Google Prompt

Google maakt inloggen makkelijker dankzij een pop-up op je iPhone

Google Prompt is een makkelijke manier om in te loggen bij je Google-accounts. In plaats van het intikken van een code hoef je alleen toestemming te geven bij een pop-up.

Google heeft het gemakkelijker gemaakt om in te loggen met tweestapsverificatie. Voorheen moest je na het invoeren van je wachtwoord nog een 6-cijferige code intoetsen, die gegenereerd wordt door de Google Authenticator-app of door apps zoals 1Password. Nu hoeft dat niet meer: je krijgt een pop-up op je iPhone waarmee je toestemming kan geven. Het enige wat daarvoor is vereist, is dat je de Google zoek-app (link) op je iPhone hebt geïnstalleerd.

Google Prompt

Inloggen met een pop-up
Als je bijvoorbeeld wilt inloggen bij Gmail op de desktop, hoef je de code dus niet meer over te tikken. Je krijgt een pop-up als je met hetzelfde account bent ingelogd in de Google-app op je iPhone. Vervolgens kun je toestemming geven of weigeren. Als je onverwacht een dergelijke pop-up op je telefoon krijgt, weet je dat een onbevoegde persoon probeert in te loggen met jouw account.

Dit werkt al op dezelfde manier als tweestapsverificatie bij Apple: daar kun je ook op je iPhone of iPad toestemming geven om bijvoorbeeld op de desktop in te loggen. Sinds de invoering van tweefactorauthenticatie is het bovendien een stuk gemakkelijker geworden om veilig in te loggen met je Apple ID.

Google Prompt inschakelen

Google noemt de nieuwe functie Google Prompt. Je kunt het inschakelen via Mijn Account > Inloggen en beveiliging. Heb je Authenticatie in twee stappen ingeschakeld, dan is de functie beschikbaar. Wel een puntje van aandacht: je kunt Google Prompt en het gebruik van beveiligingssleutels niet gelijktijdig gebruiken. Ook is er altijd een dataverbinding nodig om Google Prompt te gebruiken (maar die heb je toch al nodig voor de meeste Google-diensten). Is de optie nog niet zichtbaar, dan zul je een paar dagen moeten wachten. Google verwacht dat de uitrol maximaal 3 dagen in beslag neemt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juni 2016, 9:04
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen google, tweestapsverificatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.