Apple News

Apple News-patent noemt Nederlandse bedenkers

Het patent van Apple News noemt de Nederlandse bedenkers van PRSS: Michel Elings, Glenn Wolters, Martin Walvius en Tom Klaver. Sinds de start zijn er eigenlijk weinig nieuwe ontwikkelingen.

In 2014 ontdekten we dat het Nederlandse Prss was overgenomen door Apple. Het team vertrok naar Californië, om daar te werken aan Apple News. Inmiddels zijn ze weer terug in Nederland, waar Apple News nog steeds niet te gebruiken is. Maar het Amerikaanse patentbureau USPTO heeft nu wel het patent gepubliceerd, waarin de uitvinding van het Apple News Format wordt beschreven. Dat patent noemt behalve Elings ook de Nederlanders Glenn Wolters, Martin Walvius en Tom Klaver. Ironisch genoeg is de app in eigen land nog niet te gebruiken.

Prss iPad

Apple News-patent gebaseerd op PRSS

Michel Elings, het brein achter PRSS, meldt op zijn Linkedin-pagina:

Worked on ANF in the News.app, an authoring tool called News Publisher on iCloud, News Preview, and multiple undisclosed projects for other Apple platforms. Multiple patents filed and awarded.

En dat blijkt, want Elings heeft maar liefst tien patenten op zijn naam staan, die overigens wel allemaal te maken hebben met hetzelfde: het weergeven van documenten en plaatjes in een digitale interface. Het team maakte voorheen PRSS, een hulpmiddel je eigen magazine op de iPad te maken. Het idee ontstond toen Elings en reisfotograaf Jochem Wijnands hun eigen reismagazine op de iPad maakten met de naam TRVL en bedachten, dat er behoefte zou zijn aan een algemene tool. Toen PRSS plotsklaps stopte, wisten we al dat er iets aan de hand was. Apple zag het idee ook wel zitten en gebruikte PRSS om uiteindelijk Apple News te maken.

Het patent met de naam ‘Graphical User Interface for Providing Video in a Document Reader Application’ toont hoe je een afbeeldingen en video’s in een document kunt afbeelden via een feed. Ook laat het de individuele weergave (view) van documenten zien. Het patent is al in september 2016 aangemeld, maar wordt (zoals gebruikelijk) nu pas gepubliceerd. In hetzelfde jaar werd het ook toegewezen.

Weinig ontwikkelingen meer
Ondanks de slimme ideeën achter Apple News hoor je er nauwelijks iets over. Zo kwam de dienst tijdens de afgelopen WWDC niet eens ter sprake en er waren dit jaar ook geen workshops of andere sessies over de app. Er zijn volgens Apple meer dan 70 miljoen gebruikers, ondanks het feit dat de app nog maar in een beperkt aantal landen beschikbaar is.

Apple News

Het lijkt er een beetje op dat Apple de aandacht alweer verlegd heeft naar andere diensten. Het enige wat we de afgelopen weken erover hebben gehoord is dat uitgevers ook artikelen mogen gaan verkopen via Apple News, waardoor het een beetje gaat concurreren met Blendle.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juli 2017, 13:00
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple news, patent, prss

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.