FBI gaat helpen bij ontgrendelen van iPhone in moordzaak

De FBI gaat helpen bij het ontgrendelen van een iPhone in een moordzaak. Het laat zien dat andere overheidsinstanties inderdaad in de rij staan, nu er een mogelijk lek is ontdekt. Dat was precies waar Apple bang voor was.

De FBI heeft nog maar net laten weten dat ze een methode gevonden hebben om een iPhone te ontgrendelen, of ze hebben alweer een nieuwe klus erbij gekregen. Ze gaan helpen om twee toestellen te ontgrendelen in een moordzaak in Arkansas uit juli vorig jaar. Het bevestigt waar Apple al bang voor was: als er eenmaal een manier is gevonden om de iPhone te ontgrendelen, dan zullen er nog veel meer overheidsinstanties in de rij staan.


misdaad-scene-politie

Moordzaak in Arkansas

Het gaat in Arkansas om een moordzaak, waarin twee tieners als verdachte zijn aangemerkt. Mogelijk bevatten de toestellen informatie waarmee het bewijs rond gemaakt kan worden. De behandeling van de zaak is uitgesteld om de FBI de tijd te geven om de toestellen te ontgrendelen. Het gaat daarbij om een iPhone en een iPod, waarvan niet is onthuld om welke modellen en iOS-versies het gaat.

Bekijk ook

FBI krijgt toegang tot iPhone, rechtszaak afgeblazen

De FBI heeft toegang gekregen tot de iPhone 5c van een terrorist in de San Bernardino-zaak. Ze willen de rechtszaak tegen Apple daarom afblazen.

Dat de FBI al zo snel hulp verleent bij een andere zaak, geeft aan dat er nog veel meer soortgelijke gevallen kunnen volgen. FBI-directeur James Comey gaf al aan dat de zaak rondom de San Bernardino-schutter gevolgen kan hebben voor toekomstige zaken. Dit was ook één van de redenen dat Apple medewerking weigerde, toen de FBI erom vroeg.

FBI gaat helpen bij ontgrendelen iPhone

De FBI heeft toegestemd om te kijken of ze kunnen helpen bij het ontgrendelen van de iPhone en iPod, al zijn verdere details schaars. Advocaat Cody Hiland gaf wel aan dat de FBI binnen een dag al toezegging gaf om medewerking te verlenen. Mogelijk gebruiken ze daarbij dezelfde methode die ook is toegepast in de zaak rond de iPhone 5c van de schutter in San Bernardino.

Arkansas-moordzaak

Voor de iPod zouden ze waarschijnlijk dezelfde techniek kunnen gebruiken als bij de iPhone 5c, omdat deze geen Touch ID en Secure Enclave bevat, de extra veilige chip in moderne iPhones. De advocaten van de verdachten zijn echter niet bang dat er schokkende details uit het ontgrendelen van de toestellen zal komen.

Bekijk ook

FBI-baas geeft toe dat iPhone-zaak precedent kan scheppen

FBI-baas James Comey heeft toegegeven dat de huidige FBI-zaak rondom een iPhone consequenties kan hebben voor toekomstige zaken. Apple waarschuwde daar al voor.

Informatie

Laatst bijgewerkt
31 maart 2016 om 10:02
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.