Zoeken met OK Google.

Google nu weer zoekmachine voor Siri en Spotlight

Apple heeft de standaard zoekmachine voor Siri en Spotlight aangepast. In plaats van Microsoft's Bing, wordt nu weer gebruikgemaakt van Google.

Apple gebruikt vanaf nu een andere zoekmachine voor het tonen van zoekresultaten in Spotlight en Siri. Voorheen werd Microsoft’s Bing-zoekmachine gebruikt, maar vanaf nu wordt er gebruikgemaakt van Google. De wijziging geldt voor zowel iOS als macOS en is per direct van kracht.

Zoeken met OK Google.

Zoekresultaten van Bing naar Google

Alle zoekverzoeken aan Siri of algemene zoekopdrachten via Spotlight werden tot vandaag afgehandeld en getoond door Microsoft’s zoekmachine Bing. Bing is de standaard zoekmachine in iOS sinds iOS 7. Alhoewel de achterliggende reden destijds niet bekend is gemaakt, lijkt de keuze toen ingegeven te zijn dat Apple minder afhankelijk van Google wilde zijn.

Per direct is de achterliggende zoekmachine voor Spotlight en Siri dus nu weer Google geworden. Tegenover Techcrunch verklaart Apple:

“Switching to Google as the web search provider for Siri, Search within iOS and Spotlight on Mac will allow these services to have a consistent web search experience with the default in Safari. We have strong relationships with Google and Microsoft and remain committed to delivering the best user experience possible.”

De reden heeft dus vooral te maken met het feit dat Google ook als standaard zoekmachine gebruikt wordt in Safari op de Mac en iOS. Recent werd bekend dat Google aan Apple 3 miljard dollar zou betalen om de standaard zoekmachine in iOS te zijn. Mogelijk heeft deze deal ook invloed op de keuze voor de zoekmachine in Siri en Spotlight. Mocht je meer gecharmeerd zijn van Bing, dan heb je helaas pech. Je kunt de zoekmachine voor Siri en Spotlight niet handmatig aanpassen.

Bekijk ook

'Google betaalt dit jaar 3 miljard om standaardzoekmachine op iOS te blijven'

Google betaalt dit jaar waarschijnlijk 3 miljard dollar aan Apple, om de standaardzoekmachine op iOS te blijven. De deal is voor zowel Apple als Google lucratief.

Je kunt de standaard zoekmachine voor Safari wél aanpassen, bijvoorbeeld naar de anonieme zoekmachine DuckDuckGo. Een ander alternatief is de privacyvriendelijke Nederlandse zoekmachine Startpage. Deze wijzigingen gelden dus alleen voor het zoeken in Safari en niet voor Spotlight of Siri.

Bekijk ook

Zo gebruik je Startpage, de Nederlandse privacyvriendelijke zoekmachine

Met Startpage kun je privacyvriendelijk en anoniem zoeken via Google. Lees in deze tip hoe je Startpage.com instelt als standaardzoekmachine op de iPhone en iPad.

Via: MacRumors

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Siri

Lees alles over de spraakassistent van Apple. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Hieronder vind je onze belangrijkste artikelen.

Siri
13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.