ConsuWijzer: Elke app heeft een prijs, ook als hij gratis is

Lees jij de privacyvoorwaarden van een app, of accepteer je ze direct zodat je zo snel mogelijk met de app aan de slag kunt? Een nieuwe campagne van de ConsuWijzer wil mensen bewust maken over de persoonlijke gegevens die ze weggegeven als ze apps installeren.

privacy-vingerafdruk

Privacy vinden veel mensen (terecht) erg belangrijk, en als een bedrijf of dienst ook maar in de buurt komt bij het schenden ervan, staan we direct klaar om een tegengeluid te bieden. Zo herzag Spotify het nieuwe privacystatement na boze reacties van gebruikers, en benadrukt ook Tim Cook keer op keer dat Apple niet lichtvoetig omgaat met je persoonlijke gegevens. Het is dan ook best opmerkelijk dat we die schijnbaar zo kostbare privacy zo gemakkelijk weggeven als we er een gratis app voor terug krijgen.


De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is daarom via de ConsuWijzer een nieuwe campagne gestart die benadrukt dat elke app een prijs heeft, zelfs als je hem gratis kunt downloaden. “Veel apps zijn (bijna) gratis, u betaalt vaak met uw gegevens in plaats van euro’s”, aldus ConsuWijzer.

Bekijk ook

Apple reageert op privacyzorgen over Hé Siri en Live Photos

Apple heeft gereageerd op de privacyzorgen rondom Hé Siri en Live Photos op de iPhone 6s. Luistert Siri altijd mee en maakt Apple stiekem foto's terwijl jij nog niet op de cameraknop hebt gedrukt?

Het doel van de campagne is om consumenten bewuster te maken over de persoonlijke gegevens die ze prijsgeven als ze een app installeren. Zonder dat je er bij stilstaat kan een app op ieder moment weten waar je bent, welke berichten je verstuurt en wat je internetgedrag is. Dit is bijvoorbeeld kostbare informatie voor adverteerders, die met deze gegevens hun reclames beter op jou af kunnen stemmen.

Wie leest de voorwaarden?
Een app is verplicht om jou te informeren tot welke gegevens de app toegang wil, en wat er vervolgens mee wordt gedaan. Deze voorwaarden worden echter zelden gelezen, en veel mensen tikken ze snel weg zodat de app in kwestie zo snel mogelijk kunnen gebruiken.

Er is een speciale website in het leven geroepen met tips om je privacy beter te beschermen. Ook kun je er een klachtformulier invullen als je vindt dat een app onduidelijke of te lange voorwaarden heeft.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Gratis koffie voor je telefoonnummer?
Met een krachtige video bewijst ConsuWijzer hoe makkelijk we onze persoonlijke gegevens weggeven als apps er om vragen. In de video zien we hoe een koffietentje in Amsterdam gratis koffie weggeeft, in ruil voor persoonlijke informatie.

De verraste klanten slaan al snel het bakje koffie af, terwijl ze waarschijnlijk meerdere apps op hun smartphone hebben staan die precies hetzelfde doen.

Bekijk ook

Privacy beschermen op iPhone en iPad: 11 tips die je een veiliger gevoel geven

Voorkom dat je privacy in gevaar komt met deze 11 tips voor iPhone en iPad. Beveilig je toestel, gebruik betere versleuteling en zoek zonder sporen achter te laten.

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.