Final Cut Pro met Touch Bar-ondersteuning

Final Cut Pro krijgt Touch Bar-ondersteuning en vernieuwde interface

Apple heeft een grote update uitgebracht voor de professionele videobewerkingssoftware Final Cut Pro. Er is ondersteuning voor de Touch Bar van de nieuwe MacBook Pro toegevoegd en de interface is geoptimaliseerd voor optimaal gebruik van ruimte op het beeldscherm.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Apple introduceerde op het Mac-event gisteravond niet alleen de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar, maar bracht ook een grote update uit voor de professionele videobewerkingssoftware Final Cut Pro X (link). Versie 10.3 van de software brengt onder meer ondersteuning voor de nieuwe Touch Bar van de MacBook Pro, een vernieuwde interface en een veelzijdiger magnetische tijdlijn.

Final Cut Pro met Touch Bar-ondersteuning

Final Cut Pro met Touch Bar-ondersteuning op nieuwe MacBook Pro

De Touch Bar op de nieuwe MacBook Pro vervangt de traditionele functietoetsen op het toetsenbord door een aanraakgevoelige strook, die zich aanpast aan de apps die je gebruikt. Apple heeft voor zijn eigen apps al ondersteuning toegevoegd en Final Cut Pro is een van de apps die tijdens het Mac-event uitgebreid werd gedemonstreerd. De nieuwe Touch Bar-functionaliteit in Final Cut Pro toont bijvoorbeeld de tijdlijn van een videoproject waar je met je vinger doorheen kunt scrollen. Ook audio-instellingen en trimming-opties (zoals in onderstaande afbeelding) zijn in de nieuwe Touch Bar geïntegreerd.

Final Cut Pro: trimming met Touch Bar op MacBook Pro

Final Cut Pro met vernieuwde interface

Apple heeft daarnaast de gebruikersinterface van Final Cut Pro vernieuwd. De nieuwe interface maakt volgens Apple efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte op zowel laptops als desktops. Zo is er nu een aparte lay-out voor het ordenen van videomateriaal en het toepassen van effecten en kleurcorrecties. Als gebruiker kun je dankzij aanpasbare workspaces vensters opnieuw ordenen voor de verschillende taken in het bewerkingsproces. Dit zou bovendien goed moeten werken als je meerdere schermen tegelijkertijd gebruikt.

Nieuwe interface in Final Cut Pro 10.3

Final Cut Pro: Magnetic Timeline 2

Apple introduceert in deze update tevens een verbeterde versie van de magnetische tijdlijn, die ‘Magnetic Timeline 2’ is gedoopt. Met verschillende vernieuwingen wil Apple de eerste fase van videobewerking eenvoudiger maken: het importeren. Clips die je in Final Cut Pro importeert, worden automatisch gecategoriseerd en voorzien van een kleurcode op basis van hun rol, zoals spraak, audio en effecten. Ook kun je zelf nieuwe rollen maken en toewijzen aan audio- of videomateriaal en die ook weer voorzien van een eigen kleur. Hierdoor zou je in één oogopslag een goed overzicht van je project moeten krijgen.

Final Cut Pro: Magnetic Timeline 2

Andere vernieuwingen zijn onder meer ondersteuning voor nieuwe professionele videoformaten. Ook nieuw zijn Wide Color kleurenweergave voor het importeren, bewerken en exporteren van video, en rechtstreekse video-uitgang via Thunderbolt 3. Final Cut Pro 10.3 is een gratis update voor bestaande gebruikers en is beschikbaar in de Mac App Store.

Er zijn nog veel meer apps aangepast voor de nieuwe Touch Bar. Meer hierover lees je in onderstaand artikel:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 oktober 2016, 12:00
Categorieën Apps, Mac & macOS
Onderwerpen final cut, macbook pro, touch bar

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.