Disney-klassiekers verdwenen van Disney+? Dit is er aan de hand

Ze zijn er nog wel
Was je van plan om naar Disney-klassiekers zoals Peter Pan of Dumbo te kijken, dan kun je ze misschien niet meer vinden. Zijn ze weggehaald? Welnee, ze zijn alleen verborgen!

Diverse Disney-klassiekers niet meer vindbaar

Behalve om Peter Pan en Dumbo gaat het ook om de Aristocats, Lady en de Vagabond, Swiss Family Robinson en the Jungle Book. Nieuwere remakes en spin-offs zijn nog wel te vinden, maar de films van vele decennia geleden niet meer. Tenminste, als je via een kinderprofiel zit te kijken. Disney heeft ervoor gekozen om bepaalde films uit het Disney-archief niet meer aan kinderen van 7 jaar en jonger te tonen om dat ze achterhaalde denkbeelden bevatten. Via de profielen voor volwassenen zijn ze nog gewoon te vinden, maar dan wel voorzien van een waarschuwing.


Stereotypes zijn overal
Overigens is Disney daarmee niet de enige, want ook als je ‘Gooische Vrouwen’ op Videoland wilt kijken krijg je een waarschuwing dat er sprake is van stereotypering. Ook hierin worden vooroordelen enorm uitvergroot, als vermaak. RTL heeft nog veel meer films en series waarin stereotypen voorkomen en geeft als uitleg:

In programma’s waarin gebruik wordt gemaakt van stereotypering, worden bepaalde kenmerken van personen moedwillig overdreven en uitvergroot. Stereotypen kunnen gebaseerd zijn op bijvoorbeeld afkomst, geslacht, leeftijd, etniciteit, seksuele identiteit, beroep of sociale klasse. Met name in programma’s waar humor en satire centraal staan, kan stereotypering voorkomen.

Dumbo op Apple TV kijken
Gelukkig kun je van veel films nieuwere versies zien, die beter omgaan met gevoelige onderwerpen.

Disney-klassiekers zijn nog steeds te vinden

Sommige van die denkbeelden passen niet meer bij deze tijd, reden voor Disney om ze daarom niet aan kleine kinderen voor te schotelen. Bij volwassenen geeft Disney de volgende waarschuwing:

This program includes negative depictions and/or mistreatment of people or cultures. These stereotypes were wrong then and are wrong now. Rather than remove this content, we want to acknowledge its harmful impact, learn from it and spark conversation to create a more inclusive future together.

Je houdt dus nog steeds zelf de keuze om ernaar te kijken. Bij hedendaagse films en series probeert Disney het accent te leggen op verhalen die inspiratie bieden en laten zien hoe de hoofdpersoon een ambitie nastreeft. Mede daarom is Disney het Stories Matter-initiatief gestart, want verhalen uit films bepalen mee hoe we onszelf en anderen zien, aldus het entertainmentbedrijf.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Disney+ kost €6,99 per maand. Als je voor 23 februari een abonnement neemt kun je nog kijken voor de oude prijs. Daarna komt er honderden films en series bij via het Star-kanaal en betaal je €8,99 per maand.

Dit artikel is geschreven om mensen met een praktische vraag rondom Disney+ op weg te helpen. Voor het discussiëren over stereotypering in het algemeen kun je terecht op diverse maatschappelijk gerichte fora.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.