FBI heeft senatoren bijgepraat over iPhone-hackmethode

De FBI heeft Amerikaanse senatoren ingelicht over de gebruikte iPhone-hack die ze in San Bernardino gebruikten. Deze senatoren werken aan een wetsvoorstel tegen encryptie.

De FBI heeft meerdere Amerikaanse senatoren verteld hoe de iPhone uit San Bernardino is gehackt. Het bureau heeft in ieder geval de Democraat Diane Feinstein al bijgepraat, aldus The National Journal. Later zal ook de Republikein Richard Burr worden ingelicht. Het duo Feinstein en Burr werkt aan een wetsvoorstel dat het gebruik van encryptie op consumentenproducten moet beperken.


Dianne Feinstein

FBI: ‘Niet bekend of er bruikbare informatie op staat’

De FBI en Apple waren tot voor kort verwikkeld in een rechtszaak, waarin de FBI hulp wilde bij het ontgrendelen van een iPhone. Apple weigerde medewerking, maar via een externe partij zegt de FBI er alsnog in te zijn geslaagd om toegang te krijgen tot informatie op de iPhone. Gisteren werd bekend dat de opsporingsdienst nog niet kan zeggen of er nuttige informatie op de telefoon is gevonden. Dat zal pas bekend worden gemaakt als de terrorismezaak is afgerond. De kans is echter klein dat ze in het openbaar zullen zeggen dat er niet veel soeps op het toestel stond.

De FBI weigert voorlopig om Apple te informeren over de gebruikte methode. Wel gaan ze lokale politiediensten helpen die met versleutelde iPhones zitten en vermoeden dat er bewijsmateriaal op het toestel staat.

De kans dat de FBI de methode zelf gaat onthullen lijkt klein, maar nu meer mensen op de hoogte zijn van de gebruikte methode wordt de kans ook groter dat het zal uitlekken. Wellicht niet via de senatoren zelf, maar mogelijk wel via correspondentie en hacks.

Witte Huis sterk verdeeld

Feinstein en Burr gaan deze week waarschijnlijk hun wetsvoorstel bekendmaken. Daarin wordt het gebruik van encryptie beperkt. Maar het zal lastig worden om de wet er doorheen te krijgen, want het Witte Huis is sterk verdeeld en de Amerikaanse regering wil zich er niet over uitspreken. Onlangs zei president Obama tijdens een interview op SxSW nog, dat hij vond dat overheidsdiensten toegang moeten hebben tot bepaalde informatie, om hun werk te kunnen doen. Maar binnen het kabinet van Obama is grote verdeeldheid over encryptie. Het Witte Huis is bovendien bang dat het wetsvoorstel niet zal worden aangenomen door het Congres, dat sterk verdeeld is. Daar komt nog bij dat dit jaar verkiezingen zijn, waardoor de huidige congresleden moeten beslissen over iets dat grote impact heeft op de nabije toekomst.

Bekijk ook

FBI krijgt toegang tot iPhone, rechtszaak afgeblazen

De FBI heeft toegang gekregen tot de iPhone 5c van een terrorist in de San Bernardino-zaak. Ze willen de rechtszaak tegen Apple daarom afblazen.

Aanpassing van wet uit 1994

Het wetsvoorstel van Feinstein en Burr wordt gemaakt onder de vlag van de Senate Intelligence Committee. Er zou in staan dat bedrijven een boete moeten betalen, als ze weigeren om een toestel te ontgrendelen. Het wetsvoorstel moet tot een aanpassing leiden van de Communications Assistance for Law Enforcement Act uit 1994. Daarin staat dat bedrijven hun communicatiesystemen zo moeten ontwikkelen, dat wetshandhavende instanties in staat zijn om toegang te krijgen met een bevel van de rechtbank.

Informatie

Laatst bijgewerkt
7 april 2016 om 8:25
Onderwerp
Categorieën
Achtergrond, Apple

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.