigde producten kwamen maar niet op de markt. Fabrikanten moeten speciale draadloze chips met Bluetooth- en Wi-Fi-functies aanschaffen, waarop de Apple HomeKit-firmware is geïnstalleerd. Twee van de drie gecertificeerde chipmakers zijn nu in staat om te leveren; alleen bij Marvell is nog vertraging opgetreden.

Eerste producten komen snel

Fabrikanten zoals Philips en Honeywell die een HomeKit-sticker op hun producten willen plakken moeten een speciale chip kopen. Broadcom verwacht dat de producten er binnenkort aankomen, zodra fabrikanten aan de volgende productcyclus beginnen. Zelf is Apple volgens Forbes nog druk bezig met de specificaties van HomeKit, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Producten die het protocol gebruiken kunnen later eenvoudig een firmware-update krijgen. De chips worden gebruikt in verlichting, camera’s, deursloten, airco’s en andere producten in en om het huis. Er zijn al partijen die samenwerking met HomeKit hebben aangekondigd: Elgato’s Smart Home-systeem werkt ermee samen, de Withings Home-beveiligingscamera werkt ermee en ook het Nederlandse Oxxio gaat HomeKit-ondersteuning in de eigen app inbouwen. Daarnaast blijkt de Apple TV al ondersteuning te hebben gekregen voor HomeKit.

Dankzij HomeKit kun je vanaf de iPhone en iPad al die apparaten vanaf een centrale plek bedienen. Je kunt ook met stemopdrachten zorgen dat meerdere acties worden uitgevoerd: zeg je tegen Siri dat je gaat slapen, dan zorgt Siri dat de verlichting uit gaat en de verwarming een tikje lager komt te staan. Fabrikanten kunnen ook acties groeperen tot macro’s. Het hele idee is dat producten van meerdere fabrikanten goed gaan samenwerken. Nu maken fabrikanten nog gebruik van verschillende protocollen, waardoor je meerdere afstandsbedieningen nodig hebt.

Lees ook:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 november 2014, 8:31
Categorie Diensten
Onderwerp homekit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.