Vine Camera-app op een iPhone

Vine heet nu Vine Camera: dezelfde 6-secondenfilmpjes, maar alleen voor Twitter

Vine Camera is verschenen. De vernieuwde Vine laat je alleen nog korte video's posten op Twitter. Maar kunnen ze de hype van een paar jaar geleden nog doen herleven?

Het is afgelopen met Vine, de 6-seconden videodienst die in 2013 en 2014 mateloos populair was. Twitter heeft de app vervangen door de app Vine Camera. Het bijbehorende sociale netwerk is gesloten en het is niet langer mogelijk om je oude filmpjes te downloaden, te reageren of te liken. Al deze veranderingen moeten ervoor zorgen dat mensen voortaan korte video’s op Twitter gaan plaatsen.

Vine Camera-app op een iPhone

Vine Camera: hetzelfde, maar toch anders

Als je Vine Camera opstart, lijkt er eigenlijk niet zoveel veranderd. Het logo is hetzelfde en de naam van de app is ook nog steeds Vine (zonder de toevoeging Camera), althans in de App Store. Op je toestel zal de langere naam te zien zijn. Je kunt nog steeds de 6-seconden durende looping video’s maken en je vindt de bewerkingsfuncties die je eerder ook had. Zo kun je meerdere clips bijknippen tot een filmpje en een raster er overheen leggen. Wat er veranderd is, is te zien na het bewerken van het filmpje: je kunt nu alleen nog opslaan naar de camerarol of op Twitter publiceren.

Erg veel uitleg is er niet nodig om de vernieuwde app te gebruiken. Sommige tools zijn er nog steeds, maar er ontbreken ook wat leuke dingen, vooral op het gebied van audio. Het Vine Soundboard, Snap-To-Beat en de Featured Track-tools voor soundtracks zijn nergens meer te vinden.

Alleen iOS en Android
Je hebt minimaal een iPhone 4s met iOS 9 nodig om Vine Camera te kunnen gebruiken. Moederbedrijf Twitter heeft ook iets georganiseerd om aandacht te vragen voor de herhalende filmpjes: elke video die korter dan 6,5 seconden duurt zal loopen in de iOS- en Android-apps.

Je hoeft geen nieuwe app te installeren, want Vine Camera is gewoon een update van de bestaande Vine-app. De nieuwe app is alleen beschikbaar voor iOS en Android; Twitter heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om de Windows Phone-versie van Vine meteen maar offline te halen. Als je de app niet laat updaten kun je de oude versie van de app nog even blijven gebruiken, waarbij je je oude filmpjes en profielen kunt zien. Maar Twitter is van plan om dat binnenkort af te sluiten.

Vine: verwaarloosd door Twitter

Vine werd opgericht in 2012 en werd vlak voordat ze van start gingen overgenomen door Twitter. Het was de pionier op het gebied van korte, herhalende video’s en leidde tot een ware hype in de jaren 2013 en 2014. De gebruikers gingen er op een creatieve manier mee aan de slag, waarbij ze clips van anderen hergebruikten. Er ontstonden zelfs Vine-sterren, die een enorme aanhang kregen. Maar uiteindelijk stapten veel sterren over naar Snapchat en YouTube, omdat Twitter weinig energie in het sociale netwerk stak. Of dat met Vine Camera voorspoediger verloopt, is nog even afwachten. Vine heeft tegenwoordig concurrentie van veel meer apps waarmee je video’s kunt posten, zoals Instagram.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 januari 2017, 9:35
Categorie Apps
Onderwerpen twitter, vine

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.