Crashlytics

Google neemt Twitter’s developertools Fabric en Crashlytics over

Google neemt de developertools Fabric en Crashlytics over van Twitter. Crashlytics is een bekende debugtool en concurrent voor Apple's TestFlight.

Google-moederbedrijf Alphabet heeft een reeks developertools van Twitter overgenomen. Het gaat om het app-analysepakket Fabric en de daarbij behorende debug-tool Crashlytics. Crashlytics is een veelgebruikte tool om apps te testen en dient als alternatief voor TestFlight en HockeyApp. Twitter nam Crashlytics in 2013 over en doet het nu weer van de hand. HockeyApp is ondertussen onderdeel geworden van Microsoft en TestFlight werd overgenomen door Apple.

Crashlytics

Fabric en Crashlytics overgenomen

Drie maanden geleden gingen er nog geruchten dat Google de berichtendienst Twitter zou overnemen, maar de deal die nu bekend wordt gemaakt is veel beperkter. Het gaat alleen om de app-ontwikkeltools van Twitter, die eigenlijk niet de core business vormen. De twee bedrijven hebben geen details over de deal bekendgemaakt. Wel krijgen de medewerkers van Twitter’s Fabric-team de mogelijkheid om over te stappen naar Google. Het zou gaan om zo’n 60 medewerkers. Crashlytics-oprichters Jeff Seibert en Wayne Chang hebben al aangegeven dat ze niet de overstap naar Google gaan maken.

Fabric bestaat nu anderhalf jaar en is bedoeld om mobiele apps nauwer te laten samenwerken met de Twitter-app. Recent is de focus van Twitter echter veranderd: ze kondigden in oktober 2016 ontslagen aan en zouden meer gaan focussen op ‘Bluebird’, de Twitter-app. Twitter annuleerde ook de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Flight. Er waren daardoor al signalen dat Twitter de developertools niet meer zo serieus zou nemen. Microsoft toonde interesse in Fabric, maar uiteindelijk ging Google er met de buit vandoor.

Ook voor andere diensten is nu minder ruimte bij Twitter. Zo werd het sociale netwerk van Vine gesloten en verscheen eerder vandaag een nieuwe versie van de app, met de naam Vine Camera, waarmee je alleen filmpjes kunt delen op Twitter.

Google is van plan om Fabric samen te voegen met de developertools die ze al hebben, onder de naam Firebase. Dit is ontstaan uit een startup die Google in 2014 overnam en die ondertussen bijna een half miljoen gebruikers heeft. Ook deze dienst biedt app-analyse en ontwikkeltools voor developers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 januari 2017, 20:39
Categorie Achtergrond
Onderwerpen google, testflight, twitter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.