facebook-messenger

Waarom Facebook de losse Messenger-app verplicht maakte

Waarom heeft Facebook de Messenger-app verplicht gesteld? Mark Zuckerberg gaf hier tijdens een vragenronde antwoord op.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

facebook-messenger-groupsEerder dit jaar stelde Facebook het gebruik van de losse Messenger-app verplicht. De chatfunctie werd verwijderd uit de algemene Facebook-app, waardoor je Messenger moest downloaden om nog met je vrienden en familie te chatten. Maar waarom? Daar probeerde Facebook-CEO Mark Zuckerberg tijdens een vragenronde antwoord op te geven.

Volgens Zuckerberg was een losse Messenger-app de enige manier waarop chatten via Facebook sneller kon worden. Iets wat pas echt opgaat als iedereen de app gebruikt. Daarom is Facebook Messenger als losse app verplicht geworden: het zorgt er volgens Facebook voor dat al je vrienden een net zo snelle app hebben, wat de algehele gebruikerservaring moet verbeteren. Zuckerberg beschrijft het als volgt:

Ik ben dankbaar voor moeilijke vragen. Ze zorgen ervoor dat we eerlijk blijven. We moeten duidelijk kunnen uitleggen waarom onze keuzes goed zijn. Iedereen in onze community vragen om een nieuwe app te installeren is nogal een grote vraag. Ik besef dat dit voor de nodige frictie zorgde. We wilden dit doen omdat het volgens ons voor een betere ervaring zorgt. Messaging wordt steeds belangrijker. Op mobiele apparaten kan een app zich enkel op één ding goed richten, als je het ons vraagt.

De hoofdfunctie van de Facebook-app is de nieuwsfeed, maar steeds meer gebruikers gingen chatten. Er worden per dag 10 miljard berichten verstuurd, maar hiervoor moest je de app starten en daarna een speciaal tabblad openen. Dat terwijl dat de populairste berichtendiensten hun eigen apps gebruiken. Je stuurt waarschijnlijk 15 berichten per dag. Om daarvoor een app te openen waarin je eerst een aantal stappen moet volgen is vervelend.

(…)

Waarom lieten we mensen de app niet installeren zodra ze er zin in hadden? We willen een dienst bouwen die goed is voor iedereen. Omdat Messenger sneller en doelgerichter is, reageer je in de app sneller op berichten. Maar als je vrienden langzamer reageren, kun je bijvoorbeeld niet op tijd afspreken.

De Facebook Messenger-app stond al veel langer in de App Store, maar was altijd optioneel. Je kon ook chatten vanuit het chattabblad van de algemene Facebook-app. Daar kwam deze zomer een einde aan. In de App Store heeft dat een flink effect gehad: Messenger is iedere week hoog in de hitlijsten te vinden, samen met Facebook’s andere berichten-app WhatsApp.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 november 2014, 11:40
Categorie Apps
Onderwerpen facebook, facebook messenger

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.