Smartphone in auto

Voorstel: ‘Bekeuring van 460 euro voor appende ouders’

VVN wil de boetes voor smartphonegebruik achter het stuur verdubbelen als er kinderen in de buurt zijn. Appen tijdens het autorijden gaat dan 460 euro kosten.

Ouders die tijdens het autorijden hun smartphone gebruiken moeten een dubbele bekeuring krijgen, vindt Veilig Verkeer Nederland. Directeur Felix Cohen pleit voor een boete van €460 als ouders op heterdaad betrapt worden met een smartphone achter het stuur, als er kinderen op de achterbank zitten. De normale boete voor het vergrijp is €230.

Smartphone in auto

“Dus een bekeuring van €460 in plaats van €230 als ze op heterdaad betrapt worden” zegt Cohen. Hij heeft het moment goed gekozen: vandaag doen 200.000 basisschoolleerlingen verkeersexamen. Volgens Cohen moeten ouders het goede voorbeeld tonen:

Als kinderen zien dat hun ouders gewoon telefoneren en appjes versturen achter het stuur, dan krijgen ze volstrekt het verkeerde voorbeeld. Juist als opvoeder moet je je bewust zijn van je verantwoordelijkheid.

Of het plan doorgaat, is nog onzeker. Cohen wil vooral een signaal afgeven. Bij het Openbaar Ministerie staan ze er wel open voor, ook om de boetes voor te hard rijden en achter het stuur kruipen met alcohol te verhogen als er kinderen in het spel zijn. Maar: “Dat is aan de wetgever”, aldus het Openbaar Ministerie. Een volgend kabinet zal met eventuele maatregelen moeten komen.

CDA-Kamerlid Martijn van Helvert wil liever de pakkans van bellende automobilisten verdubbelen. “Anders heb je er niets aan.” VVD-Kamerlid Barbara Visser vindt: “Je moet dat ding niet in je hand hebben tijdens het rijden”, maar ziet ook bezwaren:

Het is […] lastig om boetes te verhogen zodra er kinderen in de buurt zijn. Moeten we dat dan bij alles gaan doen? Ouders moeten hun kinderen gewoon opvoeden door het goede voorbeeld te geven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 april 2017, 9:41
Categorie Achtergrond
Onderwerpen auto, boete, kinderen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.