Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts

FBI krijgt toegang tot iPhone, rechtszaak afgeblazen

De FBI heeft toegang gekregen tot de iPhone 5c van een terrorist in de San Bernardino-zaak. Ze willen de rechtszaak tegen Apple daarom afblazen.

Tim Cook zorgelijk

De FBI heeft bekendgemaakt dat ze succesvol zijn binnengedrongen in de iPhone 5c van de terrorist die een aanslag pleegde in San Bernardino. Het bureau zal de rechtszaak tegen Apple niet langer voortzetten. Welke methode ze precies hebben gebruikt, is nog niet bekendgemaakt.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

De onthulling is goed nieuws voor Apple, dat zich nu niet meer druk hoeft te maken over de rechtszaak en over de kans dat ze onder dwang hadden moeten meewerken. Maar tegelijk zal Apple niet blij zijn met deze wending in de zaak, want het bewijst dat het mogelijk is om toegang te krijgen tot informatie op een iPhone, zelfs als er een pincode op zit en de inhoud is versleuteld. Hedendaagse iPhones zijn trouwens beter beveiligd, door de aanwezigheid van Touch ID en de Secure Enclave.

In onderstaand document, dat vandaag is vrijgegeven, is te lezen dat de FBI erin is geslaagd om de iPhone 5c te ontgrendelen.

Click here to display content from Scribd.
Learn more in Scribd’s privacy policy.

Apple weigerde mee te werken aan een verzoek van de FBI, om mee te helpen bij het ontgrendelen van de iPhone 5c in kwestie. Eigenlijk zou op 22 maart weer een zitting van de rechtbank plaatsvinden, maar de FBI vroeg uitstel aan omdat ze op het laatste moment mogelijkheden zagen om toch nog toegang te krijgen tot het toestel. Ze zouden daarbij zijn geholpen door een Israëlisch bedrijf, Cellebrite.

Toegang tot iPhone van terrorist

De FBI schrijft in het document dat ze “succesvol toegang hebben gekregen tot de data die was opgeslagen op Farook’s iPhone en niet langer assistentie van Apple nodig hebben”. Farook is de achternaam van de aanslagpleger in San Bernardino. Hij werkte voor de lokale overheid en had de iPhone 5c van zijn werkgever in bruikleen gekregen. Waarschijnlijk zullen we nooit ontdekken welke belangrijke informatie er op het toestel stond. De verdachte is immers overleden, dus het bewijsmateriaal kan niet meer in een rechtszaak tegen hem gebruikt worden. Ook bestaat de mogelijkheid dat we nooit zullen weten hoe de FBI toch toegang tot het toestel heeft gekregen. Volgens deskundigen was NAND-mirroring de enige methode die had kunnen werken.

‘Werkt alleen op deze ene telefoon

Opvallend is dat het ministerie van Justitie heeft aangegeven, dat de methode die ze hebben gebruikt alleen op deze ene, specifieke telefoon werkt. Het gaat daarbij om een iPhone 5c met iOS 9. Experts denken daar anders over: een methode ontwikkelen voor slechts één toestel is onmogelijk. Zodra er een kwetsbaarheid is gevonden, zou dat ook kunnen gebruikt op andere toestellen.

Reactie van Apple

Apple heeft inmiddels officieel gereageerd op het nieuws. Daarin zeggen ze dat deze zaak nooit voor de rechtbank had moeten verschijnen. Apple zal meewerken aan verzoeken van de overheid, zoals voorheen. Maar tegelijk zal het bedrijf proberen om de producten nog beter te beveiligen. Ze dringen ook nog steeds aan op een nationaal debat over burgerrechten, privacy en de collectieve veiligheid.

Hieronder kun je de volledige reactie van Apple doorlezen:

From the beginning, we objected to the FBI’s demand that Apple build a backdoor into the iPhone because we believed it was wrong and would set a dangerous precedent. As a result of the government’s dismissal, neither of these occurred. This case should never have been brought.
We will continue to help law enforcement with their investigations, as we have done all along, and we will continue to increase the security of our products as the threats and attacks on our data become more frequent and more sophisticated.
Apple believes deeply that people in the United States and around the world deserve data protection, security and privacy. Sacrificing one for the other only puts people and countries at greater risk.
This case raised issues which deserve a national conversation about our civil liberties, and our collective security and privacy. Apple remains committed to participating in that discussion.

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat deze specifieke rechtszaak voorbij is, maar dat het probleem daarmee niet is opgelost. Zeker nu er weer nieuwe terroristische aanslagen zijn geweest, zou dat kunnen leiden tot meer bevoegdheden van de autoriteiten.

Bekijk ook

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

Apple is verwikkeld in een conflict met de FBI. Ze weigeren om een iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen, maar deze zaak kan vergaande consequenties hebben voor de privacy van alle iPhone-gebruikers. Hoe kwam de zaak tot stand en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in dit uitlegartikel.

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 maart 2016 om 9:39
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.