Gerucht: iTunes 11 krijgt complete facelift met iCloud-integratie

Apple zou in iTunes 11 de interface van de software helemaal op de schop willen gooien voor een make-over à la Spotify. Ook krijgt de software uitgebreide integratie met de aankomende gratis clouddienst iCloud.

iTunesApple werkt aan een compleet vernieuwde versie van iTunes. In de loop der jaren is iTunes uitgegroeid tot een mediacenter voor muziek, films, tv-programma’s, boeken, applicaties en meer. De gebruikersinterface is echter in de basis altijd hetzelfde gebleven. In iTunes 11 krijgt het programma dan ook een ingrijpende facelift. Dat meldt althans iDownloadBlog op basis van een “betrouwbare bron”.

Apple zou allereerst de gebruikersinterface van iTunes 11 helemaal op de schop willen gooien. Dit zou zich gaan vertalen in een interface die eenvoudiger en handiger is. Ook iCloud wordt beter in het programma geïntegreerd. iCloud is Apple’s nieuwe gratis clouddienst die dit najaar gezamenlijk met iOS 5 beschikbaar komt. Waar de iTunes Store momenteel nog een aparte browser is, moet iTunes 11 de downloadwinkel echt in de applicatie integreren zoals Spotify bijvoorbeeld doet, aldus de website.

De huidige interface van iTunes 10

De interface van iTunes sinds versie 10.0

Ook iCloud-reservekopieën worden onderdeel van de iTunes-software. Vanaf iOS 5 wordt het met iCloud mogelijk om de reservekopie van je iPhone, iPad of iPod touch niet meer alleen lokaal maar ook online (iCloud) op te slaan. iTunes 11 zou diezelfde reservekopieën vervolgens weer naar je Mac of pc downloaden. Ook data van apps zal iTunes naar verluidt gaan synchroniseren. Als je een level in je favoriete spel haalt, kunnen die gegevens met iCloud gesynchroniseerd worden en vervolgens met je iTunes-bibliotheek.

Uitgebreide integratie met iCloud klinkt als een logische stap voor de iTunes-software, die ook met de komst van iOS 5 de belangrijkste software voor de iOS-gebruiker zal blijven. Voorheen bracht Apple grote updates voor iTunes uit tijdens het jaarlijkse iPod- en muziekevenement dat tot nu toe altijd in september plaatsvond. Dit jaar worden daar de nieuwe iPhone en de definitieve versie van iOS 5 verwacht, evenals de publieke introductie van iCloud. Een nieuwe versie van iTunes klinkt dan als een logisch gevolg.

Opvallend is overigens dat eerder een ander gerucht opdook. Apple zou de grote Amerikaanse boekenwinkelketen Barnes & Noble willen overnemen. Na de overname zou iTunes 11 moeten uitkomen met ondersteuning om e-books vanuit de applicatie te lezen, zo stelt een tipgever tegenover BGR. De bron van iDownloadBlog spreekt met geen woord over de mogelijkheid om boeken te kunnen lezen in iTunes 11.

Apple bracht onlangs iTunes 10.4 uit, onder meer met aanpassingen voor Mac OS X Lion. Ontwikkelaars testen momenteel beta’s van iTunes 10.5 vanwege de compatibiliteit met de iOS 5-beta’s. Als Apple inderdaad aan iTunes 11 werkt, lijkt het waarschijnlijk dat we daar voorlopig niets van zullen zien.

Reacties: 24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.