Facebook en social apps

Facebook maakt Messenger-app verplicht voor gebruikers mobiele website

Facebook verplicht gebruikers om de Messenger-app te gebruiken. De mobiele website zal niet meer worden ondersteund, zodat je gedwongen bent om over te stappen.

Het is vanaf deze zomer niet langer toegestaan om te chatten via de mobiele website van Facebook. Het sociale netwerk dwingt gebruikers om gebruik te maken van de losse Messenger-app.

Facebook en social apps

Messenger-app verplicht

Momenteel is de mobiele site nog te gebruiken als alternatief voor de app. Via een tabblad kom je bij de berichten terecht. Sinds vandaag krijgen gebruikers echter een melding dat de berichten binnenkort alleen nog via de Messenger-app te bekijken zijn. In 2014 voerde Facebook al een soortgelijke maatregel in: gebruikers van de Facebook-app voor iOS werden gedwongen om de losse Messenger-app te installeren.

Volgens Facebook heeft het alles te maken met het aanbieden van “de beste chat-ervaring”. Bovendien wil Facebook verwarring voorkomen door te zorgen dat iedereen de app gebruikt. Toch klinkt dat als een slecht excuus: als Facebook de best mogelijke chat-ervaring wil bieden, kunnen ze beter zorgen dat het op elk gewenst platform werkt.

Messenger-app verplicht

Voor veel mensen is de mobiele website van Facebook een lichtgewicht alternatief voor de data- en batterijhongerige Facebook-app. Maar in de nabije toekomst kun je een melding zoals hieronder verwachten, met de tekst “Your conversations are moving to Messenger” (wij kregen de melding nog niet in het Nederlands te zien).

Facebook en social apps

Geen Messenger via mobiele website

Facebook Messenger via mobiele websiteMomenteel kun je de melding gewoon wegklikken en doorgaan met chatten, maar in de loop van de zomer zal de functie helemaal verdwijnen uit de mobiele website. Je enige twee opties zijn het gebruik van de desktopsite of de officiële Messenger-app.

De maatregel is onhandig voor mensen die een oudere iPhone hebben, al kun je met een iPhone 4 nog wel uit de voeten. De officiële Messenger-app vereist minimaal iOS 7. De mobiele app biedt wel wat voordelen: zo kun je er video’s, stickers en chatbots in gebruiken. Voor ontwikkelingslanden heeft Facebook een lichtere versie gemaakt, die overigens wordt afgeschermd voor westerse gebruikers op basis van hun locatie. Daarin blijft het nog wel mogelijk om berichten te versturen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 juni 2016, 12:42
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen facebook, messenger

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.