iPhone 7 review: geen nieuwe telefoonfuncties

Apple stelt goedkeuring CallKit-apps uit naar iOS 10.1

Apple stelt de goedkeuring van CallKit-apps voor het blokkeren van telefoontjes voorlopig uit tot iOS 10.1 omdat er problemen zijn waardoor ze niet werken.

In iOS 10 vind je een nieuwe mogelijkheid om spamtelefoontjes te blokkeren. Hiervoor moet je een call blocker installeren, die externe ontwikkelaars kunnen maken met het nieuwe CallKit-framework in iOS 10. In Nederland lijken deze functies nog niet te werken – en in andere landen ook niet. Problemen met CallKit dwingen Apple ertoe om voorlopig geen CallKit-apps meer goed te keuren totdat iOS 10.1 verschijnt.

Problemen met CallKit-apps

De call blockers bleken niet goed te werken en de oorzaak schijnt een onderliggend probleem met CallKit te zijn, Apple’s nieuwe framework waarmee je dit type apps kunt maken. Apple heeft daarom contact opgenomen met een aantal ontwikkelaars en laten weten dat ze voorlopig geen nieuwe telefoonblokkers beoordelen en goedkeuren, totdat iOS 10.1 uitkomt.

CallKit in iOS 10

Eén van de ontwikkelaars die ermee te maken kreeg was Rocketship Apps, maker van de app CallBlock. Zij vertelden dat ze een telefoontje van Apple’s reviewteam kregen, waarin ze te horen kregen dat er problemen zijn met CallKit, waardoor de apps niet goed werken. In iOS 10.1 moet het zijn opgelost.

Met apps zoals CallBlock hoef je zelf geen lijst van ongewenste bellers aan te leggen. Zodra er een telefoontje binnenkomt controleert de app of het nummer in een lijst van bekende telemarketeers en andere ongewenste bellers staat. Ontwikkelaars kunnen daarvoor apps ontwikkelen en die zijn er inmiddels ook al verschenen. Voorbeelden zijn het eerder genoemde CallBlock (link) en Who Called (link). Je kunt ze installeren via Instellingen > Telefoon > Blokkeer en identificeer bellers – maar dan moet je wel eerst een geschikte app hebben.

Telefoonnummers blokkeren

In Nederland lijken die nog niet in ruime mate beschikbaar. Er is wel Truecaller (link) die spamtelefoontjes belooft te blokkeren, maar die kreeg z’n laatste update nog voordat iOS 10 verscheen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 oktober 2016, 9:50
Categorie Apps
Onderwerp telefoon

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.