Apple emoji in iOS 10.2

Hoe handig zijn emoji als pincode op je iPhone?

Zijn emoji geschikt als wachtwoord voor je smartphone? Uit een onderzoek blijkt dat mensen van een emoji-wachtwoord in ieder geval een stuk blijer worden.

Is de pincode 4923 gemakkelijker te onthouden, of voer je liever πŸ‘©πŸ»β€πŸ’»β€οΈπŸπŸ‡³πŸ‡± in als toegangscode op je iPhone? Uit een onderzoek van enkele universiteiten blijkt dat het vervangen van pincodes door een reeks emoji mensen in ieder geval blij maakt.

Apple emoji in iOS 10.2

Emoji in plaats van pincodes

Op een smartphone zijn we steeds vaker gewend om emoji te gebruiken, maar voor de toegangscode heb je al jarenlang dezelfde twee opties: een pincode of een complexere alfanumerieke code. Zou het niet makkelijker zijn om emoji te gebruiken, omdat mensen plaatjes vaak wat makkelijker onthouden? Onderzoekers van de universiteiten in Berlijn, Ulm en Michigan ontwikkelden daarvoor EmojiAuth, een emoji-gebaseerd inlogsysteem voor Android-telefoons. Ze wilden achterhalen hoe makkelijk emoji als pincode te gebruiken zijn en voerden daarvoor meerdere experimenten uit.

Emoji wachtwoorden

Patroon is makkelijk af te kijken
Omdat je zo’n 2500 emoji kunt gebruiken, ligt het aantal mogelijke toegangscodes veel hoger dan bij gebruik van alleen cijfers en letters. De code is dan ook moeilijker te kraken. Wat bleek? Mensen kozen vooral plaatjes die ze zelf leuk vinden en hadden meer plezier bij het invoeren van om emoji-wachtwoorden. Ze verzonnen een verhaal om de gebruikte emoji gemakkelijker te onthouden.

Maar er waren ook mensen die domweg een patroon op het scherm kozen, bijvoorbeeld een L-vorm of een lijn van rechtsboven naar linksonder. Die werkwijze is op Android gebruikelijk, maar zo’n lijnpatroon is gemakkelijk over de schouder mee te kijken. Je zou dit echter gemakkelijk kunnen oplossen door de plaatjes steeds in een willekeurige volgorde te zetten, zodat je wel een verhaaltje moet verzinnen om de volgorde te kunnen onthouden.

Hoe alle experimenten uitgevoerd zijn lees je hier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juli 2017, 10:38
Categorie Achtergrond
Onderwerpen emoji, wachtwoorden

Emoji

Emoji zijn kleine afbeeldingen in je toetsenbord. Ze worden gebruikt om een bepaalde emotie over te brengen in bijvoorbeeld een berichtje, tweet of een online post. Er zijn duizenden soorten emoji: van smileys met allerlei gezichtsuitdrukkingen tot eten, voorwerpen, beroepen en nog veel meer. Er zijn ook emoji in allerlei huidskleuren, haarkleuren en geslachten.

Emoji

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.