Cellebrite hacken

Cellebrite iPhone hacktool staat voor 100 dollar op eBay

Cellebrite heeft een iPhone-hacktool gemaakt die alleen bedoeld is voor forensisch onderzoek, politiewerk en andere overheidsdiensten. Toch staat het tool nu voor 100 dollar op eBay.

Cellebrite iPhone hacktool kost 100 dollar

Cellebrite was in het verleden in het nieuws in verband met de FBI-zaak in San Bernardino. De FBI zou het Israëlische bedrijf hebben ingehuurd om de iPhone van een verdachte te ontgrendelen, om er bewijsmateriaal op te vinden. Later bleek dat de FBI waarschijnlijk hackers uit het grijze circuit had ingehuurd, maar de naam Cellebrite raakte wel meteen bekend onder een grote groep mensen. Nu blijkt dat de hacktools om iPhones en andere smartphones te ontgrendelen voor 100 dollar op eBay staan.

De duurste hardware kost 1.000 dollar, zo ontdekte Forbes, terwijl Cellebrite zelf de hardware voor meer dan 6.000 dollar aanbiedt. Het bedrijf stuurt nu brieven rond naar klanten, om ze te waarschuwen de tools niet zomaar te verpatsen. Daarmee ontstaat namelijk het risico dat er illegaal toegang wordt verkregen tot privé data. In plaats daarvan moeten de betrokkenen de apparatuur terugsturen naar Cellebrite, zodat het op professionele wijze kan worden gewist. De tools kunnen namelijk ook nog data bevatten van strafzaken.

Cellebrite-apparaat voor uitlezen iPhone

Beveiligingsonderzoeker Matthew Hickey kocht een stuk of wat units en ontdekte dat er nog data op stond, zoals IMEI-nummers waarmee je een specifiek toestel kunt traceren. Er zouden zelfs chatberichten en contactenlijsten op kunnen staan, zegt Hickey. Hij besloot echter om dit niet verder te onderzoeken. Bovendien speelt mee dat de tools van Cellebrite bepaalde kwetsbaarheden van iOS duidelijk maken, die nog niet bij Apple en andere fabrikanten bekend zijn en ook nog niet zijn opgelost. Als er een exploit wordt ontdekt probeert Apple die zo snel mogelijk te fixen, maar het gebeurt ook wel eens dat kwetsbaarheden langere tijd onder de pet worden gehouden.

Cellebrite hacken

De FBI-zaak leidde tot een discussie of Apple een achterdeurtje in iOS zou moeten inbouwen, zodat overheidsdiensten makkelijker toegang hebben tot privé-informatie van verdachten en criminelen. Apple heeft dat tot nu toe geweigerd. Tim Cook gaf aan dat zijn bedrijf niet van plan is om de beveiliging van iOS te verzwakken, omdat de kans groot is dat dit uiteindelijk ook door criminelen wordt misbruikt. Maar dat is nu precies wat er gebeurt met de tools van Cellebrite.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 februari 2019, 9:14
Bron Bron Forbes
Categorie Achtergrond
Onderwerpen beveiliging, hack, hackers

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.