iTunes kaart scannnen

Het geheim achter de scanbare codes op iTunes-kaarten

Welk geheim schuilt er achter de codes die achterop iTunes-kaarten staan? Een ontwikkelaar ontdekte dat Apple een geheim, verborgen lettertype gebruikt voor het scannen van die codes.

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het zit met de codes achterop iTunes-kaarten en of het systeem makkelijk te foppen is? Je zou immers allerlei codes kunnen uitprinten en scannen, om te kijken of er een kaart bestaat met die unieke code. Ontwikkelaar Equinux ontdekte heeft nu het mysterie gedeeltelijk ontrafeld. Zij ontdekten hoe het scannen van de codes met de iPhone-camera werkt. Apple gebruikt hiervoor een geheim lettertype.

iTunes kaart scannnen

Geheim lettertype op iTunes-kaarten

Equinux was niet eens op zoek naar een manier om de code te kraken; ze zochten eigenlijk zelf naar een manier om kaartjes met kortingscodes te maken, om uit te delen. Equinux maakt de app Mail Designer Pro 3.

Wat bleek? Apple gebruikt voor het scannen van de codes een uniek, onzichtbaar lettertype. Bovendien kijkt de functie naar de afmetingen van de rechthoek die rondom de code staat.

Equinux probeerde de rechthoek met lettertypes zoals Courier en Monaco, maar dat werkte niet. Ook probeerden ze de unieke eigenschappen van het lettertype te achterhalen, maar gek genoeg slaagden ze ook daar niet in. Ze concludeerden dat het lettertype alleen te herkennen is dankzij code die in iTunes is verstopt.

App Store promocode scannen

Het team schrijft:

De doorbraak kwam toen we opmerkten dat bij het scannen van een kaart met je iPhone, de app heel kort een ‘gescande’ overlay van de code laat zien. Dit betekent dat het lettertype ergens in de app moet zijn opgeslagen. We probeerden hetzelfde met iTunes in macOS. En ja hoor: iTunes op de Mac gedraagt zich op dezelfde manier.

In de mappen van iTunes vind je een plug-in met de naam ‘CodeRedeemer’. Daar waren echter geen lettertypebestanden te vinden. In ‘CoreRecognition.framework’ vonden ze wel aanwijzingen, namelijk de lettertypes Scancardium voor het invoeren en herkennen van codes en Spendcardium voor het afschermen van creditcardgegevens tijdens het invoeren. Je kunt het zelf testen door op de Mac via Finder te bladeren naar:
/System/Library/PrivateFrameworks/
CoreRecognition.framework/Resources/Fonts/

Templates voor Photoshop en Sketch
Je kunt deze lettertypes ook installeren op de Mac en gebruiken in allerlei apps. Ontwikkelaars kunnen met deze lettertypes eigen App Store-kaartjes met promocodes maken, die je op dezelfde manier kunt scannen als een iTunes-kaart. Het enige wat je dan nog nodig hebt zijn de geldige codes en die kunnen ontwikkelaars zelf genereren via iTunes Connect. Equinux neemt ontwikkelaars daarbij veel werk uit handen, want ze hebben templates voor Photoshop en Sketch gemaakt die ontwikkelaars meteen kunnen gebruiken.

Wanneer je een iTunes-kaart wil inwisselen via de App Store, kan dat het beste met de camera. De iPhone-camera herkent de code automatisch en voegt het tegoed meteen toe aan je iTunes-account, zonder dat je de vrij lange code hoeft in te tikken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juli 2017, 11:57
Categorie Diensten
Onderwerpen app store, itunes

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? In het najaar van 2019 stopt iTunes, maar wat zijn de opvolgers?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.