Google biedt een ‘sleepnet voor locatiedata’ om misdrijven op te lossen

Google staat erom bekend dat ze gigantische hoeveelheden locatiedata verzamelen. De politie blijkt daar dankbaar gebruik van te maken om criminelen op te sporen, maar daarbij komen ook wel eens onschuldige burgers in de problemen, omdat ze toevallig op de verkeerde plek waren.

Google’s sleepnet voor locatiedata

Google gebruikt de data die ze verzamelen vooral voor advertenties. Maar het kan ook worden gebruikt voor het oplossen van misdrijven. Met een bevelschrift kunnen politiediensten data opvragen bij Google, om te kijken welke personen op een bepaald tijdstip op een specifieke plek zijn geweest. Dit kan het gemakkelijker maken om de verdachte op te sporen. Maar het leidt volgens de New York Times echter ook tot veel valse positieven, waarbij onschuldige mensen kunnen worden meegesleept in een moordzaak. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Phoenix, waar Jorge Molina als verdachte werd aangehouden en moest uitleggen waarom hij negen maande eerder op een bepaalde plaats was geweest. Molina bracht een week in de cel door, omdat de politie vond dat zijn aanwezigheid in combinatie met enkele persoonlijke eigenschappen hem een geloofwaardige verdachte maakten.


Uiteindelijk kwam nieuwe informatie beschikbaar en bleek dat de ex-vriend van zijn moeder de moord had gepleegd. Die ex-vriend bleek regelmatig ritjes te maken in de auto van de onschuldige man. Daarmee was de zaak niet afgedaan, want Molina raakte door het vooral zijn baan én zijn auto kwijt.

Volgens de New York Times gebruikt de Amerikaanse politie de locatiedata van Google als een soort sleepnet voor het opsporen van verdachten. Die data worden verzameld door Android-smartphones maar ook door Google-apps op de iPhone. In 2016 werd het voor het eerst gebruikt door federale agenten en inmiddels is het gegroeid tot 180 dataverzoeken per week. Google heeft een interne database die door medewerkers ‘Sensorvault’ wordt genoemd en die de locatiedata van honderden miljoenen toestellen wereldwijd bevat, met een historie die soms tot 10 jaar terug gaat.

Google Maps locatie delen.

Google geeft de politiediensten een overzicht van alle toestellen die in een bepaald gebied zijn geweest, voorzien van een anonieme ID. De politiediensten geven vervolgens aan van welke ID’s ze meer informatie willen hebben, zoals gebruikersnamen en andere gegevens waarmee iemand te identificeren is. Google’s reactie is dat er alleen persoonlijke informatie wordt gegeven als dat juridisch is vereist. Omdat er zoveel dataverzoeken binnenkomen kan het echter wel een paar weken duren voordat Google het kan vrijgeven.

Ook met een iPhone ben je niet veilig
Apple beschikt niet over dergelijke locatiedata en kan het dus ook niet aan politiediensten geven. Maar omdat veel iPhone-gebruikers apps van Google op hun toestel hebben staan zijn ze toch traceerbaar. Weliswaar niet via Apple, maar wel via Google. Toch ben je met een iPhone iets veiliger. Uit een rechtszaak in 2018 bleek dat Android-toestellen in vergelijking met iPhones tien keer zoveel data naar Google sturen. Van alle dataverkeer naar Google bestaat ongeveer 35 procent uit locatiedata.

Bekijk ook

Google verzamelt bijna tien keer meer gebruikersdata dan Apple

Kortgeleden bleek dat Google altijd je locatie bijhoudt, ook als je dat niet wil. Het leidde al snel tot forse kritiek op Google. Nu blijkt uit een nieuw onderzoek dat Google ook via de webbrowser op je mobiele toestel behoorlijk wat data verzamelt - wel tien keer zoveel als Apple.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.