Verkoop digitale camera’s stagneert door iPhones en iPads

De verkoop van digitale camera's gaat stagneren omdat de iPhone en iPad alle functionaliteit bevatten. Ook draagbare spelconsoles, mp3-spelers, videocamera's en netbooks worden bedreigd. Volgens iSupply heeft de iPad nog meer impact dan smartphones.

red pop iphoneSmartphones en tablets hebben ervoor gezorgd dat er minder navigatiesystemen en netbooks worden verkocht. Fabrikanten van draagbare spelcomputers klagen en losse mp3-spelers zijn aan de straatstenen niet meer kwijt te raken. De volgende productcategorie die straks schaars wordt in de winkelschappen omdat steeds minder mensen ze willen kopen? Digitale camera’s. Volgens marktcijfers van IHS iSupply hebben smartphones en tablets ervoor gezorgd dat gespecialiseerde apparaten met maar één functie uit de gratie zijn geraakt.


Tot 2015 zal de verkoop van smartphones met 28,5 per jaar groeien. IHS iSupply voorspelt dat digitale camera’s de volgende productgroep zullen zijn, waar de verkoopcijfers afvlakken. Overigens is Apple zelf ook slachtoffer van het iPhone- en iPad-succes, want de verkoop van iPods heeft al een paar kwartalen geleden een dalende lijn ingezet. Cisco haalde de Flip-videocamera van de markt omdat ze er geen toekomst meer in zien. En fabrikanten zoals Sony en Nintendo zien de mobiele gamers overstappen naar iOS.

Volgens iSupply heeft het succes van de iPad nog grotere gevolgen voor andere apparaten en het gaat nog sneller dan bij smartphones. De verkoop van tablets zal groeien met 72,1 procent per jaar in de periode tot 2015. Dit is 2,5 maal zo snel als smartphones. De markt voor consumentenelektronica zal er ingrijpend door veranderen. Tablets zijn zo veelzijdig, dat ze veel meer apparaten zullen vervangen: ebooklezers, muziek- en videospelers, agenda’s, wekkers, game-apparaten, gps-ontvangers en digitale camera’s.

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.