Apple TV beta

‘Wat is Apple TV nou eigenlijk? Apple’s naamgeving is verwarrend’

Is Apple TV een apparaat, een streamingdienst of een app? En als het een app is, kun je daar dan je eigen films mee kijken, of alleen die van de streamingdienst zelf? Kun je elders gedownloade films ermee kijken, zoals vroeger in iTunes? Voor een doorsnee consument is het nogal verwarrend geworden, vindt Dustin Curtis.

Steve Jobs meldde vlak voor zijn overlijden dat hij het probleem rond tv-kijken had ‘gekraakt’. Ook wilde hij vlak voor zijn dood werken aan iets rondom televisies. “Ik denk dat ik er achter ben gekomen hoe het moet en het wordt fantastisch”, vertelde Jobs aan journalist Walt Mossberg, vlak voordat hij aftrad als CEO. We weten nog steeds niet wát Jobs nou had uitgevonden, maar het is er in ieder geval niet duidelijker op geworden. Als iemand het over ‘Apple TV’ heeft, weet je niet meer wat er wordt bedoeld. Om te beginnen bij de app. Die heette eerst kortweg ‘TV-app’ maar sinds kort is Apple het in reclamespotjes de ‘Apple TV-app’ gaan noemen.


Via de Apple TV-app kun je (niet alleen op je Apple TV) naar de nieuwe streamingdienst kijken. Maar tussen de ‘gratis’ tv-shows zie je allerlei films staan waarvoor je moet betalen. In de reacties op iCulture merkten we dat het voor veel consumenten onduidelijk is. “Ik mocht toch gratis kijken naar films en series? Waarom staan er dan ook betaalde films tussen.” Sommige mensen denken dat Apple TV+ (met het plusje) je recht geeft om alle bestaande content uit de iTunes Store gratis te kijken. Het is even zoeken voordat je het onderdeel vindt met alleen de series van Apple TV+.

Apple TV-app
De TV-app heet in reclamespotjes nu op eens ‘Apple TV app’, maar staat niet alleen op de Apple TV.

Een tijdje geleden lazen we hierover een interessante theorie: Apple zou bewust verwarring hebben gecreëerd. Het lijkt een tv-dienst die je een jaar lang gratis mag kijken. Maar in feit is het een winkel, die je met gratis lokkertjes probeert naar de betaalde content te loodsen.

The TV app is not an app. It’s a store. And Apple knows a thing or two about running stores. They know the more you walk in and hang out, the more likely you will spend some money while you are in there. If I see a new show that looks compelling from Showtime? I can subscribe right there in app. See a movie that I want to rent? Bam, one click of my remote, and I’m watching it. It’s a smorgasbord of impulse buys.

And Apple gets a cut of just about everything in there.

Content van derden, maar niet overal

De Apple TV-app is in de VS nog iets verwarrender, want daar kun je je binnen de TV-app abonneren op allerlei andere diensten. De app laat bovendien content zien die je via andere apps op je toestel kunt kijken. Tik je bijvoorbeeld ‘Riverdale’ in, dan krijg je te zien dat je het via Netflix kunt kijken. Het doorzoeken van andere aanbieders werkt voor sommige videodiensten, maar niet voor alle. En zoek je bijvoorbeeld Dumbo (2019) dan krijg je een grote blauwe koopknop van €16,99 te zien, terwijl je op een veel onopvallender knopje Open in moet klikken om erachter te komen dat ‘ie ook gratis op Disney+ te bekijken is (als je daar abonnee van bent).

Dumbo op Apple TV kijken

Verder is het per apparaat ook nog verschillend. Op de Mac krijg je alleen eigen content te zien, niet die van externe diensten. Op de Apple TV, iPhone en iPad kan dat wel. Op deze apparaten kun je ook je voortgang en kijkhistorie synchroniseren, maar alleen als je dezelfde apps op beide platformen hebt geïnstalleerd. Apple TV+ kun je wél op het web kijken

Apple TV-app op de Mac

Met Apple TV Channels wordt het nog ingewikkelder. Die kun je alleen zien in de Apple TV-app, niet via andere apps of het web, tenzij je je hebt geabonneerd via de app van de externe aanbieder. Maar Apple TV+ kun je wél op het web kijken. Andere Apple TV-diensten, functies en apps niet. Volgens Curtis wordt er veel geklaagd over de verwarrende naamsverwarring bij iPhones en andere producten (Pro, Plus, Max, XDR) maar is het in feite nog wel te overzien als je naar de situatie bij de Apple TV kijkt.

Het hele relaas is hier te lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd me de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.